Οι νέες αλλαγές στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Από την έναρξη του 2019 θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις

Από την έναρξη του 2019 θα ισχύσουν ρυθμίσεις που έχουν στόχο την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ταυτόχρονη μείωση της φοροδιαφυγής, με απόδοση περισσότερων εσόδων στους κρατικούς εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι η περαιτέρω συστηματοποίηση των συναλλαγών τους και για το υπουργείο Οικονομικών αυτό σημαίνει ότι δυνητικά θα περιοριστούν οι «διαρροές» από τα φαινόμενα των «μαύρων συναλλαγών».

Ποιες είναι οι ρυθμίσεις

Αρχικά θα αυξηθεί το ελάχιστο των απαιτούμενων δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα για μισθωτούς και συνταξιούχους προκειμένου να τους αποδοθεί η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο.

Σήμερα ένας μισθωτός ή συνταξιούχος θα πρέπει, εφόσον έχει εισόδημα έως 10.000 ευρώ να δαπανήσει το 10% του εισοδήματός του με πλαστικό χρήμα, για εισόδημα από 10.001 έως 20.000 ευρώ το 15% και για εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ το 20%.

Από το νέο έτος το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα που θα θεσμοθετηθεί:

– 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

– 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ.

– 25% για εισόδημα από 20.000,01 και άνω.

Ωστόσο, υπάρχει και εισήγηση για μεγαλύτερη αύξηση με ποσοστά 20%, 25% και 30% αντίστοιχα.

Ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μία ακόμη διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει από την αρχή του 2019, είναι η καθιέρωση της έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων σε πιλοτική βάση μέχρι την πλήρη εφαρμογή της από το 2020.

Η απόφαση καθορίζει τις τεχνικές προδιαγραφές της εφαρμογής και συγκεκριμένα τη διαδικασία έκδοσης των ηλεκτρονικών τιμολογίων, αλλά και τη διαδικασία των φορολογικών ελέγχων επί των τιμολογίων που θα εκδίδονται από τους επιχειρηματίες.

Τα τιμολόγια θα εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο και θα καταχωρούνται αυτόματα ως έσοδο στα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη και ως δαπάνη στα ηλεκτρονικά βιβλία του λήπτη.

Η υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων αποσκοπεί στην πάταξη του φαινομένου της διακίνησης πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τα οποία χρησιμοποιούνται επί δεκαετίες, προκειμένου να αποφύγουν φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ αρκετές επιχειρήσεις, καθώς αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους φοροδιαφυγής.

Ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Η έλευση του νέου χρόνου φέρνει και την ηλεκτρονική διασύνδεση του κτηματολογίου με το πληροφοριακό σύστημα ακινήτων-περιουσιολογίου, που θα δημιουργήσει ουσιαστικά το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο και έχει στόχο να εντοπιστούν φορολογούμενοι που δεν έχουν δηλώσει το σύνολο της περιουσίας τους στην Εφορία.

Σκοπός του έργου είναι η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου της ακίνητης, κινητής και άυλης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Επιπλέον στόχος είναι και η πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου προκειμένου να λαμβάνονται πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.

Έως τώρα οι αποκρύψεις στοιχείων γίνονται προκειμένου να αποφεύγεται η πληρωμή ΕΝΦΙΑ αλλά και το τεκμήριο που συνοδεύει τη χρήση ακινήτων.

Σχετικά άρθρα