Ήρθε η ώρα του Ντίλαν

Το Νόμπελ θα πάει στον κάτοχο του

Το Σαββατοκύριακο αναμένεται ο Μπομπ Ντίλαν να παραλάβει στη Στοκχόλμη το μετάλλιο και το δίπλωμα του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας που του δόθηκε, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών Σάρα Ντάνιους.

«Η Σουηδική Ακαδημία και ο Μπομπ Ντίλαν συμφώνησαν να συναντηθούν το Σαββατοκύριακο αυτό στη Στοκχόλμη, όπου ο αμερικανός τραγουδιστής αναμένεται να δώσει συναυλία», έγραψε η Ντάνιους στο ιστολόγιό της. «Αυτό θα γίνει παρουσία λίγων μελών της επιτροπής και σε στενό κύκλο, κανένα μέσο ενημέρωσης δεν θα παρακολουθήσει τη συνάντηση: μόνο ο Μπομπ Ντίλαν και ακαδημαϊκοί θα είναι παρόντες, σύμφωνα με την επιθυμία του Ντίλαν», γράφει η Σάρα Ντάνιους.

Ο Ντίλαν είχε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό δύο συναυλίες στη σουηδική πρωτεύουσα το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ. Αλλά μέχρι τώρα δεν είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του ως προς την Ακαδημία.

Ένα θέμα μένει να επιλυθεί: η ομιλία της παραλαβής του βραβείου, που επίσης ονομάζεται «μάθημα Νόμπελ» και κάθε τιμηθείς πρέπει να δίνει εντός έξι μηνών μετά την τελετή απονομής των βραβείων, δηλαδή πριν από τις 10 Ιουνίου. Ωστόσο αυτό δεν θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

«Καμιά ομιλία Νόμπελ δεν θα εκφωνηθεί. Η Ακαδημία πιστεύει ότι μια ομιλία θα ηχογραφηθεί και θα σταλεί αργότερα», εξηγεί η Ντάριους.

Μαθήματα Νόμπελ ηχογραφούνται και δίνονται ορισμένες φορές, με τελευταίο αυτό της τιμηθείσας με Νόμπελ Λογοτεχνίας Άλις Μονρό το 2013», υπενθύμισε η Ντάριους.

Η καναδή συγγραφέας δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει στη Σουηδία λόγω της εύθραυστης υγείας της στα 82 της χρόνια.

Η Στοκχόλμη είναι ο πρώτος σταθμός μιας ευρωπαϊκής περιοδείας του 75χρονου Ντίλαν με αφορμή την κυκλοφορία ενός τριπλού άλμπουμ με τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα.

Στις 10 Δεκεμβρίου, στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ στη Στοκχόλμη, η πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σουηδία ανέγνωσε ομιλία του Ντίλαν με τις ευχαριστίες του, στην οποία ο καλλιτέχνης ομολογούσε την έκπληξή του όταν το όνομα του συμπεριελήφθη μαζί με αυτά συγγραφέων όπως ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, ο Αλμπέρ Καμύ, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Σχετικά άρθρα

Ο Αντετοκούνμπο… τρόμαξε τον Ομπάμα

Οι Μπακς δημοσίευσαν νέες φωτογραφίες από την συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα και το βλέμμα… πέφτει στη σύγκριση της παλάμης με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η ομάδα του Μιλγουόκι είχε συνάντηση, πριν από μερικές εβδομάδες, με τον Μπάρακ Ομπάμα στο United Community Center και ο πλανητάρχης εντυπωσιάστηκε από την παλάμη του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Δείτε την τρομερή […]