22.2 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κατασχέσεις λογαριασμών για απλήρωτες κλήσεις!

Χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοτών του βάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενεργοποιώντας το εξαιρετικά επώδυνο μέτρο των κατασχέσεων για οφειλές είτε από κλήσεις για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας είτε ακόμη και από δημοτικά τέλη.

Χιλιάδες πολιτών το τελευταίο διάστημα διαπίστωσαν έκπληκτοι να έχουν μπλοκαριστεί οι λογαριασμοί τους σε τράπεζες, καθώς ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε κινήσει διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη προστίμων που δεν είχαν πληρωθεί στην ώρα τους.

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, παρότι η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων είναι νομοθετημένη από το 1974, κατά το παρελθόν δεν ενεργοποιούταν, καθώς γενικότερα «επί παλαιότερων διοικήσεων είχε καθιερωθεί ένα καθεστώς ότι κάνουμε τα στραβά μάτια στο θέμα των κλήσεων».

«Η εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων, που προβλέπουν ακόμη και την κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, από το δήμο Θεσσαλονίκης σε βάρος πολιτών που εμφανίζουν οφειλές από κλήσεις ή από δημοτικά τέλη είναι μία διαδικασία κάθε άλλο παρά ευχάριστη για εμάς. Η οικονομική συγκυρία είναι πολύ δύσκολη για όλους και πλέον για την τσέπη των πολιτών δεν υπάρχει αυτό που κάποτε ονομάζαμε ‘μικροποσά’», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά πάντως η κυρία Αγγελίδου τόνισε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος μάλιστα εξαιτίας της πολύκροτης υπόθεσης της υπεξαίρεσης έχει υποστεί επάλληλους οικονομικούς ελέγχους, δεν έχει άλλη επιλογή από το να κινήσει όλες τις διαδικασίες τις οποίες επιτάσσει ο νόμος, ώστε να εισπράξει τα ποσά που του οφείλονται.

ΧΩΡΙΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολίτες που είδαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους να μπλοκάρονται από το δήμο Θεσσαλονίκης κατελήφθησαν εξαπίνης, καθώς δεν είχαν λάβει λίγο καιρό πριν ειδοποιητήριο που να τους θυμίζει την οφειλή τους προς το δήμο και να τους ενημερώνει παράλληλα ότι επίκειται η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου.

Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει επανειλημμένα το Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης Τόλη Αγγελόπουλο, ο οποίος στην ετήσια έκθεση που συνέταξε ζήτησε να μπει ένα φρένο στην επιβολή του μέτρου της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών.

Ο ίδιος κάλεσε τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να μην κινούν άμεσα τη διαδικασία της κατάσχεσης, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για οφειλές χαμηλότερες των 600 ευρώ, προτείνοντας στις περιπτώσεις αυτές να αποστέλλεται ένα νέο ειδοποιητήριο προς τους πολίτες που έχουν οφειλές, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα να εξοφλήσουν το χρέος τους.

Στις αρχές της χρονιάς ο δήμος Θεσσαλονίκης απέστειλε μαζικά ραβασάκια σε εκατοντάδες πολιτών, καλώντας τους να εξοφλήσουν οφειλές τους είτε από κλήσεις είτε από δημοτικά τέλη. «Για τα πρόστιμα του ΚΟΚ ισχύει παραγραφή στην εικοσαετία, ενώ για τις οφειλές από δημοτικά τέλη στην πενταετία. Για το λόγο αυτό αυτήν την περίοδο οι υπηρεσίες προσπαθούν να κλείσουν με τις οφειλές του 1997 σε ό,τι αφορά στις κλήσεις και του 2012 σε ό,τι αφορά στα δημοτικά τέλη», παρατήρησε η κυρία Αγγελίδου.

ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΕΥΝΟΪΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών, η οποία θα προβλέπει διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή μόνον της κυρίας οφειλής. Ωστόσο όσοι υποστούν το μέτρο της κατάσχεσης των τραπεζικών λογαριασμών, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η ευνοϊκή ρύθμιση, πρέπει να καταβάλουν τα συνολικά ποσά. Εάν το επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες να αποπληρώσουν το χρέος τους σε δόσεις, αλλά ο λογαριασμός τους θα αποδεσμευτεί, μόνον όταν θα έχει εξοφληθεί το σύνολο της οφειλής.

ΞΕΧΑΣΜΕΝΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ

Το πρόβλημα με τις παλιές κλήσεις για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας αποκαλύφθηκε σε όλες τις διαστάσεις του παραμονές των περασμένων αυτοδιοικητικών εκλογών, όταν στα ντουλάπια και στα συρτάρια υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκαν ξεχασμένες χιλιάδες κλήσεις από την περίοδο της δημαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ή και από ακόμη πιο παλιά. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από κατασταλτικό έλεγχο που δέχθηκε τότε από το ελεγκτικό συνέδριο, υποχρεώθηκε να αποστείλει ραβασάκια σε περίπου 130.000 πολίτες, ζητώντας τους να πληρώσουν πρόστιμα για κλήσεις που είχαν κοπεί ακόμη και πριν από 22 χρόνια! Οι κλήσεις αυτές υπολογίζονται σε περίπου 200.000, ενώ τα πρόστιμα που καταλογίστηκαν με αυτές ίσως και να αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τις κλήσεις που είναι πολύ παλιές ο Γιάννης Μπουτάρης έχει ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο δήμο να τις διαγράψει. Εξάλλου τόσο ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης όσο και ο Συνήγορος του Πολίτη έχουν επισημάνει ότι η τεράστια χρονική απόκλιση από τη βεβαίωση της παράβασης με την επίδοση κλήσης μέχρι την ταμειακή βεβαίωσή της από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου «αποτελεί ακραία μορφή κακοδιοίκησης».

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα