Ισχυρή έκρηξη στο κέντρο του Ντονέτσκ

Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία με ισχυρή έκρηξη, όπως αναφέρουν πληροφορίες ρωσικών ΜΜΕ, στο κέντρο του Ντονέτσκ και βομβαρδισμούς στο Λουγκάνσκ.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε σε κυβερνητικό κτίριο της Λαϊκής αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ (DPR). Οι αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ ανακοίνωσαν το απόγευμα ότι αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε κυβερνητικό κτίριο στην ομώνυμη πόλη.

Παράλληλα, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR), κάνει λόγο για βομβαρδισμούς από βαρύ ουκρανικό πυροβολικό στο χωριό Σανζαρόβκα.

Νωρίτερα, υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε επιχείρηση εκκένωσης των κατοίκων της αποσχισθείσας περιοχής του προς τη νοτιοανατολική Ρωσία, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, μετά τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Ανακοινώνοντας την κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντένις Πούσιλιν (Denis Pushilin), επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε να παράσχει καταλύματα για τους ανθρώπους που αποχωρούν και ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημα υπό τον τίτλο «ο ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την εκκένωση από κατοίκους», δεν υπήρξε άμεση τοποθέτηση από Ρώσους αξιωματούχους ή από το Κίεβο, ενώ ένας μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο από την πρωτεύουσα της περιοχής, το Ντονέτσκ, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ακόμη ενδείξεις εκκένωσης.

«Από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, έχει οργανωθεί μια μαζική εκκένωση του πληθυσμού προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Πούσιλιν. «Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα φύγουν πρώτοι», είπε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου, ότι αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς και ότι όσο νωρίτερα γίνει αυτό τόσο το καλύτερο.

Τη δήλωση έκανε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης γύρω από αυτή τη χώρα είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μίνσκ.

 

Σχετικά άρθρα