Ισχυρό σοκ για την Τουρκία!

Οι Αμερικάνοι αποσύρουν τις οικογένειες στρατιωτικών και διπλωματών

Σε μία μη αναμενόμενη και πάντως πρωτοφανή κίνηση, το αμερικάνικο υπουργείο Άμυνας κάλεσε εκατοντάδες πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό το έδαφος της Τουρκίας.

Οι λόγοι που επικαλείται το Πεντάγωνο έχουν να κάνουν με την μειωμένη ασφάλεια που υπάρχει για τους Αμερικανούς πολίτες στην Τουρκία και της γενικότερης αναστάτωσης που επικρατεί στην χώρα σ’ αυτόν τον τομέα.

Η εντολή αφορά κατά κύριο λόγο τις οικογένειες των στρατιωτικών που υπηρετούν στα Άδανα και την Σμύρνη. Παράλληλα δόθηκε διαταγή να εκκενωθεί η βάση του Ιντσιρλίκ από περίπου 700 μέλη οικογενειών Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται στην βάση αυτή. Στην ίδια εντολή προβλέπεται και η αποχώρηση μελών των οικογενειών των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων, οι οικογένειες των στρατιωτικών θα ξεκινήσουν άμεσα την αναχώρησή τους από την Τουρκία, με πρώτο σταθμό του ταξιδιού τους την Γερμανία, απ’ όπου στην συνέχεια θα διοχετευθούν στους τόπους καταγωγής τους στις ΗΠΑ.

Ο στρατηγός Philip Breedlove, ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, δήλωσε ότι κατανοεί τα προβλήματα που δημιουργεί η εσπευσμένη αναχώρηση των οικογενειών από την Τουρκία, όμως όπως υποστήριξε πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο προφύλαξης που εξυπηρετεί την πλήρη ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών.

Η εντολή του Πενταγώνου για την εκκένωση της Τουρκίας από Αμερικανούς πολίτες έρχεται λίγο μετά την αντίστοιχη ανακοίνωση του Ισραήλ το οποίο κάλεσε και αυτό από την πλευρά του τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να βρίσκονται σε ύψιστη επιφυλακή ή ακόμα καλύτερα να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό.

Πάντως η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά προς το παρόν σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων όσους ζουν και εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Ενώ όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να προστατέψει τις οικογένειες των στρατιωτικών, ώστε να μπορούν απερίσπαστοι να κάνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον των δυνάμεων του ISIS.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν είναι οι μόνες χώρες που έχουν προσπαθήσει να μειώσουν την δραστηριότητά τους στην Τουρκία. Νωρίτερα η Γερμανία είχε κλείσει την πρεσβεία της στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και ένα γερμανικό σχολείο στην ίδια πόλη. Ενώ και η Ολλανδική πρεσβεία η οποία ήταν κλειστή για αρκετές ημέρες, άνοιξε και πάλι χθες τις πόρτες της.

Η απόφαση αυτή πάντως, η οποία όπως λέγεται πάρθηκε με την σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας, είναι ένα ακόμα πλήγμα στο καθεστώς του Ερντογάν αλλά και στην εικόνα της χώρας προς τα έξω, με σημαντικότερο θύμα τον τουρισμό της χώρας ο οποίος φέτος αναμένεται να κινηθεί σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Σχετικά άρθρα