Την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το τελεσίγραφο που έχει δοθεί στη Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit, προβληματισμός επικρατεί στην ελληνική Βουλή – μετά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης στα αγγλικά και σε ένα άρθρο – για τη διαδικασία με την οποία η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει, αλλά και για το περιεχόμενο της πρότασης.
Η δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης δημιουργείται εξαιτίας του θεσμικού παράδοξου από την απόφαση της κυβέρνησης να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση – εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευθεί.
Παράλληλα, όπως επιβεβαίωσε μέσω Twitter και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αργά το βράδυ της Πέμπτης, οι Θέσμοι έλαβαν την πρόταση με τις μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, αλλά παραμένει άγνωστο αν η πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή είναι η ίδια πρόταση με αυτή που έλαβαν οι δανειστές.
Μάλιστα πληροφορίες από την Αθήνα και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί έδωσαν ήδη το πρώτο «ok» μετά την πρώτη ματιά που έριξαν στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που καλλιεργεί κλίμα αισιοδοξίας και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το κείμενο γράφτηκε λέξη-λέξη σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών.
«Οι επιστολές πρέπει να είναι υπογεγραμμένες», λέει ο επικεφαλής του γραφείου του Γιούνκερ
Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέλμαγερ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της Κομισιόν, Γιούνκερ, σε μήνυμα του στο Twitter έγραψε ότι «χρειάζονται υπογεγραμμένες επιστολές», σχολιάζοντας την είδηση ότι αργά το βράδυ της Πέμπτης η ελληνική πρόταση έφτασε στους Θεσμούς. Σε επόμενο tweet του ο Σέλμαγερ ανέφερε: «Τώρα ελήφθησαν οι προτάσεις. Υπογεγραμμένες. Οι τρεις θεσμοί θα αξιολογήσουν».
πηγή: protothema