«Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλες δυνατότητες»

Ο Κυριάκος Κυριάκος για την κάθοδο του στην πολιτική και τους στόχους του

Για την απόφαση του να αφήσει τη θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, μετά από 20 ολόκληρα χρόνια και να συστρατευτεί με το ΚΙΝΑΛ, δίνοντας τη δική του… μάχη στην Α’ Θεσσαλονίκης, μίλησε ο Κυριάκος Κυριάκος.

Αναλυτικά όλα όσα είπε εκπομπή “Ώρα Ελλάδος 7” στο OPEN TV:

Αρχικά κλήθηκε να σχολιάσει το νταμπλ που κατέκτησε ο ΠΑΟΚ:

«Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη ένα λόγο να αισθανθεί ξανά περήφανη και να βγει από την εσωστρέφεια της και τα στενά όρια της πόλης. Φυσικά δεν το κατάφερα εγώ, το κατάφεραν οι παίκτες, το τεχνικό επιτελείο και ο κ. Σαββίδης».

Για την επιλογή του να κατέβει υποψήφιος:

«Αυτή είναι η πηγή αν θέλετε, ο στόχος της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο καθένας να έχει πολύ καλή σύνδεση με την περιφέρεια του, όλοι οι υποψήφιοι και οι βουλευτές να περπατάνε τις περιφέρειες τους, να επικαιροποιούν τις σχέσεις τους με τους πολίτες, να δημιουργούν νέα σχέδια, να κατανοούν τις ανάγκες τους και συνεχώς να εξελίσσουν αυτή τη σχέση και να την κρατούν ζεστή. Πράγμα που συνολικά νομίζω το πολιτικό σκηνικό το έχει αμελήσει τα τελευταία χρόνια ειδικά. Η καθημερινή επαφή με τους πολίτες είναι ένας βασικός στόχος για οποιονδήποτε θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική κεντρική σκηνή. Η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες και τις έχει για πολλά χρονιά. Είναι μια πόλη στην οποία υπάρχουν τα ισχυρότερα προοδευτικά ρεύματα, πολλές φορές καταπιεσμένα, πολλές φορές δεν βρίσκουν τρόπο έκφρασης, είναι μια πόλη που ίσως έχει το καλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, με συνεχή ροή φοιτητών, κόσμου που έρχεται και κόσμου που βγαίνει από τα πανεπιστήμια. Νομίζω ότι βασικός στόχος της Θεσσαλονίκης να ζητήσει αλλά και της κεντρικής πολιτικής σκηνής να παραχωρήσει της οποιαδήποτε κυβέρνησης αλλά και όλων εμάς που θα εκφράζουμε τη Θεσσαλονίκη να ζητήσει, είναι να γίνει από μόνη της μια πρότυπη πανευρωπαϊκή πόλη, όχι σε σύγκριση με την Αθήνα, είναι μια κακή σύγκριση, κακώς την κάνουν και οι Θεσσαλονικείς κατά την γνώμη μου όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις να απορροφούν αυτό το νέο κόσμο και να αποτελέσει ένα παράδειγμα, ένα success story στην Ελλάδα με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και νομίζω ότι μπορεί να το κάνει».

Για την μετάβαση του από τον ΠΑΟΚ στην πολιτική:

«Επειδή το ρωτούν αρκετοί, για μένα η πολιτική είναι ύψιστη τέχνη, είναι ύψιστη λειτουργία, σαν να σε καλούν στην Εθνική Ελλάδας. Έχω πάρα πολύ καλή άποψη για την πολιτική, για κάποιους πολιτικούς όχι. Προφανώς και αν κάποιοι ιερείς δεν επιτελούν καλά το έργο τους, δεν φταίει η θρησκεία, οπότε με πολύ τιμή, χαρά, ενθουσιασμό κάνω αυτό το… άλμα, με πολύ συνέπεια και βάρος ως υποψήφιος και όχι ως εκλεγμένος, συναντώ κόσμο και προσπαθώ να του παρουσιάσω ένα σχέδιο προσωπικό αλλά και κοινωνικό. Μακάρι το παράδειγμα κάποιου του να παρακινήσει έναν ακόμα, γιατί ένας και δυο δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλά από κάπου ξεκινάνε τα ρεύματα, πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι, νέα μυαλά κυρίως, να μην το περιορίσουμε στην ηλικία, να κάνουμε ένα τόξο κοινής λογικής, οριζόντιο και κάθετο, κανονικών ανθρώπων, με τέτοιους πρέπει να μιλάμε καθημερινά, αυτοί πρέπει να μας καταλαβαίνουν, από αυτούς πρέπει να ακούμε τις ανάγκες και όπως είπα πριν, να τις επικαιροποιούμε και να προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις τεχνοκρατικά αλλά και πολιτικά, γιατί εγώ πιστεύω ότι η πολιτική είναι η απάντηση σε όλα τα προβλήματα και σε αυτά που συζητούσατε πριν. Είχα την χαρά να έχω επί 20 χρόνια μια θέση η οποία κυρίως με έφερνε σε επαφή με νέους ανθρώπους, με ανθρώπους όλων των κοινωνικών τάξεων, με ανθρώπους όλων των επιπέδων μόρφωσης, να μπορώ να συνεννοούμαι μαζί τους, γιατί μας ένωνε ένα κοινό πράγμα, αν θέλετε μια κοινή αγάπη. Τώρα το κοινό είναι ευρύτερο που μπορούμε να συνεννοηθούμε γιατί μας ενώνει μια αγωνία για το μέλλον μας, μια αγάπη για τον τόπο μας, μια συνέπεια να κολλάμε ένσημα, το χρειαζόμαστε όλοι, γνωρίζουμε τα προβλήματα των εργαζομένων, πρέπει να τα γνωρίζουμε, προερχόμαστε από τον ιδιωτικό τομέα, αρκετοί άνθρωποι. Ναι θεωρώ ότι είμαι άνθρωπος που ζει από την επαφή. Η συγκυρία είναι τέτοια που οι προπονητές του… καναπέ δεν είναι μια καλή συμπεριφορά. Για να μπορείς να κάνεις κριτική, θα πρέπει να μπορείς να λύσεις κάποια προβλήματα. Ο καθένας έχει την δική του ιδεολογική τοποθέτηση, εγώ πιστεύω ακόμα στις ιδέες, ήμουν σε όλη μου τη ζωή και παραμένω αυστηρά κεντροαριστερός, χωρίς παρακλήσεις, θεωρώ πως μόνο το ΚΙΝΑΛ εκφράζει αυτό το χώρο. Δεν θα μπορούσα να παλέψω για πράγματα που δεν πιστεύω, δεν θα μπορούσα να παλέψω για πολιτικές το πρόσημα των οποίων με βρίσκει αντίθετο, όμως, περισσότερα από όλα πιστεύω ότι βασικό στοιχείο των κεντροαριστερών είναι η κοινή λογική, ο κοινός νους, ο ρεαλισμός και η δυνατότητα συνεργασιών και δημιουργίας πλεγμάτων πολιτικής τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα».

Ερωτηθείς για τα εσωκομματικά θέματα στο ΚΙΝΑΛ:

«Καταρχήν επειδή μιλάμε για μια περιφέρεια, η οποία ενδεχομένως περισσότερο από κάθε άλλη, έχει μια σύνδεση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο γιατί εκεί ήταν η αφετηρία του η πολιτική. Πρέπει να σας πω, ότι περισσότερο ο κόσμος αναρωτήθηκε για το timing, παρά για την ίδια την κίνηση, η οποία φαινόταν λίγο-πολύ προδιαγεγραμμένη, ή αν θέλετε μια διαφορά φιλοσοφίας, φαινόταν να υπάρχει. Εγώ είμαι υπέρ των ξεκάθαρων μηνυμάτων, είμαι υπέρ των θετικών μηνυμάτων, θεωρώ ότι περισσότερο μείναμε στην αποχώρηση παρά σε αυτό που σηματοδοτεί η παρουσία του κ. Καμίνη στη πρώτη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, που είναι μια παρουσία η οποία εμπνέει και τη νέα πολιτική, εμπνέει και νέους ανθρώπους, θεωρώ ότι και η πρόταση που έγινε σε εμένα προσωπικά ανήκει σε αυτή την στόχευση, να διευρυνθεί ο χώρος».

Σχετικά άρθρα