Εικόνες «Αποκάλυψης»

Aπό το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα

Εικόνες που θυμίζουν έντονα το σαρωτικό πέρασμα του Χάρβεϊ από το Τέξας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες και αφορούν τον τυφώνα Ίρμα του οποίου η επέλαση έχει ήδη ξεκινήσει «χτυπώντας» τα νησιά της Καραϊβικής.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για τους Κυκλώνες, ο ισχυρός κυκλώνας έπληξε τη νύκτα την νήσο Μπαρμπούντα στην Καραϊβική.

Το μάτι του κυκλώνα πέρασε από την Μπαρμπούντα στις 02.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος). Ο κυκλώνας Ιρμα συνοδεύεται από ανέμους που φθάνουν τα 295 χιλιόμετρα ανά ώρα, σύμφωνα με το Κέντρο.

Ο κυκλώνας κατευθύνεται βόρειο-δυτικά προς τις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο

Την ίδια ώρα στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που αποτυπώνουν την σφοδρότητα του τυφώνα, με αυτοκίνητα να επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού και πελώρια κύματα να «σκάνε» στον δρόμο.

Σε «κόκκινο» συναγερμό τα νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου

Το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα έχει προκαλεί την έντονη κινητοποίηση των κατοίκων του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου.

Τα γαλλικά νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου τέθηκαν σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού ενόψει της έλευσης του κυκλώνα Ίρμα, ο οποίος απειλεί τις Μικρές Αντίλλες, ανέφερε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γαλλίαςσε έκτακτο δελτίο της στις 22:07 τοπική ώρα (05:07 ώρα Ελλάδας).

«Η Ίρμα είναι ένας κυκλώνας σφοδρότητας χωρίς προηγούμενο στον Ατλαντικό», υπογραμμίζει στο δελτίο της η γαλλική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ο ύψιστος συναγερμός που κηρύχθηκε επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση των μετακινήσεων των πολιτών.

Ο τυφώνας Ίρμα, ο οποίος ανέβηκε χθες στην κατηγορία 5 της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, το ανώτατο επίπεδο της, ίσως ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με ανέμους ταχύτητας ακόμη και 360 χιλιομέτρων ανά ώρα, καθώς πλησιάζει απειλητικά το βόρειο τμήμα των Μικρών Αντιλλών.

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ από την πλευρά του σημείωσε ότι ο κυκλώνας έχει φθάσει ακόμη πιο κοντά στις Υπήνεμες Νήσους και θα πλήξει νησιά της Καραϊβικής σήμερα Τετάρτη.

Ο «δυνητικά καταστροφικός» κυκλώνας απείχε σύμφωνα με το δελτίο του NHC περίπου 75 χλμ. ανατολικά-νοτιοανατολικά της νήσου Μπαρμπούντα, με ριπές ανέμων ταχύτητας ως και 295 χλμ. ανά ώρα.

Ο κυκλώνας οδεύει προς το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, πριν πλήξει όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι του NHC τη Φλόριντα το Σάββατο. Κατά το NHC, ο κυκλώνας Ίρμα είναι ένας από τους πέντε ισχυρότερους των τελευταίων 80 ετών στον Ατλαντικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε χθες την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα, το Πουέρτο Ρίκο και τις Παρθένες Νήσους, για να διευκολυνθεί η κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων για την αντιμετώπιση του ακραίου φαινομένου πριν ακόμη πληγούν η Πολιτεία κι οι αμερικανικές περιοχές αυτές.

Η έλευση του κυκλώνα στη Φλόριντα αναμένεται να καταγραφεί μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, όπου σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και τουλάχιστον 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πτήσεις προς τις περιοχές που αναμένεται να πληγούν από τον κυκλώνα Ίρμαέχουν ανασταλεί, ενώ οι αρχές προτρέπουν τους πολίτες να πάνε επειγόντως σε καταφύγια.

Σχετικά άρθρα