Ιστορική απόφαση: Απαγορεύεται η κατανάλωση σκύλων και γατιών!

Αυτό σχεδιάζουν οι Αρχές της Σεντζέν, με αφορμή και την εξάπλωση του κορονοϊού.

Την απαγόρευση κατανάλωσης κρέατος σκύλων και γατιών σχεδιάζουν οι Αρχές της Σεντζέν, με αφορμή και την εξάπλωση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αρμόδιες Αρχές στην πόλη της νότιας Κίνας, η εν λόγω απαγόρευση πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Μαΐου.

«Οι σκύλοι και οι γάτες έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους, περισσότερο από κάθε άλλο ζώο και η απαγόρευση της κατανάλωσής τους, όπως και της κατανάλωσης άλλων κατοικιδίων, είναι συνηθισμένη πρακτική σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως και στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν», ανακοίνωσαν οι Αρχές της Σεντζέν. «Την απαγόρευση απαιτεί ο ανθρώπινος πολιτισμός», ανέφεραν.

Το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας είχε ανακοινώσει στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη ότι απαγορεύει το εμπόριο και την κατανάλωση ειδών άγριας πανίδας. Οι διοικήσεις των επαρχιών και οι δήμοι σε όλη τη χώρα είχαν προχωρήσει σε εφαρμογή της απαγόρευσης, ωστόσο οι τοπικές Αρχές στην Σεντζέν θεώρησαν σκόπιμο να ξεκαθαρίσουν με απόλυτη σαφήνεια ότι το μέτρο περιλαμβάνει τις γάτες και τους σκύλους.

Ο Liu Jianping, αξιωματούχος στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών της Σεντζέν, υπογράμμισε ότι τα πουλερικά, τα εκτρεφόμενα ζώα και τα θαλασσινά επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι τα άγρια ζώα είναι θρεπτικά», είπε ο Jianping.

Αρχικά στην Σεντζέν, είχε σχεδιαστεί να απαγορευτεί η κατανάλωση χελώνων και βατράχων, αλλά εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η ανακοίνωση της Σεντζέν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από οργανώσεις για την προστασία των ζώων.

Ο Δρ. Πίτερ Λι, ειδικός για την πολιτική της Κίνας στην οργάνωση Humane Society International, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για «ιστορική απόφαση» που μπορεί να αποτελέσει ορόσημο στις προσπάθειες να μπει τέλος σε αυτό το βάναυσο εμπόριο, το οποίο εκτιμάται ότι σκοτώνει κάθε χρόνο στην Κίνα 10 εκατομμύρια σκύλους και 4 εκατομμύρια γάτες.

Σχετικά άρθρα