Οι νέοι δρόμοι της Ελλάδας

Το σχέδιο για τις μεταφορές

Την πλήρη αλλαγή της όψης της χώρας µε σύγχρονες υποδοµές, οι οποίες θα περιλαµβάνουν νέες οδικές και σιδηροδροµικές συνδέσεις, αναβάθµιση υφισταµένων, αλλά και συγκεκριµένες δράσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στα λιµάνια και στα 23 αεροδρόµια που παραµένουν υπό τον έλεγχο του Ελληνικού ∆ηµοσίου, περιλαµβάνουν οι προτάσεις του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών, τα βασικά σηµεία του οποίου παρουσιάζει σήµερα το «Εθνος της Κυριακής».

Το Σχέδιο, που µαζί µε µια σειρά άλλων έργων αναµένεται να παρουσιαστεί επίσηµα το προσεχές διάστηµα, περιλαµβάνει τον σχεδιασµό µέτρων και έργων έως το 2037, µε ενδιάµεσο χρονικό ορίζοντα το 2027. Μάλιστα, όπως έχει επισηµάνει ο υπουργός Υποδοµών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, «µέχρι το 2021 πρέπει να έχουµε διεκδικήσει πολύ περισσότερα χρήµατα για συγκεκριµένες υποδοµές και αυτές να είναι “ώριµες”, ώστε να µπορούν να χρηµατοδοτηθούν και να είναι αυτές που χρειάζεται πραγµατικά η χώρα».

Το Σχέδιο δίνει έµφαση σε οδικά και σιδηροδροµικά έργα που θα φέρουν τη χώρα σε άλλο επίπεδο ως προς τις επιβατικές και εµπορευµατικές µεταφορές, µε την ανάπτυξη δικτύου εµπορευµατικών κέντρων και την προώθηση του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επιπλέον, προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου υδατοδροµίων. Ηδη έχουν αδειοδοτηθεί τρία υδατοδρόµια (Κέρκυρα, Παξοί και Πάτρα) και εκκρεµούν ακόµα 20 αιτήσεις. Οσον αφορά στην Αττική, ιδιαίτερη σηµασία δίνεται στην ανάπτυξη των λιµένων Ραφήνας και Λαυρίου, για τους οποίους σηµαντική προϋπόθεση είναι οι προαστιακές συνδέσεις που θα ολοκληρώσουν το υφιστάµενο δίκτυο. Συγκεκριµένα, το έργο της προαστιακής σύνδεσης Κορωπί – Μαρκόπουλο – Λαύριο από τον σταθµό του Κορωπίου περιλαµβάνει γραµµή µήκους 32 χλµ. Αν και η συγκεκριµένη χάραξη θα προκύψει από σχετικές µελέτες, για τις ανάγκες του Σχεδίου θεωρήθηκε ότι θα περιλαµβάνει επτά σταθµούς/στάσεις (Μαρκόπουλο, Καλύβια, Κερατέα, ∆ασκαλειό, Θορικός, Κυπριανός και Λαύριο).

Για την επέκταση του Προαστιακού προς τη Ραφήνα επελέγη η σύνδεση από το αεροδρόµιο έως τη Ραφήνα, µήκους περίπου 15 χλµ. µε ηλεκτροκίνηση, ενώ εξετάστηκε και η εναλλακτική της Παλλήνης. Η πρώτη χάραξη θεωρείται πιο σύντοµη και ευκολότερα υλοποιήσιµη. Ωστόσο, η οριστική επιλογή θα προκύψει από µελέτη σκοπιµότητας του έργου, το οποίο θεωρείται αρκετά πολύπλοκο, δεδοµένου ότι διασχίζει και πυκνοκατοικηµένες περιοχές. Σε επίπεδο οδικών έργων, στην περιοχή των Μεσογείων αναλύονται η αναβάθµιση του δρόµου δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση µεταξύ Αθήνας και Λαυρίου µε την κατασκευή ανισόπεδων κόµβων σε πέντε ισόπεδες διασταυρώσεις κατά µήκος του άξονα των 30 χλµ. και η αναβάθµιση της παρακαµπτήριας οδού µήκους 5 χλµ. στην περιοχή του Μαρκοπούλου. Εκτός από τα παραπάνω, περιγράφεται η αναβάθµιση της υφιστάµενης οδού δύο λωρίδων µεταξύ Σουνίου και Λαυρίου, καθώς και η κατασκευή της οδικής παράκαµψης του Λαυρίου περίπου 5 χλµ. που θα εκτρέψει µεγάλο όγκο της κυκλοφορίας εκτός πόλης, παρέχοντας ευκολότερη πρόσβαση στο λιµάνι.

Ειδική αναφορά γίνεται στην επέκταση της λεωφόρου Κύµης προς την Εθνική Οδό, µια παρέµβαση η οποία µπορεί να θεωρηθεί µέρος της µελλοντικής επέκτασής της. Το µήκος της επέκτασης υπολογίζεται σε 4 χλµ., εκ των οποίων τα 3 χλµ. αποτελούν µία αστική σήραγγα που θα διέρχεται κάτω από τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Το έργο κρίνεται απαραίτητο δεδοµένου ότι το µοντέλο µετακινήσεων δείχνει πως έως το 2027 θα υπάρχουν σηµαντικά σηµεία συµφόρησης. Μεταξύ των προτεινόµενων έργων είναι και ο νέος αυτοκινητόδροµος Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη, που θα συνδέσει τον Α1 βόρεια της Θήβας µε τον Α8 στην περιοχή της Ελευσίνας, θα έχει µήκος 53 χλµ. και αναµένεται να αποσυµφορήσει όλα τα τµήµατα νότια του Σχηµαταρίου.

Σχετικά άρθρα