Καιρός: Κορυφώνεται την Πέμπτη με 44 βαθμούς

Αναλυτικά η πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Kορυφώνεται αύριο, Πέμπτη, 1 Ιουλίου το κύμα καύσωνα που χτυπάει τη χώρα μας, με τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη να εκτιμά πως σε κάποιες περιοχές ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 44 βαθμούς κελσίου.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος απευθύνει έκκληση για τον κίνδυνο πυρκαγιών, ενώ από το μεσημέρι της Παρασκευής προβλέπει επικίνδυνες καταιγίδες.

Καιρός – Καύσωνας: Έως 44 βαθμούς την Πέμπτη

Με τον υδράργυρο στα ύψη, αφρικανική σκόνη αλλά και πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς αναμένεται να οδηγηθούμε μέχρι και την Παρασκευή. Μάλιστα το επόμενο διήμερο (Πέμπτη – Παρασκευή) αναμένεται να κορυφωθεί το δεύτερο και πιο ισχυρό κύμα καύσωνα με τον υδράργυρο να «φλερτάρει» με τους 44° σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές.

Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου (πρώτος χάρτης) παρατηρούμε ότι στο σύνολο της ανατολικής Μεσογείου επικρατεί ανέφελος καιρός μιας και σε αυτές τις περιοχές επικρατεί ένα ισχυρό πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων. Νότια της Ιταλίας διακρίνουμε νεφικά συστήματα από μία αβαθή ατμοσφαιρική διαταραχή, τα οποία μετατοπίζονται προς τα βορειοανατολικά και στην πορεία τους μεταφέρουν αφρικανική σκόνη που θα φτάσει μέχρι και τη χώρα μας επηρεάζοντας κυρίως τα δυτικά, κεντρικά και νότια γεωγραφικά διαμερίσματα.

Στον δεύτερο χάρτη μας μπορούμε να δούμε την πολύ θερμή αέρια μάζα (κόκκινες αποχρώσεις) που θα καλύψει το σύνολο της ανατολικής Μεσογείου και που στην ουσία αυτές θα προκαλέσουν το δεύτερο ισχυρό κύμα καύσωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σαββατοκύριακο όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη μας, δροσερές αέριες μάζες θα κινηθούν από τα βόρεια Βαλκάνια προς την περιοχή μας επαναφέροντας τον υδράργυρο σε πιο συμβατά με την εποχή επίπεδα.

Κοντά στους 44 βαθμούς ο υδράργυρος – Ιδιαίτερα υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς

Στον τελευταίο μας χάρτη αποτυπώνονται τα γεωγραφικά διαμερίσματα όπου περιμένουμε τις πιο υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αφορούν περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου. Αυτό οφείλεται στο ότι σε αυτές εκεί τις περιοχές θα επικρατήσουν σταδιακά ισχυροί και τοπικά πολύ ισχυροί δυτικοί – βορειοδυτικοί άνεμοι οι οποίοι καθώς κατέρχονται από τα βουνά της Πίνδου λειτουργούν σαν καταβάτες (πολύ θερμός και ξηρός άνεμος) ανεβάζοντας πιο πολύ τον υδράργυρο ενώ ταυτόχρονα καθιστούν πολύ επικίνδυνη την κατάσταση και στο θέμα των πυρκαγιών.

Επικίνδυνες καταιγίδες από το μεσημέρι της Παρασκευής

Οι ψυχρότερες αέριες μάζες που θα μας επηρεάσουν μέσα στην Παρασκευή, θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα με έμφαση τα βόρεια – βορειοανατολικά γεωγραφικά διαμερίσματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταιγίδες – χαλάζι – κεραυνούς που είναι σε θέση να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα οπότε και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται ετοιμότητα.

Σχετικά άρθρα