18.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Είναι αυτή η Θεσσαλονίκη μας;

Μία φωτογραφία που αναρτήθηκε στην ομάδα του facebook «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης», δείχνει μία πόλη αγνώριστη, όπως ποτέ δεν έχει καταγραφεί, αναφερθεί ή ζωγραφιστεί. Με παραθαλάσσιο τείχος, αλλά χωρίς γνωστά σημεία αναφοράς. Το debate ξέσπασε. Τι αλήθεια συμβαίνει;

Εχει δημιουργήσει τεράστια αίσθηση μια φωτογραφία που αναρτήθηκε την Κυριακή σε ένα group στο facebook. Η φωτογραφία απεικονίζει, σύμφωνα με την περιγραφή, τη Θεσσαλονίκη γύρω στο 1860. Μια πόλη αγνώριστη, μια πόλη με τείχος που της κλείνει τελείως τη θάλασσα, φωτογραφημένη από το Λευκό Πύργο. Το group είναι ένα διαμάντι για το facebook και για την πόλη μας. Ονομάζεται «Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» και έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν σε αυτό και σε μια καταπληκτική έκθεση που είχε διοργανώσει σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης.

Δεν φαντάζεστε πόση συζήτηση και ανάλυση σηκώνει κάθε φωτογραφία που αναρτάται. Επιστρατεύονται οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, οι ερευνητές, οι γνώστες, ανοίγουν συρτάρια, βγαίνουν άλμπουμ, γίνεται μια πάρα πολύ δημιουργική εργασία.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία βρέθηκε από το Ζαχαρία Σεμερτζίδη, μέλος του group, στη σελίδα των Εθνικών Αρχείων της Ουγγαρίας. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο Protagon μέλη του: «Η πρώτη φωτογραφική αποτύπωση του κατεδαφισμένου εδώ κι ενάμιση σχεδόν αιώνα παραθαλάσσιου τείχους της Οθωμανικής και ύστερης Βυζαντινής Θεσσαλονίκης είναι γεγονός! Η φωτογραφία αν και παρούσα στο διαδίκτυο από το Μάρτιο του 2017 δεν φαίνεται στο ενδιάμεσο να έγινε αντιληπτή από κανέναν, μέχρι πριν λίγες μέρες. Είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε και να την παρουσιάσουμε στην Ομάδα Φ/Β “Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης” το μεσημέρι του Σαββάτου στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 και ξέροντας περί τίνος πρόκειται δεν είχαμε αμφιβολία ότι θα “ταράξει τα νερά” κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου, εντός και εκτός Ελλάδας. Το εξαιρετικό αυτό ντοκουμέντο, “Άγιο Δισκοπότηρο” για όλους όσοι ασχολούνται με την φωτο-ιστορία της πόλης, εντοπίστηκε από τον συνδιαχειριστή της Ομάδας των ΠΦτΘ Ζαχαρία Σεμερτζίδη. Η επίπονη και επίμονη αναζήτηση υλικού στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης και στα περίπου 10.000 αποτελέσματα που εμφάνισε το λήμμα “Szaloniki” οδήγησε στην ανακάλυψή της.

“Από την αρχή κέντρισε το ενδιαφέρον, παρότι βρισκόταν σε άλμπουμ με τον τίτλο Κωνσταντινούπολη, και τέθηκε αμέσως στη διάθεση των συνδιαχειριστών της ομάδας. Εκεί συζητήθηκε διεξοδικά, αποσαφηνίστηκαν κάποια πρώτα καίρια ερωτηματικά που ζητούσαν απαντήσεις, κι αφού ταυτίσθηκε με ασφάλεια ως φωτογραφία της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε δημοσίως ώστε όλα τα μέλη να μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους ελεύθερα στα πολλά και σημαντικά ζητήματα που θέτει, αλλά επίσης να μπορέσουν να την απολαύσουν ελεύθερα. Πρόκειται για φωτογραφία των διάσημων αρμένιων φωτογράφων του 19ου αιώνα αδελφών Αμπντουλλάχ, επί 40 χρόνια δραστήριων στην Κωνσταντινούπολη και άλλες περιοχές της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ή λήψη της έγινε όπως φαίνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1860 και περιλήφθηκε μαζί με άλλες 31 φωτογραφίες της Κωνσταντινούπολης σε ένα άλμπουμ το οποίο παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1867. Εκεί ένα αντίτυπό του αποκτήθηκε από ένα μέλος της αριστοκρατικής οικογένειας Festetics και παρέμεινε έκτοτε στα αρχεία της μέχρι τη δεκαετία του 1940 οπότε κατέληξε να περιληφθεί στα Εθνικά Αρχεία της Ουγγαρίας, απ’ όπου μας έγινε επιτέλους γνωστό. Η Ομάδα των ΠΦτΘ, όλοι εμείς, είμαστε υπερήφανοι και πολύ ικανοποιημένοι που είχαμε τη δυνατότητα να μοιραστούμε με το κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη. Η στιγμή του εντοπισμού της, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, ήταν ανεπανάληπτη”.

πηγή: protagon

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα