20.6 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Καταδίκη της Ελλάδας από την Ευρωβουλή

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκρουσε το καμπανάκι για «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ελλάδα που απειλούν το κράτος δικαίου» και κάλεσε την Επιτροπή να αναλάβει δράση. Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε με 330 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 26 αποχές, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για πολύ σοβαρές απειλές κατά της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωβουλής.

Η ανακοίνωση της Ευρωβουλής:
Όσον αφορά στον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι Ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021.

Απειλές και επιθέσεις σε δημοσιογράφους
Καταγγέλλουν ότι οι δημοσιογράφοι δέχονται σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού.

Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του ΕΣΡ, τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια ολιγαρχών και τη κατανομή των κρατικών επιχορηγήσεων.

Τι λένε για το Predator
Το Κοινοβούλιο καταδικάζει επίσης σε ανακοίνωσή του την εργαλειοποίηση των «απειλών εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών. Σε απάντηση στο λεγόμενο “Predatorgate”, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να ενισχυθούν οι δημοκρατικές εγγυήσεις και ζητούν αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol.

Ζητούν επιπλέον να ανατραπεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.

Επίσης, στο ψήφισμα εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταφορά της έρευνας σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση από αξιωματούχους που ελέγχουν την κυβέρνηση.

Αστυνομική βία, διείσδυση εγκλήματος στην ΕΛΑΣ και απωθήσεις μεταναστών
Μεταξύ άλλων, το Κοινοβούλιο επισημαίνει και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των ερευνών και των δικαστικών αποφάσεων, τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές τονίζουν πως υπάρχει ανησυχία και για την μεταχείριση των μεταναστών και τις απωθήσεις, καθώς και τις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως τις εκστρατείες συκοφάντησης, τις δικαστικές παρενοχλήσεις κατά των ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η έρευνα για τα Τέμπη
Οι ευρωβουλευτές υποψιάζονται τέλος, έλλειψη πολιτικής αμεροληψίας στην κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη και ανησυχούν για την άρνηση της φιλοκυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Εισαγγελία της ΕΕ.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα