12.2 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καύσωνας σαρώνει την Ευρώπη!

Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται και πάλι, για πολλοστή φορά αυτό το καλοκαίρι, µεγάλο µέρος της Γηραιάς Ηπείρου, µε τις θερµοκρασίες να χτυπούν κόκκινο αγγίζοντας επίπεδαρεκόρ σε σειρά χωρών, από τη Γαλλία έως τη Βρετανία, και από την Πορτογαλία έως τη Γερµανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία. Κύµατα καύσωνα «επισκέπτονται» τη Γερµανία για τέταρτη φορά µέσα σε διάστηµα περίπου δύο µηνών, όπως σηµειώνεται σε σχετικό δηµοσίευµα της ελληνικής έκδοσης της Deutsche Welle.

«Στην περιοχή της Κολονίας, στο Σάαρ και στην κοιλάδα του ποταµού Μοζέλα δεν αποκλείεται να δούµε 41 βαθµούς Κελσίου την Πέµπτη. Αν επαληθευθεί η πρόγνωση, θα µιλάµε για έναν πραγµατικά ιστορικό καύσωνα. Εγώ πάντως ως µετεωρολόγος δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο» δηλώνει ο εκπρόσωπος της γερµανικής µετεωρολογικής υπηρεσίας, Αντρέας Φρίντριχ, µιλώντας στην Deutsche Welle, καθώς αέριες µάζες από τη Σαχάρα σαρώνουν περιοχές κυρίως της ∆υτικής Γερµανίας κοντά στα γαλλογερµανικά σύνορα, ανεβάζοντας τον υδράργυρο στα ύψη.
powered by Rubicon Project

Για την ιστορία, πάντως, το προηγούµενο γερµανικό ρεκόρ είχε καταγραφεί στη Βαυαρία το 2015, µε το θερµόµετρο τότε να δείχνει 40,3 βαθµούς Κελσίου. Σε «καµίνι» έχουν µετατραπεί, ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα και πολλές περιοχές της Γαλλίας, µε τη θερµοκρασία στο Μπορντό (Νοτιοανατολική Γαλλία) να σηµειώνει ιστορικό ρεκόρ την περασµένη Τρίτη (41,2 βαθµούς Κελσίου) και τον υδράργυρο στο Παρίσι να οδεύει επίσης προς ιστορικό υψηλό φλερτάροντας ακόµη και µε τους 42 βαθµούς Κελσίου. Εάν επαληθευθεί η πρόβλεψη για τη γαλλική πρωτεύουσα, τότε θα καταρριφθεί και ένα ρεκόρ, εκείνο των 40,4 βαθµών Κελσίου, που είχε επιβιώσει από το 1947.
Ανεβαίνει ο υδράργυρος

Παράλληλα, ωστόσο, ιστορικά υψηλές θερµοκρασίες, που καταρρίπτουν ρεκόρ µε διάρκεια πολλών δεκαετιών, καταγράφηκαν τα τελευταία 24ωρα και στην Ολλανδία (µε 38,6 βαθµούς Κελσίου κοντά στην πόλη Τίλµπουργκ στα νότια της χώρας) όπως και στο Βέλγιο (µε 38,9 βαθµούς Κελσίου στο Λίµπουργκ της Φλάνδρας).

Αλλά και στην άλλη πλευρά της Μάγχης, προς ένα νέο ρεκόρ κινείται πια και ο υδράργυρος στη Μεγάλη Βρετανία, απειλώντας να ξεπεράσει τους 38,5 βαθµούς Κελσίου που είχαν καταγραφεί στο Κεντ το 2003. Νοτιότερα, στην Ιταλία, οι Αρχές έχουν επίσης σηµάνει συναγερµό, αναµένοντας ανησυχητικά υψηλές θερµοκρασίες σε σχεδόν όλες τις µεγάλες πόλεις της χώρας: Ρώµη, Φλωρεντία, Τορίνο, Γένοβα κ.ά. Παρόµοια η κατάσταση και σε µεγάλο µέρος του ευρωπαϊκού Νότου, µε τις Αρχές σε Πορτογαλία και Ισπανία να βρίσκονται σε διαρκή συναγερµό υπό τον φόβο εκδήλωσης πυρκαγιών. Μόλις τον περασµένο Ιούνιο, άλλωστε, η επαρχία της Σαραγόσα στα βορειοανατολικά της Ισπανίας έζησε κάποιες από τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων 20 ετών.
ap_19205480358771.jpg

Ο περασµένος Ιούνιος ήταν, όµως, ανησυχητικά «καυτός» και σε χώρες όπως η Τσεχία, η Σλοβακία, η Αυστρία, το Λουξεµβούργο, η Πολωνία, η Γερµανία και η Γαλλία, που όλες τους κατέγραψαν ιστορικά ρεκόρ θερµοκρασίας για τον συγκεκριµένο µήνα, µε τη Νότια Γαλλία να βλέπει µάλιστα τον υδράργυρο να αγγίζει σχεδόν τους 46 βαθµούς Κελσίου σηµειώνοντας νέο εθνικό ρεκόρ. Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όροι όπως εκείνοι της κλιµατικής αλλαγής και της υπερθέρµανσης του πλανήτη έρχονται αναπόφευκτα στον νου, µε τους επιστήµονες ωστόσο ακόµη να αναζητούν εκείνα τα µοτίβα που θα προσδώσουν µεγαλύτερη βάση στις θεωρίες τους. Μόλις τον περασµένο µήνα πάντως, όπως σηµειώνεται σε σχετικό δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Guardian», το γερµανικό «Potsdam Institute for Climate Impact Research» υποστήριξε ότι τα πέντε πιο θερµά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη µετά το 1500, καταγράφηκαν όλα µέσα στον 21ο αιώνα και πιο συγκεκριµένα τα έτη: 2002, 2003, 2010, 2016 και 2018.

πηγή: ethnos.gr

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα