Η ώρα της κάλπης στον ΣΥΡΙΖΑ με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Ο κομβικός ρόλος του Συνεδρίου και το… άγχος της συμμετοχής στη διαδικασία

Οι κάλπες που θα «ξεσφραγίσουν» απόψε στα 538 εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα αναδείξουν και τον νέο ή την νέα πρόεδρο του κόμματος έπειτα από μία εβδομάδα πόλωσης, έντασης και αιχμών μεταξύ και των δύο διεκδικητών της ηγεσίας.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο η σκέψη πολλών στελεχών της Κουμουνδούρου βρίσκεται ήδη στην «επόμενη ημέρα» της προεδρικής εκλογής και στη δυνατότητα επίτευξης των απαιτούμενων ισορροπιών υπό τη νέα ηγεσία του κόμματος. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στα επιτελεία των ίδιων των υποψηφίων για την αρχηγία δεν υποδηλώνει μία ανέφελη περίοδο μετά την εκλογή ηγεσίας, χωρίς ωστόσο να αναιρεί την πιθανότητα επίτευξης της απαιτούμενης ενότητας ούτως ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να προχωρήσει απρόσκοπτα την πορεία του προς το Συνέδριο του κόμματος. Το βέβαιο είναι ότι το Συνέδριο-όποτε αυτό θα διεξαχθεί- θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για το πολιτικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθώς οι περισσότεροι προβλέπουν ότι εκεί θα επιδιώξουν οι δύο πλευρές να καταγράψουν και τις δυνάμεις τους στο εσωτερικό του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή εκλογική διαδικασία το άγχος…πέραν της αγωνίας των δύο συνυποψήφιων για την ηγεσία σε σχέση με το αποτέλεσμα συνδέεται με το εάν οι επαναληπτικές εκλογές θα επιβεβαιώσουν και πάλι την διάθεση υψηλής συμμετοχής από την πλευρά των μελών του κόμματος. Θεωρητικώς και με βάση το πολωτικό κλίμα των προηγούμενων ημερών η συμμετοχή πρέπει να είναι μεγάλη αν και διαχρονικά σε επαναληπτικές εκλογές καταγράφεται χαμηλότερη προσέλευση. Όπως και να’ χει δυνατότητα ψήφου έχουν σήμερα περί τα 180.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με βάση τους επικαιροποιημένους εκλογικούς καταλόγους. Πίσω από το κομματικό παραβάν μπορούν να βρεθούν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη δηλαδή και όσοι ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή και όσα (εκ των μελών) θέλουν να ψηφίσουν σήμερα αν και δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο. Δηλαδή και τα περίπου 7.500 παλαιά μέλη που πιστοποιήθηκαν από την Κουμουνδούρου μέχρι την Τετάρτη και όσοι δεν πιστοποιήθηκαν αλλά θα πιστοποιηθούν μέσω δύο τερματικών κι ενός τηλεφωνικού κέντρου πάνω από τις κάλπες.

Κατά τη χθεσινή ημέρα οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Στέφανος Κασσελάκης με βίντεο που ανήρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάλεσαν τα μέλη του κόμματος να υποστηρίξουν την υποψηφιότητά τους. Η κυρία Αχτσιόγλου κλείνει το μήνυμά της λέγοντας πως «δεν παίζουμε με την πολιτική, κάνουμε πολιτική». Ο κ. Κασσελάκης διαβεβαιώνει ότι «ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόεδρος όλων» σημειώνοντας με νόημα: «Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά».

Σχετικά άρθρα