Η ρήτρα στο Survivor που «χαντάκωσε» τον ΣΚΑΪ

Οι κινήσεις του τηλεοπτικού σταθμού για να βγάλει λεφτά από το reality

Η επιτυχία του Survivor είναι πρωτοφανής για τα ελληνικά τηλεοπτικά δεδομένα. Τα «κάστρα» της τηλεθέασης πέφτουν το ένα μετά το άλλο και οι πίνακες δείχνουν συχνά 70αρια, ενώ στο γενικό σύνολο το reality ξεπερνάει ακόμη και το 50%.

Αυτό που δεν υπολόγισε καλά ο ΣΚΑΪ είναι η ρήτρα που υπέγραψε για την τηλεθέαση, η οποία φαίνεται να τροποποιήθηκε, ενώ ταυτόχρονα προχωράει σε κινήσεις για να «σπρώξει» άλλα προγράμματα μέσα από το Survivor και να εκμεταλλευτεί όσο περισσότερο μπορεί την επιτυχία του παιχνιδιού.

Καταρχήν ο Τούρκος παραγωγός, Ατζούν Ιλίτζαλι είχε θέσει εξαρχής συγκεκριμένη ρήτρα στην εξίσωση τηλεθέαση-απόδοση χρημάτων προς την εταιρεία παραγωγής του Acun Medya.

Εφόσον η τηλεθέαση στο δυναμικό κοινό ξεπερνά το 35% το κανάλι καλείται να καταβάλει επιπλέον χρήματα. Ακόμη περισσότερα όταν ξεπερνά το 50% «τείχος» το οποίο και αυτό έχει πέσει.

Κανείς δεν γνωρίζει το ακριβές ποσό που καταβάλλει επιπλέον ο ΣΚΑΪ ωστόσο λέγεται το κανάλι του Φαλήρου, ξεκινώντας να πουλά το δευτερόλεπτο από 80-90 ευρώ στις αρχές του Survivor έχει πλέον διπλασιάσει την τιμή του.

Βέβαια τα βασικά πακέτα για τα 3-4 διαφημιστικά διαλείμματα των 12 λεπτών έχουν προπωληθεί από τις αρχές Γενάρη, ωστόσο στον όποιο διαφημιστικό χρόνο είναι ελεύθερος αυτή τη στιγμή ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Από τα μέσα Μαρτίου που το ενδιαφέρον των διαφημιστών αυξήθηκε και το τιμολόγιο ακρίβυνε φτάνοντας τα 120 ευρώ το δευτερόλεπτο, ο σταθμός άρχισε να έχει τα πρώτα καθαρά κέρδη.

Μάλιστα λέγεται πως το θέμα της ρήτρας της τηλεθέασης τροποποιήθηκε προς όφελος του καναλιού.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το Survivor κόστισε στο κανάλι του Φαλήρου περί τα 9-10 εκ. ευρώ με την ιδιοκτησία και τη διοίκηση να είναι αρχικά πολύ επιφυλακτικοί για την αποδοχή του συγκεκριμένου τηλεοπτικού προϊόντος.

Όμως ο ΣΚΑΪ δεν περιμένει να κερδίσει χρήματα μόνο από τις άμεσες ή έμμεσες διαφημίσεις και τους χορηγούς του Survivor.

Το κανάλι έριξε στη μάχη την Ελεονώρα Μελέτη με στόχο να βγάλει χρήματα και στη μεσημεριανή ζώνη και να αντισταθμίσει τις ζημιές από τη ρήρτα με τον Τούρκο παραγωγό. Η εκπομπή της Μελέτη μπορεί να μην κάνει τα 50αρια του κανονικού Survivor όμως οι πίνακες τηλεθέασης δείχνουν ότι κάνει ποσοστά κοντά στο 20%. Έτσι το κανάλι βρίσκεται έτοιμο να πουλήσει και τη μεσημεριανή ζώνη με προϊόν που σχετίζεται με το Survivor.

Ταυτόχρονα μόνο τυχαία δεν θα είναι η παρουσία του Σάκη Ρουβά στο περιβόητο πάρτι της ένωσης των δύο ομάδων που θα προβληθεί την Κυριακή.

Ο στόχος του ΣΚΑΪ είναι να προωθήσει το X Factor όσο περισσότερο μπορεί μέσα από το Survivor, καθώς τα μουσικά reality φαίνεται να έχουν χάσει μέρος της δυναμικής τους.

Σχετικά άρθρα