Ισόβια για όσους κλέβουν σιδηροδρομικό υλικό που οδηγεί σε θάνατο

Αυστηροποιείται η νομοθεσία

Αντιμέτωποι με ισόβια κάθειρξη θα είναι όσοι κλέβουν σιδηροδρομικό υλικό εφόσον από την πράξη αυτή αποδειχτεί ότι είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο κάποιου ανθρώπου. Η νομοθεσία αυστηροποιείται και πλέον προβλέπεται η ποινή της ισόβιας κάθειρξης είτε προκληθεί ο θάνατος ενός μόνο ανθρώπου είτε περισσότερων.

Η σχετική ρύθμιση που μετατρέπει σε κακούργημα την κλοπή, τον βανδαλισμό σιδηροδρομικού υλικού και την κλεπταποδοχή τους, εισήχθη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει και τα μέτρα στήριξης στα θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών και τις οικογένειές τους.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση ποινικοποιείται αυτοτελώς, σε βαθμό κακουργήματος, η αφαίρεση πράγματος κρίσιμου για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών, με την προσθήκη αντίστοιχης περίπτωσης στο άρθρο 374 ΠΚ περί διακεκριμένης κλοπής.

Επιπλέον η κλεπταποδοχή τέτοιου υλικού θα τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών και χρηματική ποινή.

Η ρύθμιση, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας εκτελών χρέη υπουργου Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλυτικά ορίζει ότι για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων και αεροσκαφών (άρθρο 291 ΠΚ), στις οποίες προστίθεται η αφαίρεση εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης, ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας των εγκαταστάσεων ή των συγκοινωνιακών μέσων, προβλέπεται η επιβολή ποινής ισόβιας κάθειρξης εάν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Εως σήμερα η ισόβια κάθειρξη επιβαλλόταν μόνον εφόσον είχε προκληθει ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Επίσης ορίζεται ότι η διακεκριμένη κλοπή (άρθρο 374 ΠΚ) και διακεκριμένη αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος (άρθρο 394Α ΠΚ), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η αφαίρεση και η διάθεση πράγματος που προορίζεται για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, προβλέπεται η επιβολή ποινής κάθειρξης έως δέκα έτη και χρηματική ποινή.

Οπως επισημαίνεται στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης, με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη ποινική αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών με την προσθήκη και της περίπτωσης της αφαίρεσης εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης ηλεκτροδότησης ή ασφάλειας. Στην κατευθυνση αυτή βρίσκεται και η πρόβλεψη ως διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής της αφαίρεσης πράγματος κρίσιμου για την εξυπηρέτηση της λειτουργίας ή την ασφάλεια μέσων συγκοινωνίας σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών, της κατ’ επάγγελμα τέλεσης κλοπής, αλλά και η πρόβλεψη ως διακεκριμένης αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος της περίπτωσης κατά την οποία το προς αποδοχή ή διάθεση αντικείμενο προέρχεται από την εγκληματική πράξη της συγκεκριμένης κακουργηματικής κλοπής.

«Το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο δίωξης και ποινικής μεταχείρισης της διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς, πλοίων ή αεροσκαφών είναι ατελές. Τα περιστατικά βανδαλισμών στο σιδηροδρομικό δίκτυο, κυρίως, αλλά και των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού λειτουργίας, κίνησης ηλεκτροδότησης και ασφάλειας, είναι εκτεταμένα και συχνά χωρίς να υφίσταται αποτρεπτικό και αποτελεσματικό για την αντιμετώπισή τους νομοθετικό πλαίσιο. Μάλιστα, είναι πλείστες οι περιπτώσεις που ακόμη και μεμονωμένα άτομα, έχοντας διαμορφώσει την κατάλληλη υποδομή, προβαίνουν σε κλοπές αντικειμένων κρίσιμων για τη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου, είτε αυτοβούλως είτε καθοδηγούμενοι από τρίτους», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Απώτερος σκοπός του φυσικού αυτουργού είναι η ιδιοποίηση υπέρ τρίτου, η διάθεση δηλαδή του προϊόντος του εγκλήματος προκειμένου να αποκομίσει όφελος. Μάλιστα, ισάξια είναι και η απαξία της αποδοχής τέτοιων προϊόντων εγκλήματος από οποιονδήποτε τρίτο, ο οποίος προκειμένου να προμηθευτεί σε χαμηλή τιμή πρώτη ύλη καταφεύγει στη διάπραξη των αδικημάτων αυτών.

Σχετικά άρθρα