Ιστορική μέρα στη New York Times

Απεργία των δημοσιογράφων μετά από 40 χρόνια

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν δημοσιογράφοι και προσωπικό των New York Times. Μια απόφαση που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορική, καθώς κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί για πάνω από 40 χρόνια.

Με επιστολή του, το εργατικό συνδικάτο υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία έως ότου η εταιρεία κάνει προτάσεις μισθών και παροχών που μοιράζονται πραγματικά τα κέρδη με τους υπαλλήλους».

Οι υπάλληλοι του Newsroom και άλλα μέλη του NewsGuild of New York λένε ότι έχουν βαρεθεί την «αδυναμία της εταιρείας να διαπραγματευτεί με καλή πίστη» από τη λήξη της τελευταίας τους σύμβασης τον Μάρτιο του 2021. Το σωματείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι προβαίνουν σε 24ωρη στάση εργασίας ξεκινώντας στις 12.01 π.μ. της Πέμπτης, εκτός εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία -κάτι που δεν συνέβη-.

 

Η πρώτη απεργία των New York Times, εδώ και 40 χρόνια

Η απεργία σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι των New York Times συμμετέχουν σε στάση εργασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Μάλιστα, η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου εργατικού κινήματος σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες στο οποίο εργαζόμενοι από μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Amazon, τα Starbucks και η Apple Inc, εναντιώνονται στις αθέμιτες εργασιακές πρακτικές.

Πολλές εταιρείες Μέσων ενημέρωσης απολύουν υπαλλήλους, επικαλούμενοι ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, οι Times θεωρούνται μια από τις σπάνιες ιστορίες επιτυχίας του κλάδου. Έχοντας αυτό ως δεδομένο, πολλά στελέχη της εταιρίας υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να μοιραστούν περισσότερους από τους καρπούς αυτής της επιτυχίας και όχι να επιμένουν σε στάσιμους μισθούς.

Αυτό μοιάζει με κάτι περισσότερο από απλώς ένα θέμα διαφωνίας σε αριθμούς, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα χαστούκι στο πρόσωπο», είπε ο κριτικός κινηματογράφου A.O. Scott. «Έχουμε αφιερώσει τόσο μεγάλο μέρος του χρόνου, της ενέργειας, της δουλειάς και της αγάπης μας σε αυτήν την εργασία, η οποία φαίνεται απρόθυμη να αναγνωρίσει ή να ανταμείψει αυτή τη συνεισφορά».

Τι ζητούν οι δημοσιογράφοι της κορυφαίας εφημερίδας;

Στις διαπραγματεύσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το συνδικάτο επεδίωξε αύξηση των μέσων μισθών κατά 5,5% τόσο για το 2023 όσο και για το 2024. Η εταιρία, όμως, δεν δέχτηκε έναν τέτοιο συμβιβασμό, διατηρώντας τις προτάσεις της σταθερά στην αύξηση ύψους 3%. Οι δύο πλευρές διαφώνησαν επίσης σχετικά με τους κατώτατους μισθούς και στο ποσό που θα καταβληθεί σε αναδρομικά μπόνους.

Μερικοί υπάλληλοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ορισμένοι συνάδελφοι τους λαμβάνουν μη βιώσιμες αποδοχές που δεν ανταποκρίνονται στο κόστος ζωής μιας από τις ακριβότερες πόλεις της χώρας.

«Βρισκόμαστε πλέον επίσημα σε στάση εργασίας, η πρώτη τέτοιας κλίμακας στην εταιρεία εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Δεν είναι ποτέ εύκολη απόφαση να αρνηθείς να κάνεις τη δουλειά που αγαπάς, αλλά τα μέλη μας είναι πρόθυμα να κάνουν ό,τι χρειάζεται για ένα καλύτερο μέλλον», έγραψε στο Twitter το NewsGuild της εταιρίας.

Είναι ακόμα αβέβαιο το πώς θα επηρεάσει η απεργία την ροή των ειδήσεων από τους Times. Πάντως, ανάμεσα στους απεργοσπάστες περιλαμβάνονται μέλη του γραφείου ζωντανών ειδήσεων, το οποίο καλύπτει έκτακτες ειδήσεις. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της εφημερίδας κοντά στην Times Square, για να σφίξουν κι άλλο τον κλοιό.

πηγή: Ipop.gr

Σχετικά άρθρα