“Κάνετε την Ελλάδα «Banana Republic»”

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ

Σε προσωπική μονομαχία με τον πρόεδρο της ΝΔ επιχειρεί να μετατατρέψει ο πρωθυπουργός τη συζήτηση στη Βουλή για την Εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Από το ξεκίνημα απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, προσπαθώντας να τον φέρει σε δύσκολη θέση και να τον αναγκάσει να απολογηθεί για τις μηνύσεις που κατέθεσαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα δύο ζητήματα, για τα οποία ζήτησε εξηγήσεις η Όλγα Γεροβασίλη, ήταν η διαχείριση της κυβέρνησης Σαμαρά για τις λίστες της διαπλοκής και το θέμα των εκβιαστών.

“Προέκυψε, δε, ότι όχι μόνο φιλικά πρόσωπα, όπως ο Παπασταύρου, αλλά και συγγενικά πρόσωπα που είχατε αποκρύψει το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν στις λίστες. Όπως και στο κρίσιμο θέμα των εκβιαστών και των payrolls. Καμία απάντηση, τίποτε για την ταμπακέρα, μόνο μηνύσεις και αγωγές. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης” είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συνέχισε: “Αυτό που θέλει να μάθει ο ελληνικός λαός είναι πώς έφτασε αυτή η χώρα μέχρι εδώ. Μιλάτε για παρέα, ωστόσο αυτή η παρέα που λεηλάτησε τον εθνικό πλούτο δεν πρέπει να λογοδοτήσει. Συνεχίζεται να καλύπτετε τον Παπασταύρου και να καλύπτετε και την κυβέρνηση Σαμαρά, όταν αποδεικνύεται για ποιο λόγο έκρυβε τις λίστες στο συρτάρι”.

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη αύριο, προκειμένου να προβάλει ότι δικαιώνεται η πολιτική του στο προσφυγικό που ανέδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ταυτίστηκε με την άσκηση βίας από την πλευρά των Σκοπίων.

Στο οικονομικό, τον κατηγόρησε ότι με τη συνέντευξή του στην Washington Post δυσφήμησε τη χώρα και ταυτίστηκε με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με τη θέση του ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις, το λοκ-άουτ και το συνδικαλιστικό νόμο.

“Αυτή είναι η ιδεολογία σας, υπερασπίζεστε τους πλούσιους έναντι των χαμηλότερων στρωμάτων. Στο ασφαλιστικό είσαστε υπέρ της κατάργησης των επικουρικών συντάξεων. Ενώ η κυβέρνηση δίνει μάχη για τις κόκκινες γραμμές της, εσείς στηρίζετε τις θέσεις των δανειστών” είπε ακόμη.

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θράσος την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «αριστερό ολοκληρωτισμό» όσον αφορά τον χειρισμό των Μέσων Ενημέρωσης.

Ανέφερε ακόμη: «Το θράσος σας πήγε ένα βήμα παραπέρα, όταν τολμάτε να κατηγορείτε εμάς για τους πιστωτικούς ελέγχους και την ασφυξία που επιβλήθηκαν πέρυσι. Φθάσατε στο σημείο, όταν υπήρξαν τα δημοσιεύματα στο WikiLeaks για το ΔΝΤ, αντί να δείτε την ουσία και να συνταχθείτε, ρωτούσατε από πού προκέκυψαν οι διαρροές και πήρατε τη θέση των δανειστών» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση θα κλείσει και χωρίς επιπλέον μέτρα».

Οι πραγματικοί υπαίτιοι της καταστροφής της χώρας ήταν οι φοροφυγάδες, τα golden boys, οι καναλάρχες και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα πολιτικά κόμματα που τους στήριζαν, είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Ακόμη και όταν ξέσπασε η κρίση, το τραπεζικό σύστημα εξακολουθούσε να αντιμετωπίζει τα κόμματα και τα ΜΜΕ με προνομιακούς όρους.

Για το αντικείμενο της υπό σύσταση Εξεταστικής επιτροπής είπε ο κ. Τσίπρας: «Την περίοδο που η κρίση ήταν σε εξέλιξη, ποια εγκληματική βούληση επέτρεψε την αναχρηματοδότηση των δανείων των κομμάτων και των ΜΜΕ; Με ποιες προυποθέσεις και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε αυτή η αναχρηματτοδότηση, είναι το θέμα που θα διερευνήσει η Εξεταστική επιτροπή».

Σχετικά άρθρα