4.5 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει το Πολυτεχνείο: Ποιοι δρόμοι κλείνουν;

Σήμερα γιορτάζεται η 51η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Στην πόλη έχουν προγραμματιστεί πορείες, η τροχαία θα προχωρήσει στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει βγάλει ανακοίνωση για έκτακτα μέτρα ενημερώνοντας τα μέλη του για το τι πρέπει να προσέξουν.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, και το απόγευμα στις 5 έχουν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις φοιτητών μαζί με τα εργατικά σωματεία.

Εν τω μεταξύ σε συμβολικές καταλήψεις έχουν προχωρήσει σχολές του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ ενόψει της επετείου.

Αυξημένη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας για την τήρηση της τάξης και την αποφυγή επεισοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου του 1973.

Ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτοί ζητούσαν την ανάκληση των αποφάσεων της Χούντας για τη διεξαγωγή των φοιτητικών εκλογών, εκδημοκρατισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 20% του προϋπολογισμού και ανάκληση του Ν.1347 για την αναγκαστική στράτευση των φοιτητών.

Οι φοιτητές οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.

Στη συνέχεια η ένταση κλιμακώθηκε με αντιδικτατορική εξέγερση στην οποία ενσωματώθηκαν μετέπειτα πολίτες, και διαμαρτυρόμενοι αγρότες.

Κατεστάλη αιματηρά πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η πρώτη επίσημη καταγραφή, τον Οκτώβριο του 1974, από τον εισαγγελέα Δημήτρη Τσεβά, εντόπισε 18 επίσημους ή πλήρως βεβαιωθέντες νεκρούς και 16 άγνωστους «βασίμως προκύπτοντες». Ένα χρόνο αργότερα, ο αντιεισαγγελέας εφετών Ιωάννης Ζαγκίνης έκανε λόγο για 23 νεκρούς, ενώ κατά τη διάρκεια της δίκης που ακολούθησε προστέθηκε ακόμη ένας. Σύμφωνα με έρευνα του Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, το 2003, ο αριθμός των επωνύμων νεκρών ανερχόταν σε 24, ενώ αυτός των νεκρών αγνώστων στοιχείων σε 16. Το 2009 δημοσίευσε κατάλογο με τους 24 επώνυμους νεκρούς.

Ο επίσημος εορτασμός της επετείου της εξέγερσης κάθε 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1981, από την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, την σήμερα Κυριακή (17-11-2024) στο κέντρο της πόλης, με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων πόλης μας, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο εορτασμού της 51ης Επετείου Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, συνεπεία οποίων θα εφαρμοστούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Ειδικότερα :

-Από 16.00 σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

-Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

α. Από 06.00πμ στις 16-11-2024 και μέχρι 06.00πμ τη Δευτέρα (18-11-2024) στις παρακάτω οδούς:

-Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλατεία Σιντριβανίου.

-Εγνατία, στο τμήμα της από Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι Εθνικής Αμύνης.

-Αγγελάκη, καθ’ όλο το μήκος της και

-Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης.

β. Από την 22.00 ώρα στις 15-11-2024 και μέχρι την 06.00πμ της Δευτέρας (18-11-2024) στην οδό Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την Εγνατία μέχρι την Γ’ Σεπτεμβρίου.

γ. Την Κυριακή (17-11-2024), από 06.00πμ και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, στις παρακάτω οδούς:

-Εγνατία, στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

-Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την Λάζου Εξάρχου μέχρι την Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη.

– Εθν.Αμύνης, στο τμήμα της από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία      Λευκού  Πύργου.

– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την Αγ.Δημητρίου μέχρι την Γ. Λαμπράκη.

– Καρ. Ντήλ, στο τμήμα της από την Τσιμισκή μέχρι την Βασ.Ηρακλείου.

– Βασ. Ηρακλείου, στο τμήμα της από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την Καρ.Ντήλ.

– Κ. Καραμανλή, στο τμήμα της από την Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου.

-Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από την Τσιμισκή μέχρι την Εγνατία.

-Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την Ελένης  Ζωγράφου μέχρι την Κασσάνδρου και

-Ι. Δραγούμη, στο τμήμα της από την Εγνατία μέχρι την Τσιμισκή.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Έκτακτα μέτρα σε καταστήματα στο κέντρο εν όψει Πολυτεχνείου

Εν τω μεταξύ έκτακτα μέτρα θα εφαρμοστούν στα καταστήματα λόγω των πορειών που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη κατά την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τους καταστηματάρχες «να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των καταστημάτων τους με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα, καθώς και για την απομάκρυνση εξωτερικά αυτών, πάσης φύσεως υλικών ή απορριμμάτων, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν από διαδηλωτές και μπορεί να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές και φθορές».

Επιπλέον τους καλεί «Να μην βγάλουν απορρίμματα και να απομακρύνουν αυτά, αν υπάρχουν μπροστά από τα καταστήματά τους. Να ανεβάσουν τις τέντες των καταστημάτων τους. Να ενεργοποιήσουν τα στόρια, ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό διαθέτει το κατάστημα, μετά το κλείσιμο».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα