Οι νέες ταυτότητες θα είναι ενσωματωμένες στα κινητά!

Θα βγαίνουν πιστοποιητικά και από το σπίτι

Στην αντικατάσταση των ταυτοτήτων αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αποκαλύπτοντας πως όποιος επιθυμεί θα μπορεί να τις ενσωματώνει στο κινητό του, ενώ θα έχουν έναν αριθμό που θα αντικαθιστά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο οποίος θα δίνεται από τη γέννηση.

Η νέα ταυτότητα «θα έχει πάνω της έναν ψηφιακό reader με τον οποίο θα μπορείς να κάνεις διάφορες δουλειές. Θα υπάρχει υποδομή για να έχουμε την ταυτότητα στο κινητό μας. Με μία εφαρμογή στο κινητό όπου θα μπορείς να έχεις και εκεί την ταυτότητά σου».

«Θα μοιάζει πολύ με την πιστωτική. Θα έχει έναν αριθμό, τον ενιαίο που θα αντικαθιστά τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ. Ο αριθμός θα λαμβάνεται στη γέννηση και θα ισχύει για όλη σου τη ζωή», είπε ο κ. Πιερρακάκης στον ΣΚΑΙ και τόνισε πως «είναι πολύ πιο ασφαλής από τη σημερινή ταυτότητα».

Ο κ. Πιερρακάκης είπε πως στις νέες ταυτότητες θα προστεθεί μια σειρά από «υπηρεσίες υψηλής ασφάλειας, θα μπορείς να κάνεις πράγματα από το σπίτι σου όπως εξουσιοδότηση, υπεύθυνη δήλωση. Υπάρχουν κάποια πράγματα που απαιτούν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια για να τα κάνεις από το σπίτι του. Αυτά θα μπορείς να τα κάνεις με τη νέα ταυτότητα».

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες έχει ξεκινήσει από τις 20 Δεκεμβρίου και «πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η υλοποίηση των νέων ταυτοτήτων στα τέλη του 2021, αρχές του 2022. Τότε θα έχουμε τις ταυτότητες στα χέρια μας».

Ο κ. Πιερρακάκης είπε αναφορικά με το κόστος των νέων ταυτοτήτων πως «έχουμε κρατήσει το ίδιο κόστος με αυτό που υπήρχε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσθέσαμε μια σειρά από πράγματα μέσα στον υφιστάμενο διαγωνισμό».

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στον προηγούμενο διαγωνισμό προβλεπόταν ότι οι φωτογραφίες στις ταυτότητες ήταν ασπρόμαυρες και σκοπός ήταν να «πάμε σε καλύτερες λύσεις, όπως της εσθονικής και της γερμανικής ταυτότητας για την ασφάλεια και προσθέσαμε ψηφιακή υποδομή. Όλο αυτό έγινε με το ίδιο κόστος, δεν ανέβηκε».

Πηγή: Reader

Σχετικά άρθρα