Καύσωνας: Κορυφώνεται το κύμα υψηλών θερμοκρασιών

Δύσκολη ημέρα η Τρίτη για όλη τη χώρα

Aκραίος καύσωνας αναμένεται το επόμενο 48ωρο με τις υψηλές θερμοκρασίες να παραμένουν για ακόμα μια μέρα δημιουργώντας αίσθημα δυσφορίας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

Η Τρίτη αναμένεται να είναι «δύσκολη» μέρα, καθώς οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα.

Την ίδια ώρα σε συναγερμό παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την επάρκεια ρεύματος καλώντας τους πολίτες σε ορθή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών, ενώ ιδιαίτερη προσόχη συνίσταται ιδιαίτερα τις μεσημεριανές ώρες.

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη

Θα συνεχιστεί και αύριο ο ισχυρός καύσωνας σε ολόκληρη τη χώρα, με μέγιστες θερμοκρασίες έως τους 44-45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές ελάχιστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα διατηρήσουν το πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας των πολιτών, ιδίως στα αστικά κέντρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το meteo, τη Τρίτη η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 42-43 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς βόρειοι και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί, με εντάσεις 3-4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 41-43 βαθμούς.

Μαρουσάκης: Ακραίος καύσωνας το επόμενο 48ωρο

Ο ισχυρός καύσωνας που ταλαιπωρεί τη χώρα μας και όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες, αναμένεται να κορυφώσει τη δράση του μέχρι και την Τετάρτη με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 46° τοπικά σε εσωτερικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Αναλυτικά: Με την ατμόσφαιρα εξαιτίας της πολύ θερμής αέριας μάζας να έχει καταστεί ιδιαίτερα ξηρή, αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος πυρκαγιάς ακόμη και σε περιοχές με χαμηλές έως ήπιες εντάσεις ανέμου. Προσθέστε σε αυτό και την παρατεταμένη ανομβρία που κάνει δυσκολότερη την κατάσταση. Στον πρώτο μας χάρτη επισημαίνουμε γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας μας όπου αναμένουμε να σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Ρεκόρ θερμοκρασίας – 46,3 βαθμοί στη Μακρακώμη Φθιώτιδας
Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας καταγράφηκε τη Δευτέρα στην Ελλάδα καθώς οι 46,3 βαθμοί που σημειώθηκαν στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, συμπεριλαμβάνονται τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Οι συνθήκες καύσωνα που επικράτησαν και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, ο υδράργυρος να φθάσει ή να ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου σε 143 σταθμούς και τους 43 βαθμούς Κελσίου σε 22 σταθμούς.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία-ρεκόρ ήταν οι 46,3 βαθμοί Κελσίου στη Μακρακώμη Φθιώτιδας. Πρόκειται για την μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει ιστορικά το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι επόμενες υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν σε Δένδρα Τυρνάβου (45), Λάρισα (44,9), Σπάρτη (44,7), Λευκοχώρι Φθιώτιδας (44,4) και Θήβα (44,2 βαθμοί).

Ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας για τα νησιά του Αιγαίου

Σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψαν τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 για τον μήνα Ιούλιο. Τα διαστήματα με θερμοκρασία ελαφρώς κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές ήταν σύντομα, μεταξύ 3-5 και 18-25 Ιουλίου, ενώ δύο κύματα καύσωνα χαρακτήρισαν το υπόλοιπο του μήνα (κυρίως τις 2 πρώτες και 5 τελευταίες ημέρες).

Στα νησιά του Αν. Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα ήταν ο πιο θερμός Ιούλιος της δεκαετίας, θερμότερος κατά 0,1°C από τον ακραίο μήνα του 2018. Στα ηπειρωτικά τμήματα και στην Κρήτη, ο φετινός Ιούλιος ήταν περίπου 1°C πιο ψυχρός από τον εξαιρετικά θερμό Ιούλιο του 2012. Ο χάρτης παρουσιάζει τις αποκλίσεις της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας σε 7 γεωγραφικά διαμερίσματα της Ελλάδας.

Σχετικά άρθρα