11.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η νέα εποχή του facebook (video)

Τι σηματοδοτεί η ελληνική λέξη «Μετά» για τον Ζούκερμπεργκ στην οποία βασίστηκε το rebranding του Facebook.

Την αλλαγή της ονομασίας του Facebook ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κατά την διάρκεια συνεδρίου εικονικής πραγματικότητας με την κίνηση αυτή να έχει προαναγγελθεί ήδη από τις προηγούμενες ημέρες.

Πλέον η εταιρεία θα αποκαλείται Meta, ώστε σύμφωνα με τον ιδρυτή και επικεφαλής της να ανταποκρίνεται καλύτερα στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, από τα κοινωνικά δίκτυα μέχρι την εικονική πραγματικότητα. Οι ονομασίες των διαφόρων υπηρεσιών της θα παραμείνουν ίδιες όπως έγινε γνωστό.

Σύμφωνα με το BBC, ο Ζούκερμπεργκ επέλεξε την ελληνική λέξη «Μετά» για να δείξει ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν» ενώ σαν νέο λογότυπο επιλέχθηκε το σύμβολο του άπειρου παραπέμποντας στις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγονται με αυτή την μετεξέλιξη του Facebook.

Όσο για το metaverse, είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Νιλ Στέφενσον για να περιγράψει έναν εικονικό κόσμο όπου οι άνθρωποι δραπετεύουν από έναν δυστοπικό κόσμο.

 

 

Τι είναι τo metaverse

Η ανακοίνωση έγινε αφού την προηγούμενη μιάμιση ώρα ο Ζούκερμπεργκ παρουσίαζε το metaverse, το «μετασύμπαν» που σύμφωνα με τον ίδιο συνιστά το μέλλον του Ίντερνετ μετά τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, στο οποίο οι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση για να αλληλεπιδρούν, να εργάζονται ή να ψυχαγωγούνται μέσω της τεχνολογίας (π.χ. γυαλιά ή κράνη εικονικής και ενισχυμένης πραγματικότητας).

«Το Facebook βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού για να χτίσει την επόμενη υπολογιστική πλατφόρμα. Εργαζόμενοι μαζί με άλλους, αναπτύσσουμε αυτό που συχνά αναφέρεται ως metaverse, μια νέα φάση διασυνδεμένων εικονικών εμπειριών με τη χρήση τεχνολογιών όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικότητα. Στο επίκεντρο βρίσκεται η ιδέα ότι δημιουργώντας μια μεγαλύτερη αίσθηση ‘εικονικής παρουσίας’, η online αλληλεπίδραση θα έλθει πολύ πιο κοντά στην εμπειρία της αλληλεπίδρασης σε προσωπικό επίπεδο”. Διευκρίνισαν ότι “καμία εταιρεία δεν θα έχει την ιδιοκτησία και δεν θα λειτουργεί μόνη της το metaverse. Όπως το Ίντερνετ, το βασικό χαρακτηριστικό του θα είναι η ανοικτή αρχιτεκτονική και η διαλειτουργικότητά του», είχαν αναφέρει σε κοινή τους δήλωση την περασμένη εβδομάδα οι αντιπρόεδροι της εταιρείας Νικ Κλεγκ και Ξαβιέ Όλιβαν.

Το Facebook έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τη δοκιμή μιας νέας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας εξ αποστάσεως, η οποία επιτρέπει σε χρήστες της συσκευής Oculus Quest 2 να πραγματοποιούν εικονικές συναντήσεις μέσω ψηφιακών προσωπικοτήτων τους (αβατάρ).

«Μάθαμε πολλά, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα», σχολίασε ο Ζούκερμπεργκ κρίνοντας ότι είναι πλέον καιρός «να οικοδομήσουμε το επόμενο κεφάλαιο».

Πενήντα εκατ. δολάρια και προσλήψεις 10.000 νέων στην Ευρώπη για το metaverse

Για την υλοποίηση του φιλόδοξου μετασχηματισμού, τo Facebook έχει ανακοινώσειθ ότι σχεδιάζει να δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα στην επόμενη πενταετία με στόχο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του metaverse.

«Η επένδυση (σε νέες θέσεις εργασίας) αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη δύναμη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας τεχνολογίας και στο ευρωπαϊκό δυναμικό των τεχνολογικών ταλέντων. Η Ευρώπη είναι άκρως σημαντική για το Facebook και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων μας για την ανάπτυξη του metaverse», σύμφωνα με την εταιρεία.

Σε πρώτη φάση, το Σεπτέμβριο το μεγαλύτερο στον κόσμο μέσο κοινωνικής δικτύωσης θα επενδύσει σε πρώτη φάση 50 εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία του metaverse.

Αλλαγή στη «σκιά» των σκανδάλων

Οι επικριτές του Facebook σχολίασαν ότι η αλλαγή της ονομασίας είναι ένας ελιγμός περισπασμού, την ώρα που ο κολοσσός πλήττεται από σκάνδαλα και καταγγελίες όσον αφορά την παραπληροφόρηση, το απόρρητο των δεδομένων των χρηστών αλλά και το σεβασμό στο δικαίωμα του ανταγωνισμού.

Η εταιρεία «πιστεύει ότι μια νέα μάρκα μπορεί να την βοηθήσει να αλλάξει το θέμα» συζήτησης, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα μια μη κυβερνητική οργάνωση, το «Πραγματικό Συμβούλιο Εποπτείας του Facebook», όταν ακόμη κυκλοφορούσαν φήμες για την αλλαγή του ονόματος.

Υπενθυμίζουμε πως προ ημερών, ενας νέος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος κατηγόρησε το Facebook ότι επιλέγει τα κέρδη έναντι της συγκράτησης προβληματικού περιεχομένου, σύμφωνα με την Washington Post, καθώς ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πασχίζει να απεγκλωβιστεί από το σκάνδαλο που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις της Φράνσις Χάουγκεν.

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας, ο δεύτερος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος είναι, όπως και η Χάουγκεν, πρώην εργαζόμενος του Facebook, μέλος της ομάδας αρμόδιας για την πολιτική ακεραιότητα της πλατφόρμας, ο οποίος υπέβαλε κατάθεση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Σε αυτή τη γραπτή κατάθεση, ο πρώην εργαζόμενος της εταιρείας της Σίλικον Βάλει παραθέτει συγκεκριμένα σχόλια που έγιναν το 2017, όταν η εταιρεία αποφάσιζε τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης της διαμάχης που σχετιζόταν με την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και γινόταν και μέσω του Facebook.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση της Χάουγκεν ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου. Η 37χρονη μηχανικός πληροφορικής ισχυρίστηκε ότι τα ηγετικά στελέχη της εταιρείας της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «επιλέγουν τα κέρδη τους έναντι της ασφάλειάς μας».

Η ίδια είχε προηγουμένως διαρρεύσει στη Wall Street Journal εσωτερικά έγγραφα που έριχναν νέο φως σε γνωστές επιπτώσεις της χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως ψυχολογικά προβλήματα εφήβων κοριτσιών που εκτίθενται υπερβολικά σε φαινομενικά «τέλειες» ζωές και σώματα influencers στο Instagram.

Πάντως ο Ζούκερμπεργκ είχε μιλήσει για το metaverse εδώ και μερικούς μήνες και έχει ήδη ανακοινώσει επενδύσεις ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις χθεσινές ανακοινώσεις να δείχνουν πως ο ίδιος προχωρά απερίσπαστος στο ολικό rebranding του τεχνολογικού κολοσσού.

πηγή: imerisia

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα