Η Wi-Fi Barbie θα κατασκοπεύει τα παιδιά!

Αντιδράσεις για την διάσημη κούκλα

Το νέο μοντέλο “Hello Barbie” της εταιρείας Mattel, που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες σε διεθνή έκθεση παιχνιδιών, το οποίο έχει τη δυνατότητα να συνδέεται μέσω Wi-Fi στο Internet και να συνομιλεί με τα παιδιά, βρέθηκε στο στόχαστρο πολλών οργανώσεων προστασίας της ιδωτικότητας.

Το νέο μοντέλο της εμβληματικής κούκλας που η εταιρεία πλάσαρε ως την πρώτη διαδραστική κούκλα στην ιστορία, χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνωρισης φωνής, παρεμφερή με αυτή των συσκευών της Apple η οποία της επιτρέπει να αντιλαμβάνεται τι της λέει ένα παιδί και να ανταποκρίνεται αναλόγως, μιμούμενη ένα κανονικό διάλογο.

Παρά τις ελπίδες της εταιρείας να αναζωογονήσει τις πεσμένες πωλήσεις της με το νέο μοντέλο, πολλές οργανώσεις θεωρούν αδιανόητο το γεγονός ότι η Barbie θα μπορεί μέσω Wi-Fi να στέλνει τη φωνή του κάθε παιδιού και ενδεχομένως τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, σε εταιρείες που θα την αναλύουν για να εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο της κούκλας.

Κάτι το οποίο παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια της ιδιωτικότητας και δη σε ένα ανήλικο κοινό. Εκπρόσωπος της εταιρείας εις απάντηση των παραπάνω, δήλωσε ότι τα δεδομένα φωνής θα συλλέγονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, και θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για την βελτίωση του προϊόντος.

Ας μην ξεχνάμε πάντως, αναφέρει στον Guardian εκπρόσωπος της καμπάνιας “Commercial-Free Childhood” (παιδική ηλικία μακριά από διαφημίσεις) ότι τα παιδιά θα μιλούν αποκλειστικά σε μια εταιρεία κολοσσό, που αποκλειστικό στόχο έχει το κέρδος.

πηγή: lifo.gr

Σχετικά άρθρα