Η Τεχεράνη κατηγορεί τις ΗΠΑ

Ότι προκαλούν ένταση στον Κόλπο

Ανώτερος αξιωματούχος του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού στρατού, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να προκαλέσουν «ένταση» στον Κόλπο μετά τα περιστατικά της προηγούμενης εβδομάδας.

«Ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού που διέσχιζε τα στενά του Ορμούζ άλλαξε την πορεία του για να πλησιάσει σε απόσταση 550 μέτρων τα πλοία των Φρουρών της Επανάστασης, σε μια μη επαγγελματική στάση», δήλωσε ο διοικητής Μεχντί Χασεμί.

«Οι ενέργειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι έχουν κακούς, παράνομους και προκλητικούς σκοπούς […] Όχι μόνο δεν επιθυμούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Περσικό Κόλπο και τα στενά του Ορμούζ, αλλά επιζητούν να προκαλέσουν ένταση και κρίση», προσέθεσε.

Το Πεντάγωνο επέκρινε χθες Τρίτη τη «μη επαγγελματική» συμπεριφορά ιρανικών πολεμικών πλοίων, έπειτα από κάποια περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα στα στενά του Ορμούζ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ιρανική φρεγάτα πλησίασε σε απόσταση «τουλάχιστον 150 μέτρων» την προηγούμενη Πέμπτη ένα πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USNS Invincible.

Δύο ημέρες αργότερα, το Σάββατο, ταχύπλοα σκάφη των Φρουρών της Επανάστασης πλησίασαν σε απόσταση «περίπου 300 μέτρων» το USNS Invincible, σύμφωνα με τον Τζεφ Ντέιβις εκπρόσωπο του Πενταγώνου.

Και στις δύο περιπτώσεις έγιναν ελιγμοί από το αμερικανικό πλοίο ή τα πλοία που το συνοδεύουν προκειμένου να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει τακτικά «τις παρενοχλήσεις» των πλοίων της από ιρανικά πλοία.

Σχετικά άρθρα