“Κανένα τρακτέρ στην Αθήνα!”

«Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με τελεσίγραφα», διαμηνύει το Μαξίμου

Στη διαβεβαίωση πως δεν θα μπει την Παρασκευή στην Αθήνα κανένα τρακτέρ με αγρότες προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος, αμέσως μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου.

Αντίθετα η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα επιμείνει στον διάλογο που έχει προτείνει στον αγροτικό κόσμο, ένας διάλογος που όπως υπογραμμίζεται δεν μπορεί να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

«Η κυβέρνηση έχει πρόταση και δεν θα μπορούσε να μην έχει πρόταση», σημειώνεται, ενώ καθίσταται σαφές πως «ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με τελεσίγραφα».

Ειδικότερα, η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει εναλλακτικά στο τραπέζι του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολιάζουν πως οι αγρότες είναι εκείνοι που έχουν αρνηθεί τον διάλογο. Όπως επισημαίνεται από κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους αγρότες συζήτηση είτε με τον πρωθυπουργό, είτε διακομματικά στη Βουλή.

Όσον αφορά στην διαπραγμάτευση, κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν πως από την πλευρά των δανειστών δεν έχει τεθεί ζήτημα μείωσης συντάξεων. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως η ελληνική πλευρά περιμένει από το αυριανό Eurogroup να εκπέμψει ένα σήμα όσον αφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης και στα χρονοδιαγράμματα.

«Ένα σήμα που δεν έχουν εκπέμψει», όπως τονίζεται ή, τουλάχιστον, να φανεί ποια τάση υπάρχει.

Τέλος, η διάταξη για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα κατατεθεί και θα ζητηθεί να ψηφιστεί από τη Βουλή αύριο το απόγευμα σε κύρωση νομοσχεδίου. Θα αφορά τον αριθμό των αδειών, οι οποίες θα είναι τέσσερις, όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός, αλλά και τον φορέα που θα διενεργήσει αυτόν τον διαγωνισμό.
Πάντως, στην παρέμβασή του κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε άρον-άρον εξαγγελίες, που όμως έχουν ήδη απορριφθεί από τους αγρότες, ένα 24ωρο πριν την κάθοδό των τρακτέρ στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους αγρότες αρκεί, όπως είπε, να προσέλθουν σε διάλογο χωρίς, ωστόσο, να καταθέσει μια πιο συγκεκριμένη πρόταση και αρκούμενος μόνο σε γενικόλογες αναφορές για «τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην προσπάθειά μας να προστατεύσουμε τους πιο αδύναμους, μοιράζουμε το δικό τους βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα. Αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί επιβαρύνσυς που πρέπει να εξεταστούν Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε όπως το κάναμε με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Το ίδιο είμαστε να κάνουμε και με τους αγρότες αρκεί να έρθουν στο τραπέζι του διαλόγου, γιατί χωρίς διάλογο δεν υπάρχει λύση. Είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο γιατί υπάρχουν δυνατότητες όσον αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων, το ύψος των εισφορών όσο γενικότερα στο θέμα προστασίας του εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπερασπιζόμενος τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό είπε ότι «θέσαμε την πρότασή μας σε ευρύ κοινωνικό διάλογο και δεν επιλέξαμε να το κάνουμε σε κλειστές πόρτες με τους δανειστές ούτε να τη φέρουμε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Είναι μια πρόταση που γράφτηκε στα Ελληνικά. Είναι μια πρόταση που έχει μια βασική αντίληψη ότι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αφορά κυρίως εμάς και όχι τους θεσμούς. Δεν είναι υποχρέωση που μας επιβάλει η συμφωνία αλλά μια υποχρέωση της σημερινής κυβέρνησης στις επόμενες γενιές. Η πρόταση μας είναι σε διάλογο. Δεχόμαστε κριτική, προτάσεις και είμαστε ανοιχτοί σε βελτιώσεις. Όμως η πρότασή μας έχει μια λογική: προστατεύει τους ασθενέστερους και δεν επιτρέπει να υπάρχουν πολίτες δύο και τριών ταχυτήτων. Η μεταρρύθμιση δεν είναι προαιρετική αλλα είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον. Πρέπει όλες οι δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναγνωρίσουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θέλει να σβήσει τη φωτιά που αυτοί άναψαν. Να σταματήσουν το παιχνίδι της μικροπολιτικής και να καταθέσουν προτάσεις, αν έχουν. Δυστυχώς σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας η αντιπολίτευση ζητά απόσυρση του ασφαλιστικού αδιαφορώντας για την αξιολόγηση και τη συζήτηση για το χρέος».

Τώρα ο Κατρούγκαλος υπόσχεται βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες

Πάντως, ενώ οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και ετοιμάζονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπόσχεται τώρα βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες.

Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), Γιώργο  Βερνίκο, για να του παραδώσει το προσχέδιο για το ασφαλιστικό, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την πρόσκληση προς τους αγρότες να προσέλθουν στο διάλογο.

«Θα εξαντλήσουμε τις δικές μας ιδέες για βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες, αρκεί να διατηρηθεί η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός.

Όπως τόνισε, «βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία εν μέσω σκληρής διαπραγμάτευσης».

«Θα τους πούμε τις προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου και θα ακούσουμε τις αντιπροτάσεις», υπογράμμισε, ενώ το Μαξίμου διαμηνύει ότι κανένα τρακτέρ δεν θα μπει στην Αθήνα την Παρασκευή.

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

Comments are closed.