Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με ψυχρές ευρωπαϊκές μάζες να φτάνουν στην Ελλάδα

Mε ζέστη ξεκινά η σημερινή ημέρα και με ανεβασμένες θερμοκρασίες. Ο καιρός, όμως, θα χαλάσει από το μεσημέρι της Δευτέρα και για όλη την εβδομάδα φαίνεται ότι θα έχουμε έντονη αστάθεια. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη ο καιρός θα είναι άστατος μέχρι την προσεχή Κυριακή. Για σήμερα ξεκινάει με πολύ καλό καιρό και όσο  θα πηγαίνουμε προς το απόγευμα θα έχουμε έντονη θερμική αστάθεια, κυρίως, στα κεντρικά και βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας όποτε θα έχουμε βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες.

Ο καιρός σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα

Στην Αττική ξεκινάει η μέρα με καλό καιρό και κατά τη διάρκεια της μέρα σε Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττό ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα και στα ορεινά της Πελοποννήσου. Στην Μακεδονία οι καιρικές συνθήκες ξεκινούν με ήπιες διαθέσεις αλλά προς το απόγευμα  θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ δεν αποκλείεται αυτές να συνοδεύονται και από χαλάζι.

Οι άνεμοι στα κεντρικά και στα νότια θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί, 4 με 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα κεντρικά και τα νότια και μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές στα βόρεια.

Τι είναι το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης

Ο άστατος καιρός οφείλεται στο μετεωρολογικό φαινόμενο της ψυχρής λίμνης. Πρόκειται για ψυχρές μάζες οι οποίες θα προσεγγίσουν την μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα στην χώρα. Ενεργοποιείται τις απογευματινές, ώρες ζεσταίνεται έντονα η επιφάνεια του εδάφους και δημιουργείται σημαντική θερμοκρασιακή διαφορά με τις χαμηλές θερμοκρασία που έχουμε στην μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα με αποτέλσμα να προκαλείται έντονη αστάθεια στα καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα