Οι συνθηματικές λέξεις των δουλεμπόρων

«Πάμε για ψάρεμα, προσοχή στα σκυλιά»

Τα συνθηματικά του κυκλώματος που διακινούσαν μετανάστες κυρίως μέσω Εβρου αποκαλύπτουν τον κυνισμό των δουλεμπόρων: Οι μετανάστες αποκαλούνταν «κιβώτια», οι αστυνομικοί «σκυλιά». Το κύκλωμα διέθετε και tour operators ενώ οι δύο αρχηγοί του έδιναν εντολές από τη φυλακή!

Παρά το γεγονός ότι οι δουλέμποροι είχαν αποθρασυνθεί και στις συνδιαλέξεις τους μιλούσαν απροκάλυπτα για την διακίνηση μεταναστών, χρησιμοποιούσαν κάποιες κωδικές φράσεις.

-Πάμε για ψάρεμα: Ήταν η παραλαβή μεταναστών από την περιοχή του Έβρου που είχαν φθάσει με φουσκωτές βάρκες και υπονοούσαν το «ψάρεμά» τους από το ποτάμι
-Μπάλα: Το συνθηματικό που φώναζαν οι δουλέμποροι, προκειμένου οι μετανάστες να βγουν από τις κρυψώνες τους στους βάλτους, για να τους παραλάβουν
-Κιβώτια: Οι μετανάστες
-Κουμάντο: Ο Τούρκος συνεργάτης τους που περνούσε τους μετανάστες από τον Έβρο
-1η Μεγάλη Πόλη: Θεσσαλονίκη
-2η Μεγάλη Πόλη: Αθήνα

Χαρακτηριστικό στοιχείο το πόσο αμετανόητοι δουλέμποροι ήταν οι δύο «αρχηγοί», και πόσο προσοδοφόρα ήταν η παράνομη δραστηριότητά τους, είναι το γεγονός ότι παρότι είχαν συλληφθεί για παρόμοια αδικήματα και βρίσκονταν στο στάδιο της προφυλάκισης, στις φυλακές Χανίων ο ομογενής από τη Γεωργία και σε αυτές της Κομοτηνής, ο Βούλγαρος, συνέχιζαν να οργανώνουν μεταφορές μεταναστών μιλώντας ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές στις επικοινωνίες τους. Σε χρονικό διάστημα 4 μηνών, από τον Οκτώβριο του 2016, προκύπτει να έχουν διακινήσει περίπου 200 παράνομους μετανάστες, εξοικονομώντας περίπου 1.000.000 ευρώ.

Οι δουλέμποροι-«ξενοδόχοι» είχαν ενδεικτικό τιμοκατάλογο των παροχών τους. Οι μετανάστες έδιναν 1.800 ευρώ μέχρι την Τουρκία και την περιοχή του Έβρου, από εκεί έδιναν 3.200 ευρώ για την μεταφορά τους στα «ξενοδοχεία»-παραπήγματα, για την προσωρινή διαμονή και σίτισή τους.

Είχαν και… tour operators και room service!

Το κύκλωμα είχε επίσης, δύο Τούρκους… tour operator, οι οποίοι εντόπιζαν παράνομους μετανάστες προς διακίνηση στην Τουρκία και οργάνωναν την μεταφορά τους στα ελληνικά εδάφη με φουσκωτές βάρκες από την περιοχή του Έβρου. Ο κάθε παράνομος μετανάστης έδινε χρηματικό ποσό που κυμαινόταν από 3.500 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με τις «προσφορές» που ήθελε να απολαύσει… Όταν έφθαναν στην Ελλάδα γινόταν η παραλαβή τους από κλειστά φορτηγάκια που νοίκιαζε το κύκλωμα από «συνεργαζόμενο» γραφείο ενοικιάσεων οχημάτων, από συγκεκριμένα σημεία της Εγνατίας Οδού μεταξύ Τυχερού και Κήπων Έβρου.

Στη συνέχεια με αυτοκίνητα προπομπούς οδηγούνταν στα «ξενοδοχεία»-τρώγλες στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, στη Θήβα και την Αττική. Εκεί απολάμβαναν τις «υπηρεσίες» από τέσσερις Πακιστανούς που είχαν αναλάβει την… φροντίδα διαμονής και σίτισης των διακινούμενων μεταναστών έως ότου , ενδεχομένως άλλο κύκλωμα, τους προωθούσε προς χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Στις 21 προς 22 Φεβρουαρίου, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, συνέλαβαν πέντε Έλληνες και τέσσερις Πακιστανούς, μέλη του κυκλώματος, ενώ ταυτοποιήθηκαν 11 ακόμη άτομα. Η αστυνομική επιχείρηση έγινε κατά τη διάρκεια μεταφοράς με κλειστό φορτηγάκι 19 παράνομων μεταναστών (16 Πακιστάν, 2 Μιανμάρ, 1 Ινδία). Οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα κλειστό φορτηγάκι, δύο ΙΧ αυτοκίνητα, ένα πιστόλι, 32 φυσίγγια, δύο γεμιστήρες, κινητά τηλέφωνα, κάρτες SIM, 141 πακέτα λαθραίων τσιγάρων.

Οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν μέλη του κυκλώματος που είχαν αναλάβει την περαιτέρω προώθηση των παράνομων μεταναστών σε χώρες της Ευρώπης.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν κυρίως στον νόμο περί αλλοδαπών. Οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.

Σχετικά άρθρα