Καιρός: Κακοκαιρία εξπρές τη Δευτέρα

Mε καταιγίδες στη χώρα

Eντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα από το μεσημέρι ο καιρός θα αλλάξει στη χώρα μας από τα δυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ, οι οποίοι μάλιστα, την Τρίτη (13/10) θα φτάσουν στο βόρειο Αιγαίο έως 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο του Open TV, Κλέαρχο Μαρουσάκη, το κύμα θα είναι σύντομο, όμως ικανό να δημιουργήσει προβλήματα. Παράλληλα σύμφωνα με την πρόβλεψή του η Αττική, δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα, μόνο το βράδυ της Δευτέρας και νωρίς το πρωί της Τρίτη, χωρίς όμως έντονα καιρικά φαινόμενα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πάντως συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της κακοκαιρίας, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αναλυτικά σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) αναφέρονται τα εξής:

  1. Από τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας (12-10-2020) μέχρι τις πρωινές ώρες της Τρίτης (13-10-2020), το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος.
  2. Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, η υπόλοιπη Πελοπόννησος και Μακεδονία, η Θράκη, η Θεσσαλία και οι Σποράδες, με εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και από τα δυτικά.
  3. Από τη νύχτα της Δευτέρας και μέχρι το πρωί της Τρίτης, πρόσκαιρα η ανατολική Στερεά και η Εύβοια.
  4. Από τις πρωινές και μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Σχετικά άρθρα