Ινδία: Συγκλονίζει η υπόθεση 10χρονης

Έμεινε έγκυος από βιασμό

Καταιγισμό στα μίντια έχει προκαλέσει η υπόθεση ενός δεκάχρονου κοριτσιού στην Ινδία, που έμεινε έγκυος έπειτα από βιασμό και το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για έκτρωση.

«Έχουμε δει πολλές υποθέσεις εγκυμοσύνης εφήβων κοριτσιών, στις ηλικίες 14 και 15, αλλά είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε εγκυμοσύνη δεκάχρονης» εξήγησε ο Μαχαβίρ Σινχ, επικεφαλής της Αρχής Νομικών Υπηρεσιών της πόλης Τσαντιγκάρ.

Ο κ. Σινχ έχει εμπλακεί στην εν λόγω υπόθεση, η οποία έχει σοκάρει, όχι μόνο την πόλη Τσαντιγκάρ, όπου και συνέβη το περιστατικό, αλλά και όλη την Ινδία. Το δεκάχρονο κορίτσι βιάστηκε από συγγενή της, ο οποίος και βρίσκεται στη φυλακή.

Το κοριτσάκι έχει περιγραφεί ως ένα χαρούμενο και χαμογελαστό παιδί, ντροπαλό, που δε μιλάει πολύ. Της αρέσει να ζωγραφίζει, ενώ τα αγαπημένα της μαθήματα είναι τα μαθηματικά και τα αγγλικά.

«Δεν έχει ιδέα τι συνέβη» είπαν οι γονείς της.

Στις 28 Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας απέρριψε το αίτημα της οικογένειας για έκτρωση, καθώς η μικρή είναι ήδη στις 32 εβδομάδες, σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και βάσει της νομοθεσίας, απαγορεύεται σε αυτό το στάδιο η διακοπή της κύησης, εκτός και αν ο γιατρός κρίνει ότι η μητέρα βρίσκεται σε κίνδυνο. Η χώρα επιτρέπει τις εκτρώσεις όταν η γυναίκα δεν έχει ξεπεράσει τις 20 εβδομάδες.

Τα τελευταία χρόνια, τα δικαστήρια έχουν δεχτεί πολλά αιτήματα, τα περισσότερα από θύματα βιασμών, που ζητούν να επιτραπεί η διακοπή της κύησης και μετά τις 20 εβδομάδες. Στις περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, τα θύματα βιασμών ανακαλύπτουν την εγκυμοσύνη με καθυστέρηση, καθώς τα παιδιά δεν γνωρίζουν για την κατάστασή τους.

Στην περίπτωση της δεκάχρονης, η εγκυμοσύνη έγινε αντιληπτή όταν το κοριτσάκι παραπονέθηκε για πόνο χαμηλά στην κοιλιά και η μητέρα της την πήγε στο γιατρό.

Οι γονείς δε συνειδητοποίησαν τα σημάδια που μαρτυρούν μια εγκυμοσύνη, καθώς δεν πίστευαν ότι η κόρη τους θα έμενε έγκυος στα δέκα της μόλις χρόνια.

Η μικρή δε γνωρίζει ότι είναι έγκυος. Αυτό που γνωρίζει είναι ότι έχει μια «μεγάλη πέτρα» στην κοιλιά της, και γι αυτό είναι κάπως πιο φουσκωμένη. Παράλληλα, της έχει δοθεί ειδική δίαιτα με αυγά, γάλα, φρούτα, ψάρι και κοτόπουλο.

Το σπίτι της μικρής, συγκεντρώνει καθημερινά απ’έξω αστυνομία, κοινωνικούς λειτουργούς και έχει βρεθεί στο επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, κάποιοι μπήκαν μέσα, ισχυριζόμενοι ότι είναι κοινωνικοί λειτουργεί.

Οι γονείς της δεκάχρονης παλεύουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Είναι άνθρωποι φτωχοί και «τόσο απλοί και καλοί, που δεν κατάλαβαν τι έκανε αυτός ο άνθρωπος στην κόρη τους», είπε αστυνομικός που εμπλέκεται στην υπόθεση.

«Η μητέρα κλαίει πάντα όταν μου μιλάει και ο πατέρας αισθάνεται σα να έχουν δολοφονήσει την κόρη του».

Επίσης, το γεγονός πως έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των δημοσιογράφων, από τότε που ο βιασμός ήρθε στο φως, έχει κάνει χειρότερη την κατάσταση.

«Όταν ο πατέρας ήρθε να με βρει, μου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο Τύπος. Οι ρεπόρτερ ήταν έξω από το σπίτι του και είχε παραβιαστεί η ιδιωτικότητά του» δήλωσε ο Νιλ Ρόμπερτς, επικεφαλής της Επιτροπής Προστασίας Παιδιών στο BBC.

Βέβαια, όλη αυτή η προσοχή των μίντια δίνει μεγάλες πιθανότητες στο κοριτσάκι να λάβει την καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και να διεκδικήσει χρηματική αποζημίωση από το κράτος.

Κάποιοι έχουν κατηγορήσει την ίδια τη μητέρα ότι δεν είναι δυνατό να μη γνώριζε για το τι συνέβαινε, ακόμη και το ότι ενέκρινε τον βιασμό, μιας που ο βιαστής είναι ο ξάδελφός της. Μάλιστα, διερωτώνται «πώς είναι δυνατό να μην κατάλαβε ότι η κόρη της ήταν έγκυος επτά μηνών»;

Ο πατέρας της μικρής, πικραμένος και θυμωμένος, δήλωσε στο BBC ότι θα ήθελε ο δράστης να τιμωρηθεί με θανατική ποινή ή να παραμείνει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του. «Παραδέχτηκε το έγκλημα και ποτέ δε μας είπε συγγνώμη».

Επίσης, σχολίασε το γεγονός πως η υπόθεση της κόρης του έχει μετατραπεί σε επιχειρηματικό προϊόν.

Παρά το γεγονός πως υπάρχουν νόμοι που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να αποκαλύπτουν τις ταυτότητες των θυμάτων βιασμών, πολλοί κατάλαβαν για ποια οικογένεια πρόκειται, αφού δημοσιεύτηκε το όνομα του βιαστή. Τώρα, γνωρίζουν όλοι σχετικά, ίσως και οι συμμαθητές του παιδιού.

Οι γονείς της δεκάχρονης ανησυχούν πολύ σχετικά με το μέλλον της κόρης τους, αλλά για το στιγματισμό που θα αντιμετωπίσει μεγαλώνοντας.

Το παιδί θα γεννηθεί με καισαρική και θα δοθεί για υιοθεσία. Παράλληλα, εκτιμάται ότι η δεκάχρονη θα χρειαστεί χρόνια ψυχοθεραπείας για να ξεπεράσει το ψυχικό τραύμα.

«Μπορεί ένα δεκάχρονο κορίτσι να γεννήσει; Θα είναι επισφαλές αυτό για την υγεία της; Προσευχόμαστε να μη συμβεί τίποτα κακό στο κοριτσάκι», είπε κοινωνική λειτουργός.

Τα στοιχεία κακοποίησης στην Ινδία

Κάθε χρόνο 45.000 ενήλικες γυναίκες πεθαίνουν κατά τη διάρκεια γέννας στην Ινδία. Το ρίσκο για κορίτσια σε εγκυμοσύνη κάτω των 15 ετών, είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερος, συνεπώς το ρίσκο για μια δεκάχρονη είναι πραγματικά υψηλό.
Ένα παιδί κάτω των 16 ετών πέφτει θύμα βιασμού κάθε 155 λεπτά και ένα παιδί κάτω των δέκα ετών κάθε 13 ώρες.
Περισσότερα από 10.000 παιδιά βιάστηκαν το 2015.
240 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν στην Ινδία παντρεύτηκαν πριν γίνουν 18 ετών.
53.22% των παιδιών που συμμετείχαν σε κυβερνητική έρευνα παραδέχτηκαν κάποια μορφή σεξουαλικής κακοποίησης.
50% των βιαστών είναι γνωστοί στα παιδιά ως «πρόσωπα εμπιστοσύνης».

Σχετικά άρθρα