Καταρρέουν τα διεθνή χρηματιστήρια

Ο «Κόκκινος Δράκος» καταπίνει τις αγορές

Το αρνητικό παράδειγμα ασιατικών και ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησαν στην σημερινή συνεδρίαση οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να βυθίζεται κατά 1.000 μονάδες λίγα λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών. Ωστόσο μετά το μέσο της συνεδρίασης άρχισε να μαζεύει τις απώλειες του με αποτέλεσμα να χάνει περίπου 100 μονάδες, για να χάσει όμως τις διορθώσεις λίγο πριν το τέλος, με απώλειες σχεδόν στο 4%. Ανάλογα, καταβαραθρώνεται και το πετρέλαιο, που πέφτει κατά 6,21% και βρίσκεται στα 37,91 δολάρια, καθώς σπάει και το φράγμα των 38 δολαρίων.

Ενδεικτικό της ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που επικράτησε στο άνοιγμα της συνεδρίασης ήταν ο πανικός που κυρίευσε τους επενδυτές με αποτέλεσμα η διοίκηση του NYSE να θέσει σε εφαρμογή τον περίφημο Κανόνα 48 (Rule 48), βάσει του οποίου οι αρχές ελέγχου της Wall Street μπορούν να μην «ανακοινώνουν» την πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) των τριών βασικών δεικτών.

Ο εν λόγω κανόνας δημιουργήθηκε το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ για σήμερα τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή καθώς τα futures του S&P 500 έφθασαν να υποχωρούν έως και 20%!

Αναλυτικά η εικόνα που επικράτησε κατά την έναρξη των συναλλαγών ήταν ο Dow Jones να σημειώσει απώλειες 1.089 μονάδων. Και οι 30 μετοχές του δείκτη των blue chips κατέγραφαν ισχυρή πτώση, με μεγαλύτερα θύματα τους τίτλους εταιρειών με σημαντική εξάρτηση από την Κίνα, όπως αυτοί των Apple (-3,8%) και Cisco (-5%).

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κανένας επιχειρηματικός κλάδος δεν παραμένει αλώβητος, με τους ενεργειακούς τίτλους να σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%.

Απώλειες 4,19% για τον S&P 500, τον δείκτη που αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά βαρόμετρα τόσο για την αμερικανική βιομηχανία όσο και για την οικονομία. Ο S&P 500 διαμορφώνεται στις 1.887 μονάδες, έχοντας εισέλθει σε «φάση διόρθωσης» από την Παρασκευή.

Σφοδρό το πλήγμα στην υψηλή τεχνολογία, με τον Nasdaq να ξεκινά τη σημερινή συνεδρίαση με πτώση που ξεπέρασε το 8%, ενώ αυτή τη στιγμή υποχωρεί 4,55% στις 4.491 μονάδες.

«Ο πανικός είναι αυτός που έχει πάρει κεφάλι. Όλα τα σημαντικά τεχνικά επίπεδα έσπασαν από την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό συνεχίζεται. Οι επενδυτές μοιάζουν να έχουν παγιδευτεί, η ψυχολογία τους είναι κατακερματισμένη», σημειώνει κορυφαίος trader στο CNBC.

Απόδειξη της παραπάνω άποψης είναι το γεγονός ότι τα futures του επονομαζόμενου «δείκτη φόβου» VIX, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών, σημειώνοντας άνοδο που ξεπερνά το 26% και φθάνοντας στο επίπεδο του 25!

Κραχ και στην Ευρώπη

Ισχυρές απώλειες για τις ευρωπαϊκές αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι κατόρθωσαν να μαζέψουν μέρος των απωλειών τους, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το παγκόσμιο selloff μετοχών που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα θα συνεχιστεί.

Πτώση 5,36% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 341 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε να υποχωρεί κοντά στο 7%. Στο 5,3% η πτώση και για τον FTSEurofirst 300, κοντά στο επίπεδο των 1.350 μονάδων, ενώ ενδοσυνεδριακά εμφάνισε απώλειες που ξεπέρασαν το 6%. Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters ο FTSEurofirst 300 έχασε σήμερα περί των 500 δισ. ευρώ από την αξία κεφαλαιοποίησης του. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Δραματικές στιγμές φαίνεται ότι βίωσαν οι επενδυτές στις κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές με τον γερμανικό DAX 30 να υποχωρεί 4,5% στις 9.651 μονάδες, όντας έτοιμος να εισέλθει σε bear market, δηλαδή να σημειώσει απώλειες άνω του 20% σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδά του.

Ακόμη πιο ισχυρές οι πιέσεις για τον γαλλικό CAC 40, ο οποίος ενδοσυνεδριακά έφθασε να χάνει και 7%, με πτώση 5,57% στις 4.373 μονάδες.

Καθημερινά πλέον καταγράφεται κι ένα καινούργιο μίνι-κραχ στις ασιατικές αγορές και είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης-βαρόμετρο της περιοχής, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκλεισε το πρωί με νέες απώλειες της τάξης του 4% σε χαμηλό τριών ετών. Πάνω από 9% έχασαν εκ νέου σήμερα οι μεγάλες κινεζικές αγορές με αποτέλεσμα ήδη να έχουν “διαγράψει” όλα τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Το χειρότερο είναι πως οι επενδυτές φοβούνται μια μαζική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ακριβώς λόγω Κίνας καθώς πλέον δεν είναι “ορατή” ούτε καν η πρόθεση, η πολιτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα της χώρας. Έχουν προηγηθεί αρκετές άκαρπες προσπάθειες να στηριχθούν οι μετοχικές αγορές, έχει προηγηθεί μια υποτίμηση στο γουάν και επισήμως μια ανακοίνωση των εποπτικών αρχών της Κίνας που αναφέρει πως σταματά προσώρας η στήριξη της αγοράς με νέες χρηματοδοτήσεις. Σενάριο πάντως που οι δυτικοί αναλυτές δεν πιστεύουν και αντιθέτως εκτιμούν πως η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται κυριολεκτικά να “πλημμυρίσει” με ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, προκειμένου να δώσει ώθηση στον τραπεζικό δανεισμό και να αποτρέψει φυγή κεφαλαίων μετά την υποτίμηση του γουάν.

Είναι ενδεικτικό σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, σύμφωνα με το οποίο η κινεζική τράπεζα, το αργότερο έως τις αρχές του επόμενου μήνα, θα μειώσει περαιτέρω κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό που υποχρεούνται οι τράπεζες να διατηρούν σε ρευστό, “απελευθερώνοντας” έτσι κεφάλαια της τάξης των 106 δισ. δολαρίων, τα οποία οι εμπορικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν για χορηγήσεις προς μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται “κλειδί” για τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό βεβαίως έχει ήδη προσπαθήσει να το κάνει, ανεπιτυχώς, τουλάχιστον δύο φορές από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά πλέον δεν μοιάζει να έχει και κάποια άλλη επιλογή.

Αυτές οι κινήσεις, υποτίμηση γουάν συν χρηματοδοτικές “ενέσεις”, προκάλεσαν ήδη αντίστοιχες κινήσεις από το Βιετνάμ, το Καζακστάν και τη Μαλαισία. Και οι τρεις αυτές χώρες αναίρεσαν τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους, επιτείνοντας έτσι την πτώση στην αγορά συναλλάγματος των αναπτυσσόμενων χωρών. Κάποια νομίσματα όπως το μαλαισιανό ρίνγκιτ διαπραγματεύονται σήμερα σε χαμηλό 17 ετών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιέσεις και στις δυτικές αγορές, με πρώτη την αμερικανική.

Σε όλα αυτά προστίθενται καθημερινά αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία που επιτείνουν το πρόβλημα. Τα πλέον πρόσφατα ήταν τα άσχημα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας που ανέβασαν τον πήχη της ανησυχίας για την ανάπτυξη παγκοσμίως. Αποτέλεσμα οι μετοχές των αναπτυσσόμενων οικονομιών να καταγράφουν τις τελευταίες ημέρες τη μεγαλύτερη πτώση τους εδώ και τέσσερα χρόνια, την ίδια ώρα που την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, Πέμπτη και Παρασκευή, ο δείκτης S&P 500 κατέγραφε τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από το 2011. Ήδη οι αγορές του Χονγκ Κόνγκ,της Ινδονησία, και της Ταϊβάν έχουν μπει και επισήμως σε “bear market”…

Το ρούβλι υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς

Την ίδια ώρα, το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί φέτος με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να ξεπερνά το συμβολικό όριο των 80 ρουβλίων και την ισοτιμία του έναντι του δολαρίου να διαμορφώνεται πάνω από τα 70 ρούβλια, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης RTS κατέγραφε πτώση πάνω από 4% στην έναρξη των συναλλαγών, στον απόηχο της κατάρρευσης των ασιατικών αγορών.

Η ισοτιμία του ευρώ ξεπέρασε κατά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου το όριο 80 ρουβλίων για πρώτη φορά από τα μέσα Δεκεμβρίου και διαμορφώθηκε στα 81,32 ρούβλια, έναντι 78,80 ρουβλίων το βράδυ της Παρασκευής. Η ισοτιμία του δολαρίου αυξήθηκε στα 70,91 ρούβλια έναντι 68,21 ρουβλίων πριν από το Σαββατοκύριακο.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, ο δείκτης RTS (συναλλαγές σε δολάρια) υποχώρησε κατά 4,21% και ο Micex (συναλλαγές σε ρούβλια) υποχώρησε κατά 1,76%.

Η νέα πτώση της ισοτιμίας του ρουβλίου προκαλεί φόβους για μια νέα αποσταθεροποίηση της χώρας τη στιγμή που η ρωσική οικονομία είναι σε ύφεση.

«Σαρώνονται» και οι αραβικές αγορές

Η… “φωτιά” έφτασε και στην Αραβική χερσόνησο, βοηθούμενη και από την κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου.

Χθες Κυριακή, σημειώθηκε ένα νέο μίνι κραχ στα αραβικά χρηματιστήρια –λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου αλλά και των ανησυχιών που δημιουργεί η κινεζική οικονομία- με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου του Ντουμπάι να κάνει «βουτιά» 7,5%, τον δείκτη Tadawull της Σαουδικής Αραβίας 6,9%, σε συνέχεια του πτωτικού σερί του που έχει σωρευτικά καταγράψει απώλειες πάνω από 24% από τον περασμένο Απρίλιο, τον δείκτη QE του Κατάρ να “γράφει” απώλειες 5,3%, τον δείκτη TA 25 του Ισραήλ με πτώση 4,1%, ενώ ο EGX της Αιγύπτου κατέγραφε την μεγαλύτερη πτώση από τον Νοέμβριο του 2012, με απώλειες 5,4%.

Για του λόγου το αληθές την Παρασκευή ο δείκτης MSCI Αναδυόμενων αγορών έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, μετά την πτώση του Brent στα 45,46 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού έως και τα 39,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο δείκτης Bloomberg GCC200, που παρακολουθεί 200 μετοχές του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 2008.

πηγή: www.newmoney.gr 

Σχετικά άρθρα