Ηλεκτροσόκ ΕΝΦΙΑ σε 60.000 ακίνητα

Ποιοι θα πληρώσουν το φετινό φόρο με καπέλο

Με «καπέλο» θα πληρώσουν το φετινό φόρο ακινήτων οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, καθώς το υπουργείο Οικονομικών συνειδητά διαχώρισε την εισοδηματική απόδοση αυτών των ακινήτων από την κατοχή τους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιακών στελεχών, περίπου 50.000- 60.000 είναι τα ξενοίκιαστα ακίνητα, που είχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια έκπτωση 20% από τον ΕΝΦΙΑ και πλέον οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν το φόρο στο ακέραιο. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 ευρώ φόρου, χάνεται έκπτωση 20 ευρώ κι αν συνυπολογίσει κανείς ότι συνήθως σε έναν ιδιοκτήτη αναλογεί πάνω από ένα τέτοιο ακίνητο, είναι προφανές το… ηλεκτροσόκ που θα υποστούν όταν θα αντικρίσουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Αν μάλιστα οι εν λόγω ιδιοκτήτες ανήκουν και στους… προνομιούχους, δηλαδή σε όσους εν μια νυκτί πέρασαν στη Ζώνη του Λυκόφωτος ήτοι πέρασαν στη ζώνη του Συμπληρωματικού Φόρου, τότε οι επιβαρύνσεις γίνονται ακόμα μεγαλύτερες. Υπενθυμίζεται ότι ο Συμπληρωματικός Φόρος ξεκινά φέτος από τις 200.000 ευρώ, δηλαδή 100.000 ευρώ χαμηλότερα από πέρσι κι έτσι για κάποιον που βρισκόταν το 2015 στο όριο (στις 300.000 ευρώ συνολικής αξίας), προκύπτει με το… καλημέρα επιβάρυνση 125 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάρτηση των εκκαθαριστικών στο TAXIS είναι θέμα ωρών, όπως υποστηρίζουν υπηρεσιακά στελέχη και οι υπόχρεοι περιμένουν να δουν σε ποια κατηγορία ανήκουν. Στα περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτητών που θα πληρώσουν από λίγο ως πολύ παραπάνω από πέρσι, στα 2,5 εκατομμύρια που θα πληρώσουν ακριβώς τα ίδια με πέρσι ή στα 2,4 εκατομμύρια που θα πληρώσουν έστω κάτι λιγότερο από το 2015 λόγω της μείωσης των Τιμών Ζώνης;

 

Σχετικά άρθρα