Ενενήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, ενός από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Θεσσαλονίκης. Ήταν 5 Αυγούστου όταν, από μια φλόγα στην κουζίνα προσφυγικού σπιτιού, ξέσπασε πυρκαγιά που έμελλε να αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης.
Η πυρκαγιά ακολούθησε αρχικά δύο κατευθύνσεις: Προς το Διοικητήριο, μέσω της οδού Αγίου Δημητρίου και προς την αγορά, μέσω της Λέοντος Σοφού. Τα ξημερώματα της 6ης Αυγούστου, ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και τα δύο μέτωπα κατέστρεψαν το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Οι αρχές ήταν ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Μέσα σε 32 ώρες η πυρκαγιά έκαψε το 32% της συνολικής έκτασης της Θεσσαλονίκης και άφησε άστεγα περισσότερα από 70.000 άτομα. Κανένας κάτοικος της πόλης δεν έχασε τη ζωή του, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, Γάλλοι στρατιώτες παγιδεύτηκαν σε καπηλειό και κάηκαν ζωντανοί.
Οι καταστροφές σε οικονομικές και εμπορικές λειτουργίες της πόλης και διοικητικές υπηρεσίες ήταν μεγάλες. Μεταξύ των κτηρίων που παραδόθηκαν στις φλόγες ήταν το Ταχυδρομείο, το Τηλεγραφείο, το Δημαρχείο, οι εταιρείες Ύδρευσης και Φωταερίου, τράπεζες, συναγωγές και ο ναός του Αγίου Δημητρίου.
Λίγες ημέρες μετά την καταστροφή ιδρύθηκε «Διεθνής Επιτροπή Νέου Σχεδίου Θεσσαλονίκης», για την ανοικοδόμηση της πόλης, με πρόεδρο τον Ερνέστ Εμπράρ. Παρότι το σχέδιο Εμπράρ υπέστη πολλές αλλαγές, συνέβαλε καθοριστικά στην ανοικοδόμηση μια σύγχρονης πόλης.
Παρακολουθήστε παρακάτω απόσπασμα της παραγωγής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Μακεδονικών και Θρακικών Σπουδών (2012), καθώς και εικόνες που κατέγραψε το Κινηματογραφικό Κέντρο του Σερβικού Στρατού:
πηγή: thestival.gr