Η Πετρούλα έγινε θέμα στο ΣΤΕ

Για το δελτίο καιρού

Συνέβη και αυτό καθώς ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί  απόφαση του ΕΣΡ που του επέβαλε τη    διοικητική  κύρωση της σύστασης  λόγω  του …ιδιαίτερου  τρόπου με τον οποίο παρουσίαζε τα  δελτία καιρού  η Πετρούλα.

Τώρα το ΣτΕ που ασχολήθηκε με το …μείζον αυτό ζήτημα , κι ενώ η Πετρούλα και ο …Καιρός της έχουν γίνει πλέον παρελθόν, επικύρωσε την  απόφαση του ΕΣΡ, κρίνοντας ότι η κύρωση που επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό σταθμό είναι «δικαιολογημένη» και η σχετική  απόφαση  είναι νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη.

Το ΕΣΡ  αφού παρακολούθησε τα ξεχωριστά αυτά   δελτία καιρού που παρουσίαζε η Πετρούλα, κατέληξε  ότι «ο τρόπος παρουσιάσεως του μετεωρολογικού δελτίου από τη νεαρή παρουσιάστρια του σταθμού (ιδιαιτέρως ελαφριά ενδυμασία, στάση σώματος, ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή, χρήση υποκοριστικών, ενσάρκωση ρόλων άσχετων με δελτίο καιρού κ.ά.) το υποβαθμίζει ποιοτικά».

Η Πετρούλα, πάντα άρχιζε το δελτίο καιρού  με την χαρακτηριστική φράση: «Γεια σας!  Είμαι η Πετρούλα παντός καιρού» και έκλεινε λέγοντας: «Είμαι η Πετρούλα και μόλις τελείωσα» και αμέσως μετά  χαιρετούσε  με χάρη και …τσαχπινιά.

Το ΕΣΡ στην απόφασή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρει για τον τρόπο παρουσίασης του δελτίου καιρού:

«Η Πετρούλα είναι πάντοτε ιδιαίτερα ελαφριά ενδεδυμένη, υιοθετεί μια  ορισμένη στάση  σώματος με προτεταμένο  το στήθος προς  τα    μπρος και τη λεκάνη προς τα πίσω κι ομιλεί με ιδιαίτερα χρωματισμένη φωνή και  νάζι.

Το δελτίο ολοκληρώνεται με  έναν χαρακτηριστικό ναζιάρικο χαιρετισμό: «Είμαι η Πετρούλα και μόλις τελείωσα».

Συχνά παρουσιαζόταν να ενσαρκώνει μικρούς ρόλους που καμία σχέση με τον καιρό  δεν είχαν, όπως  ήταν όταν  προσποιούταν τη  δασκάλα.

Επίσης, υπήρχαν στοιχεία δραματοποίησης της παρουσίασης, όπως για  παράδειγμα  ήταν  η τακτική  να φυσούν άνεμοι πάνω της την ώρα που  έλεγε τις εντάσεις τους ανά περιοχή,  κάνοντας μάλιστα συχνά τα ρούχα της να ανεμίζουν καθώς κι άλλα ηχητικά στοιχεία.

Ο λόγος της ήταν διανθισμένος με πολλά υποκοριστικά και   απείχε  το συγκεκριμένο δελτίο καιρού κατά πολύ από μια  επιστημονική παρουσίασή του, αν και παρουσιαζόντουσαν  μετεωρολογικοί  χάρτες πίσω από  αυτά που παρουσίαζε με  ενδείξεις θερμοκρασιών και άλλων μετεωρολογικών στοιχείων».

Το ΕΣΡ στην απόφαση αυτή τόνιζε καταλήγοντας ότι κατά την προβολή του επίμαχου δελτίου καιρού ,δεν εξασφαλίζεται η επιβαλλόμενη  ποιοτική στάθμη.

πηγή: thetoc.gr

Σχετικά άρθρα