“Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας”

Τι δήλωσε ο πρωθυπουργός

Ως συμφωνία πλαίσιο που γεφυρώνει τον χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της χθεσινής απόφασης του Εurogroup ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο διάγγελμά του επισήμανε ότι κερδήθηκε η μάχη όχι όμως και ο πόλεμος ενώ υποστήριξε ότι «οι δυσκολίες, όχι μόνο της διαπραγμάτευσης είναι μπροστά μας».

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι με την χθεσινή απόφαση ακυρώνονται στην πράξη όλες οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που περιλαμβάνοντας στο e-mail Χαρδούβελη.

«Ακυρώνει την λιτότητα και τους μηχανισμούς της όπως τα υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα» είπε για να προσθέσει «ακυρώνει τις πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση του φόρου στα φάρμακα και τα τουριστικά καταλύματα».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε και το στίγμα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που θα περιλαμβάνει η λίστα που θα αποσταλεί στους εταίρους την ερχόμενη Δευτέρα. «Η νέα συμφωνία» είπε «βάζει την βάση για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την ανασυγκρότηση του κράτους και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Παραδέχθηκε ότι ο δρόμος που απομένει είναι «μακρύς και δύσκολος» ωστόσο υποστήριξε ότι ήδη η χώρα έχει κάνει ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα «αφήνοντας πίσω την λιτότητα τα μνημόνια και την τρόικα. Σημαντικό βήμα για την αλλαγή της πορείας εντός της Ευρωζώνης. Η διαπραγμάτευση τώρα μπαίνει σε πιο ουσιαστικό στάδιο έως την οριστική μετάβαση από την εποχή μνημονίων στην εποχή της ανασυγκρότησης».

Εθεσε μάλιστα τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν και θα λήξει η παράταση της δανειακής σύμβασης τον ορίζοντα για την μετάβαση ενώ δεσμεύτηκε πως έως τότε η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται σκληρά για τα συμφέροντας του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και υπονόησε ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς δεν διαπραγματευόταν.

«Πριν από 20 μέρες παραλάβαμε την χώρα στο χείλος του γκρεμού και παγιδευμένη στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα από κάποιους που σχεδίαζαν αντιμνημονιακή παρένθεση» είπε και πρόσθεσε «χθες ακυρώσαμε τα σχέδια τους αποτρέψαμε τα σχεδία να προκαλέσουν ασφυξία στην χώρα στις 28.2. Αποδείξαμε ότι η ΕΕ αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι εξόντωσης και υποταγής. Η χθεσινή ημέρα είναι ίσως πιο σημαντική για την Ευρώπη αντίγια την Ελλάδα».

Σχετικά άρθρα