Καναδάς: Μετά το κύμα καύσωνα ήρθαν οι κεραυνοί και οι φωτιές

Στην αρχή καύσωνας που έφτασε τους 50°C και στη συνέχεια κεραυνοί που προκάλεσαν πυρκαγιές. Κόλαση ο Καναδάς!

Το σπάνιας έντασης κύμα καύσωνα που πλήττει τις τελευταίες ημέρες τον δυτικό Καναδά έδωσε τη θέση του σε κεραυνούς που ήδη έχουν προκαλέσει φωτιές, ενώ υπάρχουν φόβοι για επέκταση του φαινομένου.

Οι κεραυνοί που πέφτουν στον Δυτικό Καναδά τις τελευταίες δύο ημέρες αυξήθηκαν σχεδόν στο 10πλάσιο από ότι πριν από ένα χρόνο. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ένταση των φαινομένων το Σαββατοκύριακο και επισημαίνουν τον κίνδυνο να πρόκλησης μεγάλων δασικών πυρκαγιών σε συνδυασμό  με τους ισχυρούς ανέμους.

Πάνω από 710.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη Βρετανική Κολούμπια και στη δυτική Αλμπέρτα μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, από 8.300 που έπεφταν κατά μέσο όρο την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ο Κρις Βαγκάσκι, μετεωρολόγος. Η επαρχία της Βρετανικής Κολούμπια, που βρίσκεται στις ακτές του Ειρηνικού συνέρχεται από το ισχυρό κύμα καύσωνα που ήδη έχει προκαλέσει 719 επιβεβαιωμένους θανάτους, αλλά τώρα έχει να αντιμετωπίσει κεραυνούς και καταιγίδες.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα, στην πόλη Lytton έσπασε το ρεκόρ θερμότητας που κρατούσε 80 χρόνια με θερμοκρασία που έφτασε τους 49,6 °C. Τον καύσωνα διαδέχτηκε δασική πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη και προκάλεσε δύο θανάτους. Τα αίτια της πυρκαγιάς είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Στη Βρετανική Κολούμπια πέφτει συνήθως περίπου το 5% των κεραυνών του Καναδά κάθε χρόνο· ο ετήσιος αριθμός καταγράφηκε σε λιγότερο από 48 ώρες!

Ο υψηλός αριθμός κεραυνών προκλήθηκε εν μέρει από το κύμα θερμότητας, το οποίο δημιούργησε υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα, δήλωσε ο Τζόναθαν Μπάου, μετεωρολόγος στο Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή του Καναδά.

Η υγρασία προκάλεσε τις ασυνήθιστα έντονες καταιγίδες. «Δεν είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, όπου όλα έχουν στεγνώσει», δήλωσε ο Μπάου, προσθέτοντας υπάρχει πρόγνωση για ένταση των φαινομένων το σαββατοκύριακο.

Οι κεραυνοί προκάλεσαν αρκετές δασικές πυρκαγιές σε όλη την κεντρική Βρετανική Κολομβία, με 136 πυρκαγιές να καίνε την Παρασκευή το απόγευμα.
Οι πυρκαγιές αναμένεται να κάψουν μέχρι και 250.000 στρέμματα μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου, ανέφεραν αξιωματούχοι. Πάνω από 1.300 σπίτια έχουν εκκενωθεί και δεν είναι γνωστό ακόμη πόσοι άνθρωποι αγνοούνται.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Στον «αέρα» το Κόπα Άφρικα!

Το Μαρόκο αρνήθηκε να διοργανώσει το Κόπα Άφρικα του 2015 και έτσι η αφρικανική ομοσπονδία στη συνεδρίαση της την Τρίτη 11 Νοεμβρίου, αποφάσισε να αποβάλει την εθνική ομάδα της χώρας από τη διοργάνωση. Συγκεκριμένα το Μαρόκο είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2015 (17/01-09/02) λόγω […]