Κακοκαιρία «Ελπίς»: Το κρίσιμο 48ωρο με τα χιόνια

Προειδοποίηση Μαρουσάκη

Στο έλεος της κακοκαιρίας Ελπίς βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η χώρα, με την πρόγνωση του meteo του Αστεροσκοπείου να αναφέρει σημαντική επιδείνωση από τις βραδινές ώρες της Κυριακής, 23 Ιανουαρίου, και ένταση των φαινομένων από τη Δευτέρα (24/01).

Ήδη, η περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν κλειστά ενώ μήνυμα από το 112 για επικίνδυνες χιονοπτώσεις έχουν λάβει οι κάτοικοι της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής.

Αιτία για αυτή την επιδείνωση του καιρού είναι μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη και μέση τροπόσφαιρα, η οποία κινούμενη από χθες νοτιοανατολικά προς την Ελλάδα από την περιοχή της δυτικής Ρωσίας, θα εισέλθει στον ελλαδικό χώρο από τα βόρεια-βορειοανατολικά. Η κίνηση αυτής της διαταραχής θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου.

Ο συνδυασμός της δημιουργίας του βαρομετρικού χαμηλού και της παράλληλης ανάπτυξης μιας έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας, λόγω της μεταφοράς πολύ κρύων αερίων μαζών στη μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα πάνω από την περιοχή του Αιγαίου, θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυκνών χιονοπτώσεων και χιονοκαταιγίδων.

Τα εντονότερα φαινόμενα που αναμένονται λόγω της παραπάνω αλληλουχίας ατμοσφαιρικών διεργασιών, θα επηρεάσουν:

Αρχικά τα νησιά του Βορείου και Κεντρικού Αιγαίου, τα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής και τα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Γρήγορα και έως και τις πρώτες μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας, πυκνές χιονοπτώσεις και χιονοκαταιγίδες θα επηρεάσουν την Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, την Ανατολική Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται έως και σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των Δωδεκανήσων κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες.

Στην Κρήτη αναμένεται βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, ενώ από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας χιονοπτώσεις αναμένονται και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα.

Ο συνδυασμός των ισχυρών αυτών χιονοπτώσεων με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται, μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένα προβλήματα σε μικρό χρονικό διάστημα στις οδικές αρτηρίες, καθώς μπορεί να σημειωθεί χιονόστρωση σε μικρό χρονικό διάστημα.

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πόσο θα διαρκέσει το κύμα κακοκαιρίας

Στο κεντρικό δελτίο του Open μίλησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο οποίος εξήγησε ότι το δεύτερο, σφοδρό κύμα της κακοκαιρίας έρχεται νωρίτερα. Περνάμε στην τελευταία και πιο ισχυρή φάση αυτής της πολικής κακοκαιρίας η οποία θα δώσει πολύ πυκνές χιονοπτώσεις από τις αμέσως επόμενες ώρες και μέσα στο Αιγαίο και σιγά – σιγά προς τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Έτσι, από το βράδυ της Κυριακής, 23 Ιανουαρίου αλλά και το πρωί της Δευτέρας, 24 Ιανουαρίου, περιμένουμε έντονες χιονοπτώσεις από το βόρειο – βορειοανατολικό μέρος της χώρας οι οποίες, σχετικά γρήγορα, θα εξαπλωθούν δυτικότερα και νότια.

Στην Αττική, η έντονη χιονόπτωση αναμένεται από το πρωί έως το μεσημέρι της Δευτέρας. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι οι κάτοικοι του νομού ίσως έρθουν, τις απογευματινές και βραδινές ώρες, αντιμέτωποι με δυσκολίες στις μετακινήσεις από και προς την εργασία τους αφού, είναι πολύ πιθανό από το μεσημέρι και μετά να το έχει στρώσει. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας, το μεγαλύτερο τμήμα του νομού -συμπεριλαμβανομένων κέντρου Αθήνας και νοτίων προαστίων – θα έχει στρωθεί με χιόνι.

Το κύμα της πολικής κακοκαιρίας αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή και την Τρίτη, 25 Ιανουαρίου. Η διάρκεια της χιονοκακοκαιρίας αναμένεται να προσεγγίσει τις 24 ώρες, αφήνοντας πίσω της αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις μας.

 

Σχετικά άρθρα