“Είχαμε καλά νέα για την Ελλάδα!”

Τι δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

«Καλά νέα» για την Ελλάδα που δείχνουν τη «δέσμευση» όλων των πλευρών ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Είχαμε καλά νέα για την Ελλάδα. Οι θεσμοί γύρισαν από την αποστολή στην Αθήνα και χάρη στη σκληρή δουλειά των ομάδων τους και σίγουρα των ελληνικών αρχών επιτεύχθηκε συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις του προγράμματος» σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα αφορούν την εφαρμογή από την Ελλάδα όλων των συμφωνηθέντων προαπαιτούμενων δράσεων.

Όπως ανέφερε το μεγαλύτερο μέρος της νομοθέτησης θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και τα υπόλοιπα στις αρχές της επόμενης χρονιάς, επιτρέποντας στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων πριν από το επόμενο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. «Πολύ καλά νέα που δείχνουν τη δέσμευση όλων των πλευρών» ανέφερε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η επίτευξη τεχνικής συμφωνίας είναι ένα «πολύ καλό σημάδι» και ότι προετοιμάζει το έδαφος για τις «στρατηγικές» συζητήσεις που θα γίνουν την επόμενη χρονιά για το τέλος του προγράμματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στα βασικά σημεία της συμφωνίας. Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, σημείωσε ότι όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% το 2017 και ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και για τον προϋπολογισμό του 2018 προκειμένου να πετύχει η Ελλάδα το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%.

Επίσης, επιτεύχθηκε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προκειμένου να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και για το «ευαίσθητο» σημείο της αγοράς ενέργειας. Επίσης, συμφωνήθηκαν μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης αλλά και για τη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί ανήκει πλήρως στην ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι αποτελεί «καλό σημάδι» για την ιδιοκτησία του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές αλλά και για τις αγορές. «Ελπίζω ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση στα τέλη Ιανουαρίου», σημείωσε ο Κ. Ρέγκλινγκ, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή ανακοίνωση του ESM σχετικά με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ο Κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε επίσης ότι ο αντίκτυπος αυτών των μέτρων θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν αλλάζει κάτι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ερωτηθείς, τέλος, για το ύψος της επόμενης δόσης, ανέφερε ότι είναι ακόμα νωρίς, γιατί αφενός δεν υπάρχουν άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες και αφετέρου θα πρέπει πρώτα να διεξαχθούν συζητήσεις για το ύψος του «μαξιλαριού» που θα πρέπει να φτιάξει η Ελλάδα για το τέλος του προγράμματος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι συνολικά θα εκταμιευθούν 18,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του προγράμματος, τα οποία θα χωριστούν στην τρίτη και την τελευταία αξιολόγηση.

Σχετικά άρθρα