5.8 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Είσαι Gamer; Έχεις δικαιώματα!

Πόσες φορές έχετε αγοράσει ένα παιχνίδι που δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις σας; Πόσες φορές έχετε “κλάψει” τα χρήματα σας όταν συνειδητοποιήσατε πως ο τίτλος δεν είναι συμβατός με το σύστημα σας; Αυτές και πολλές ακόμα παρόμοιες καταστάσεις πλέον θα ανήκουν στο παρελθόν με τις αλλαγές που έρχονται στα δικαιώματα των καταναλωτών όσον αφορά την βιομηχανία του gaming. Τα νέα μέτρα έχουν ξεκινήσει να ισχύουν από χθες, προσφέροντας στους παίκτες καλύτερη προστασία και λιγότερα – έως μηδενικά- ελαττωματικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει το Eurogamer λοιπόν, από εδώ και πέρα οποιοσδήποτε αγοράζει ένα ελαττωματικό ψηφιακό προϊόν, θα δικαιούται πλήρης επιστροφή των χρημάτων του μέχρι και 30 ημέρες μετά την αγορά. Να σημειώσουμε βέβαια, πως η συγκεκριμένη διαδικασία νομιμοποιείται απόλυτα για πρώτη φορά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους gamers, η προστασία των ατόμων που αγοράζουν προϊόντα τεχνολογίας θα αυξηθεί ιδιαίτερα από εδώ και πέρα. Στην περίπτωση λοιπόν που ένα ψηφιακό προϊόν είναι ελαττωματικό, οι καταναλωτές έχουν το δικαίωμα να λάβουν ολοκληρωτική επιστροφή των χρημάτων τους, ή μια πλήρη αντικατάσταση του εν λόγω προϊόντος. Μπορεί αυτοί οι όροι να σας φαίνονται γνώριμοι και χιλιοειπωμένοι από πολλές εταιρείες τεχνολογίας, όμως για πρώτη φορά οι καταναλωτές θα έχουν σαφή και νόμιμα δικαιώματα για το ψηφιακό τους περιεχόμενο.

Οι ενέργειες που αφορούν τα video games ωστόσο, πραγματοποιήθηκαν με αφορμή πολλές περιπτώσεις βιντεοπαιχνιδιών τα οποία θεωρήθηκαν “ελαττωματικά” κατά την κυκλοφορία τους, συμπεριλαμβανομένων των Assassin’s Creed: Unity, Halo: The Master Chief Collection αλλά και την πρόσφατη έκδοση για PC του Batman: Arkham Knight.

Το Steam, πρόκειται για την μεγαλύτερη και ισχυρότερη πλατφόρμα ψηφιακής πώλησης παιχνιδιών, έχοντας πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες στο δυναμικό του. Η εν λόγω πλατφόρμα λοιπόν, συμπεριέλαβε πρόσφατα ένα δυνατό σύστημα επιστροφής χρημάτων στο σύστημα της, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να ζητήσουν την επιστροφή των χρημάτων τους σε κάθε περίπτωση αγοράς τους, αναφέροντας τον λόγο και τα παράπονα τους. Άλλες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Origin της EA αλλά και το GoG διαθέτουν εξίσου παρόμοιες πολιτικές επιστροφής χρημάτων.

Έτσι λοιπόν, η SONY με το PlayStation Network, η Microsoft με το Xbox Games Store και η Nintendo με το eShop θα πρέπει σύντομα να συμπεριλάβουν παρόμοιες πολιτικές επιστροφής χρημάτων και διασφάλισης ποιότητας προϊόντων στους χρήστες τους, σύμφωνα με τα νέα δικαιώματα των καταναλωτών. Ο συγκεκριμένος νόμος, πέρα από τις νέες αγορές καλύπτει επίσης και τα μεταχειρισμένα προϊόντα, όταν αυτά αγοράζονται μέσω ενός ψηφιακού καταστήματος.

Πιο συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει πως τα δικαιώματα των καταναλωτών θα πρέπει να διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά: Ικανοποιητική ποιότητα, να εξυπηρετούν την περίσταση για την οποία σχεδιάστηκαν και να μην έχουν αποκλίσεις από την περιγραφή τους. Κοινώς, την επόμενη φορά που οι προγραμματιστές ενός τίτλου θα υποσχεθούν “λαγούς με πετραχήλια” και στην τελική κυκλοφορία του παιχνιδιού έρθει μαζική απογοήτευση από τους παίκτες, τα παράπονα των παικτών θα μεταφράζονται σε χρηματικά ποσά και όχι μόνο…

Οι κανόνες για το ψηφιακό περιεχόμενο βέβαια, είναι ελαφρώς διαφορετικοί από εκείνους που ισχύουν για τα φυσικά προϊόντα, όμως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητα και η αξιοπιστία τους, διατηρώντας τις περιγραφές του πωλητή αναλλοίωτες. Ακόμα και στην προσπάθεια της επισκευής ή της αντικατάστασης ενός συστήματος τεχνολογίας, αν η επισκευή είναι ανεπιτυχής ή αδύνατη και πάλι ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει μια επιστροφή ή μια μείωση της τιμής αν επιθυμεί να διατηρήσει το προϊόν. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, θα πρέπει εντός 14 ημερών να δοθεί η επιστροφή των χρημάτων ή να γίνει η αντικατάσταση.

Όλοι οι όροι εφαρμόζονται και αφορούν τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζονται τα προϊόντα, έτσι λοιπόν, ακόμα και στην περίπτωση που αγοράσατε ένα Steam Key από ένα άλλο κατάστημα όπως για παράδειγμα το Green Man Gaming, η αντίστοιχη εταιρεία οφείλει να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις αποζημιώνοντας τον πελάτη της. Ο Tim Sawer της GMG ανέφερε στο Eurogamer πως “αν η αγορά γίνει από εμάς και το παιχνίδι θεωρηθεί ελαττωματικό, τότε εμείς θα αναλάβουμε την επιστροφή των χρημάτων. Ελπίζουμε όμως πως οι πελάτες μας ήδη μας εμπιστεύονται”.

 

 

 

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα