ΗΠΑ κατά Huawei

Αποκλιμάκωση με «αγκάθια» και άρωμα αντιποίνων

Σε προσωρινή αποκλιμάκωση, αλλά με μεγάλα «αγκάθια», οδηγήθηκε χθες ο πόλεμος της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον της κινεζικής κατασκευάστριας Huawei.

Βλέποντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει το ξαφνικό πάγωμα των συναλλαγών των αμερικανικών εταιρειών με τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας, που έβαλε στη «μαύρη λίστα» του, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε μια περίοδο χάριτος τριών μηνών. Όμως από την πλευρά της η Huawei δήλωσε ότι το μέτρο ήταν «αχρείαστο» δηλώνοντας ότι ήταν πλήρως προετοιμασμένη για την ακραία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Ουάσινγκτον- Πεκίνου.

«Οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή υποτιμούν τις δυνατότητές μας», δήλωσε ο ιδρυτής της Huawei, Ρεν Ζενγκφέι, σχολιάζοντας ότι η άδεια 90 ημερών που δόθηκε δεν κάνει καμία διαφορά για την εταιρεία του, καθώς προετοιμαζόταν καιρό για αυτό το ενδεχόμενο. Τόνισε ότι η εταιρεία που ίδρυσε το 1987 έχει έτοιμες λύσεις ως προς τον εφοδιασμό της με ημιαγωγούς (για τον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της) και λογισμικό (για τις συσκευές της) και ότι δεν μπορεί σε αυτό το στάδιο να «απομονωθεί» από τον υπόλοιπο κόσμο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ πρόσθεσε τη Huawei στη λεγόμενη «Entity List», τον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός και αν έχουν ειδική άδεια. Ακολούθως χθες η Google ανακοίνωσε ότι συμμορφώνεται με την απόφαση και αναστέλλει τις συναλλαγές με τη Huawei, που εξαρτάται από το λειτουργικό σύστημα Android για τα smartphones της, που είναι δεύτερα σε πωλήσεις παγκοσμίως μετά τα Samsung.

Η χθεσινή απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου να δώσει αναβολή 90 ημερών της επιβολής κυρώσεων στη Huawei είναι μια προσωρινή ανακούφιση και για τη Huawei και για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας που θα έχουν μέχρι τις 19 Αυγούστου να προσαρμόσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στις εξελίξεις.

Ο 74χρονος Ρεν διατράνωσε ακόμη ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα μείνει ανεπηρέαστη από τα αμερικανικά μέτρα και καμία ανταγωνίστρια της δεν μπορεί να τη φτάσει μέσα στα επόμενα «δύο εως τρία χρόνια». Επίσης το Πεκίνο αρνήθηκε ότι είχε φτάσει κοντά σε μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, διαψεύδοντας τις δηλώσεις του Τραμπ περί «ισχυρής συμφωνίας» που «άλλαξε» η Κίνα. «Δεν ξέρουμε τι είναι αυτή η συμφωνία για την οποία μιλούν οι ΗΠΑ», ανέφερε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Πάντως, την ώρα που οι μετοχές των αμερικανικών «Big Tech» πέφτουν, άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των κινεζικών εταιρειών εξόρυξης και επεξεργασίας σπάνιων γαιών- και αυτό λόγω της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Ζινπίνγκ σε εταιρεία σπάνιων γαιών στη νότια Κίνα την περασμένη Δευτέρα. Η επίσκεψη είχε έντονo «άρωμα» αντεκδίκησης: το 2017 η Κίνα παρήγαγε το 80% των σπάνιων γαιών του πλανήτη, μια ομάδα 17 χημικών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή των ηλεκτρονικών που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Σχετικά άρθρα