21.1 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά από τις ανατιμήσεις

«Φωτιά» έχουν πάρει οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από την άνοδο των τιμών στην ενέργεια, με τις ανατιμήσεις να περνάνε και σε βασικά αγαθά.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση ψάχνει πρόσθετα μέτρα στήριξης και τα… κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά στο οικονομικό επιτελείο καθώς αναζητούνται σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο μιας πλήρους διακοπής τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία» σημείωσε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι των ενεργειακών ανατιμήσεων θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα. Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως πρόκειται για ένα εισαγόμενο πρόβλημα. Ωστόσο αναγνωρίζεται πως πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης, με δεδομένο άλλωστε πως ο πληθωρισμός έχει αγγίξει το 8.9%.

Το θέμα θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου, με τον πρωθυπουργό να έχει υπογραμμίσει πως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Αν ωστόσο φανεί πως δεν προχωράνε γρήγορα οι συζητήσεις για ένα ευρωπαϊκό πακέτο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Στο τραπέζι είναι διαφορετικά σενάρια όπως για παράδειγμα η παρέμβαση στην χονδρική τιμή ή εναλλακτικά η συνέχιση των επιδοτήσεων των νοικοκυριών. Βέβαια δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί και ένα μεικτό σύστημα, με συνδυασμό μέτρων και μεγαλύτερη έμφαση στους ευάλωτους.

Το μεγάλο βέβαια ζητούμενο είναι να αποσυνδεθεί η τιμή λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου και ουσιαστικά να περιοριστεί η επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την «ρήτρα αναπροσαρμογής». Πρόκειται για μια άσκηση για δυνατούς λύτες, καθώς θα πρέπει να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για να μην οδηγηθεί η χώρα σε δημοσιονομικές περιπέτειες.

Το προσεχές διάστημα μένει να φανεί αν θα αποφασίσει η Ε.Ε. να διατεθούν τα 230 δισεκατομμύρια που έχουν μείνει αδιάθετα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό την μορφή δανείου στις χώρες – μέλη (η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει 4 δισεκατομμύρια ευρώ) ή με μια πιο γενναία κίνηση υπό μορφή επιδοτήσεων.

Οι επόμενοι μήνες λόγω του καιρού αναμένεται να είναι καλύτεροι και ήδη η μείωση της ζήτησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδήγησε σε υποχώρηση των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι τιμές δεν παραμένουν υψηλές ενώ με δεδομένο το στόχο για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο απαιτείται να γίνουν συντονισμένες κινήσεις ενόψει του επόμενου χειμώνα.

Η «μάχη» για την ενεργειακή επάρκεια

Παράλληλα με τις κινήσεις για την τιθάσευση των τιμών σε εξέλιξη είναι μια μάχη για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας. Χθες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ρεβυθούσα – που είναι η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου στη χώρα- και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού

Ο ΔΕΣΦΑ -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- εξετάζει την προσθήκη Πλωτής Μονάδας Αποθήκευσης (FSU) στον τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου αυξάνοντας τη συνολική διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης από 225.000 m3 σε περισσότερα από 380.000 m3. Επίσης αναμένεται να προχωρήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας επαναεριοποίησης του τερματικού σταθμού κατά 12%.

Αυτό που τονίζεται είναι πως το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή είναι εξαιρετικά κρίσιμο, προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας φυσικού αερίου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό η Ρεβυθούσα παίζει καθοριστικό ρόλο.

 

Καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι καινούριες επενδύσεις, οι πλωτές εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως αυτή που δρομολογείται στην Αλεξανδρούπολη.

Για την επόμενη διετία έχει αποφασιστεί η αύξηση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως εγκαταλείπεται ο στόχος για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050.

Παράλληλα έρχεται νέο πλαίσιο για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων των έργων ΑΠΕ και στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να τρέξουν οι πράσινες επενδύσεις. Επίσης έχει δοθεί «σινιάλο» για την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Κρήτη και Ιόνιο.

Ταυτόχρονα στόχος είναι να υπάρξει ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός που αφορά την διασύνδεση με άλλες χώρες (Αίγυπτος, Κύπρος, Ισραήλ), ώστε να μετατραπεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως σε τριμερή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ εξετάστηκε το ενδεχόμενο μεταφοράς LNG με πλοία από την Ανατολική Μεσόγειο στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου που διαθέτει η Αίγυπτος.

Μάλιστα θα διερευνηθεί και η κατασκευή σταθμού LNG στην Κύπρο για τη βέλτιστη αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα