21.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ρομποτική έρχεται στη Θεσσαλονίκη

Τη στρατηγική τους συνεργασία εγκαινίασαν η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η εθελοντική κοινότητα των Google Developers Θεσσαλονίκης, σε ημερίδα με θέμα το «Internet of Things» (IoT) και τον τρόπο με τον οποίον αυτό συνδυάζεται με το «Android Things» που διοργανώθηκε στο πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Η Ακαδημία Ρομποτικής, πρόγραμμα του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ξεκίνησε το 2015 με σκοπό να συνδυάσει τη μάθηση με το παιχνίδι και να μετατρέψει την εκπαίδευση σε μία διασκεδαστική δραστηριότητα και απευθύνεται και σε παιδιά και σε ενήλικες.

Η Ακαδημία Ρομποτικής ασχολείται με διάφορα θέματα, όπως την εκπαιδευτική ρομποτική και τη ρομποτική κοινωνικής υποστήριξης, τόνισε ο Νίκος Φαχαντίδης, επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας, και επίκουρος καθηγητής στην πληροφορική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής.

Πριν από περίπου τρεις μήνες, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ξεκίνησε την Ολυμπιακή Ομάδα Ρομποτικής, αποτελούμενη από φοιτητές του πανεπιστημίου, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής που διεξάγεται φέτος στην Κόστα Ρίκα, ανέφερε ο οργανωτικά υπεύθυνος, υποψήφιος διδάκτορας Κοινωνικής Ρομποτικής Πέτρος Περλαντίδης Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι πέρα από το κομμάτι του διαγωνισμού υλοποιούνται διάφορα project.

Οι κοινότητες προγραμματιστών της Google (Google Developers Group) είναι ανεξάρτητες ομάδες προγραμματιστών ανά τον κόσμο, που χρησιμοποιούν τα εργαλεία της Google. Υπάρχουν 560 κοινότητες Google Developers σε όλο τον κόσμο, δηλαδή μία δεξαμενή περίπου 25.000 developers, ανέφερε ο ιδρυτής της GDG Thessaloniki, Παναγιώτης Τζίνης.

Το επόμενο διάστημα θα διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανά δύο-τρεις εβδομάδες, συναντήσεις των δύο φορέων με μίνι παρουσιάσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, ώστε να έρθουν σε επαφή προγραμματιστές. Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στις 24 Απριλίου.

«Στην Ακαδημία Ρομποτικής θέλουμε να έχουμε ανοιχτές τις πόρτες. Θεωρούμε ότι η δημιουργία είναι αποτέλεσμα κοινοτήτων από διαφορετικούς χώρους που συνεργάζονται. Άρα όλες αυτές οι κοινότητες GDG που συνεργάζονται, δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσουν τα πράγματα μπροστά» είπε κ. Φαχαντίδης.

Για τη νέα τεχνολογία Android Things που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες μίλησε ο Γεώργιος Κορτσαρίδης, μηχανικός πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών και μέλος Google Developers Thessaloniki.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε η απονομή των πτυχίων στους σπουδαστές του χειμερινού εξαμήνου της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, που παρακολούθησαν με επιτυχία το βασικό πρώτο κύκλο του «Arduino – Αυτοματισμοί και Ρομποτική» και του «WordPress και Αυτοματισμοί».

Νωρίτερα σήμερα, την Ακαδημία Ρομποτικής είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν περισσότερα από 40 προσφυγόπουλα από τη Συρία, ηλικίας από 7 έως 14 ετών. Τα παιδιά, τα οποία φοιτούν στις δομές υποδοχής για την εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) Λαγκαδικίων (Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδικίων- Δημοτικό Σχολείο Προφήτη), συνόδευαν 14 εκπαιδευτικοί, μεταφραστές και ψυχολόγοι.

Στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου, όπου τις δύο προηγούμενες μέρες είχαν σημειωθεί επεισόδια στη διάρκεια συνεδρίου για το προσφυγικό, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη σύγχρονη τεχνολογία από την ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής με επικεφαλής τον Ν. Φαχαντίδη, έπαιξαν με ρομποτάκια, ζωγράφισαν και διασκέδασαν.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα