Οι πρώτες πληροφορίες για το Playstation 5

Βγήκαν από επίσημα χείλη

Η Sony, από το πουθενά ανακοίνωσε μέσω του Mark Cerny, αρχιτέκτονα του Playstation 4 τις πρώτες επίσημες πληροφορίες για το επόμενο κεφάλαιο της εταιρίας στις οικιακές κονσόλες. Αρχικά ο εκπρόσωπος της Sony έκανε ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια ‘μικρή’ αναβάθμιση σε σχέση με την τωρινή γενιά, αλλά με μια ριζική αλλαγή που θα βελτιώσει την gaming εμπειρία μας και θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παίζουμε.

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος μάθαμε ότι χρέη CPU θα εκτελεί τρίτης γενιάς AMD Ryzen επεξεργαστής οκτώ πυρήνων της νέας Zen 2 αρχιτεκτονικής φτιαγμένος στα 7nm. Η GPU θα βασίζεται στην Radeon Navi γενιά γραφικών και θα αποτελεί μια custom υλοποίηση όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις κονσόλες. Το αξιοθαύμαστο της υπόθεσης είναι ότι θα υποστηρίζει την Ray-Tracing τεχνολογία γραφικών, ένα χαρακτηριστικό που μέχρι τώρα ήταν κάτι που βλέπαμε μόνο σε ταινίες με μεγάλο budget ή σε κάρτες γραφικών πολλών χιλιάδων ευρώ.

Ο Mark Cerny, έκανε γνωστό πως η Ray Tracing τεχνολογία δεν βελτιώνει μόνο τα γραφικά αλλά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στον τομέα του ήχου, πιο συγκεκριμένα στην πιο ακριβή 3D αναπαράσταση του κάτι που θα πραγματοποιηθεί μέσω ενός νέου 3D audio chip από την AMD το οποίο θα προσφέρει virtual surround ήχο ακόμα και αν ο χρήστης δεν διαθέτει τα κατάλληλα ηχεία. Αυτού του είδους η τεχνολογία θα αποτελέσει μεγάλη αναβάθμιση και στην εμπειρία του PlayStation VR.

Αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι η επόμενης γενιάς κονσόλα θα έρχεται εξοπλισμένη με SSD δίσκο για την αποθήκευση των παιχνιδιών και των διαφόρων εφαρμογών. Ενδιαφέρον έχει το παράδειγμα που έδωσε η Sony, για το loading screen του Spider-Man που επιτευχθεί σε μόλις 0.8 δευτερόλεπτα από τα 15 δευτερόλεπτα που πήρε στο κλασικό PS4.

Το φημολογούμενο PlayStation 5 θα υποστηρίζει μέχρι και 8K αναλύσεις καθώς θα υπάρχει και η δυνατότητα backwards compatibility με τα παιχνίδια του PlayStation 4, ενώ η κονσόλα θα δέχεται Blu-Ray δίσκους κανονικά.

Τέλος, στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Mark Cerny στο WIRED, δεν αναφέρθηκε η τιμή της κονσόλας. Όπως και δεν υπήρξε αναφορά στην ονομασία αλλά βάση λογικής θα ονομάζεται PlayStation 5.

Σχετικά άρθρα