Ηλεκτροσόκ από την εκτόξευση τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Πανικός στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

Hλεκτροσόκ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την εκτόξευση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, σε νέα ιστορικά ρεκόρ.

Η Ευρώπη ετοιμάζει να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ενώ η Αθήνα σχεδιάζει επιδοτήσεις για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό, ενόψει του χειμώνα, για να ανακόψει το κύμα ακρίβειας.

Πάντως, οι επαγγελματίες ανησυχούν ότι δε θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν ανατιμήσεις στα προϊόντα τους.

Για πρώτη φορά η τιμή του ρεύματος ξεπέρασε και τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύθηκε σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τιμή τριπλάσια σε σχέση με την περασμένο μήνα, ωστόσο υποχώρησε στη συνέχεια στα χθεσινά επίπεδα, μετά τη δήλωση της αρμόδιας επιτρόπου ότι επίκειται ανακοίνωση ενός πακέτου μέτρων.

«Η Κομισιόν θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα μια εργαλειοθήκη, όπως ζητήθηκε από τα κράτη – μέλη», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Οι τιμές έχουν σημάνει συναγερμό σε όλη την Ευρώπη. Η καρδιά των διαβουλεύσεων χτυπά στο Λουξεμβούργο, όπου οι Υπουργοί Ενέργειας προσπαθούν να βρουν λύση για τις τιμές.

«Οι τιμές στην ενέργεια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και πρέπει να κάνουμε κάτι όλοι μαζί τώρα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά και την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενέργεια», αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Οι αυξήσεις πέρασαν στην κατανάλωση

Ήδη, οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο έχουν περάσει και στην κατανάλωση. Ο βιοτέχνης Γιώργος Γάτσιος, που χρησιμοποιεί αποκλειστικά φυσικό αέριο για τη βιοτεχνία του, το Φεβρουάριο για τις ίδιες κιλοβατώρες πλήρωσε 1.368 ευρώ και τον Αύγουστο 2.209 ευρώ, 841 ευρώ παραπάνω ή 62% πιο ακριβά.

Φοβάμαι τις αυξήσεις που έρχονται, αν αυτό συνεχίζει και ανεβαίνει θα πρέπει να το μετακυλήσουμε στην κατανάλωση, εξηγεί.

Αν υπάρξει αύξηση στην ενέργεια σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση και στα προϊόντα που παράγονται στη χώρα, δηλώνει ο Παύλος Ραβάνης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Την ίδια ώρα, η Αθήνα ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο.

«Ως προς το ρεύμα και ως προς το φυσικό αέριο θα καλύψουμε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης θα καλύψουμε τους δικαιούχους του πετρελαίου θέρμανσης ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι Κοινές Υπουργικές αποφάσεις για τους δικαιούχους των επιδοτήσεων.

Σχετικά άρθρα