Η πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία!

Έγινε 25 ετών!

Ήταν 20 Δεκεμβρίου του 1990, όταν ο Sir Tim Berners-Lee ανέβασε στο εσωτερικό δίκτυο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, γνωστού ως CERN, όπου εργαζόταν ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού, ένα κείμενο με το οποίο σύστηνε στον κόσμο τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web), το οποίο έμελλε να αποτελέσει την πρώτη ιστοσελίδα στην ιστορία του Διαδικτύου.

Η ιστορικής σημασίας σελίδα που δημιούργησε ο άνθρωπος που σήμερα φέρει τον τίτλο του “πατέρα” του διαδικτύου, σε έναν υπολογιστή μάρκας NeXT -εταιρεία που είχε ιδρύσει ο Steve Jobs κατά την διάρκεια απομάκρυνσής του από την Apple- περιέγραφε τον τρόπο λειτουργίας του World Wide Web και αποτελούνταν από συμβατικό κείμενο και υπερκείμενο (Hypertext). Δηλαδή τον θεμέλιο λίθο του διαδικτύου όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

O Sir Timothy John Berners-Lee

927891_Sir_Tim_Berners-Lee

Σήμερα ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει πολλές τιμητικές διακρίσεις, μεταξύ πολλών άλλων και Ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (2004) από την Βασίλισσα της Αγγλίας και παράσημο εξαιρέτων υπηρεσιών (Order of Merit) από την ίδια το 2007. Το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα σε ένα από τα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα, ενώ ο ίδιος συνεχίζει να μάχεται για την ελεύθερη ροή των πληροφοριών στο διαδίκτυο.

Σχετικά άρθρα