Κατέστρεψαν ανάγλυφο 5.000 ετών!

Δυο νεαρά παιδιά

Αντιμέτωποι με σοβαρές ποινικές κυρώσεις μπορεί να βρεθούν δύο έφηβοι από τη Νορβηγία οι οποίοι προκάλεσαν «μη αναστρέψιμη ζημιά» σε μια ανάγλυφη παράσταση ηλικίας 5.000 ετών, προσπαθώντας (όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι) «να τη βελτιώσουν».

Οι δύο ανήλικοι «βάνδαλοι» ήθελαν να κάνουν περισσότερο ευδιάκριτη την πανάρχαια εικόνα ενός άνδρα που στέκεται πάνω σε ένα είδος «πρωτόγονων σκι», την οποία χάραξε στον βράχο ένας από τους ανθρώπους που κατοικούσαν στην περιοχή τη Λίθινη Εποχή. Ειδικότερα, όπως είπαν αργότερα στις αρχές, η ανάγλυφη παράσταση τους είχε φανεί κάπως ξεθωριασμένη και ήθελαν να την αποτυπώσουν καλύτερα στο βράχο.

«Είναι τραγικό, γιατί πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά παγκοσμίως ιστορικά μνημεία της Νορβηγίας», είπε στην εφημερίδα Local ο Bård Anders Langø, Δήμαρχος της κοντινής πόλης Alstahaug. Το εν λόγω ανάγλυφο αποτελεί δε μια από τις λιγοστές αποδείξεις ότι οι πρόγονοι των σημερινών Νορβηγών χρησιμοποιούσαν σκι την Εποχή του Λίθου. Ενδεικτικό της αξίας και της φήμης αυτής της εικόνας είναι ότι ενέπνευσε το λογότυπο των Ολυμπιακών αγώνων της Λιλεχάμερ το 1994.

Η ανάγλυφη παράσταση πριν από τον βανδαλισμό

princarving

«Ωστόσο οι δράστες είναι παιδιά, και οι προθέσεις πίσω από την πράξη τους ήταν καλές. Προσπαθούσαν να κάνουν το ανάγλυφο πιο ευδιάκριτο και δεν νομίζω ότι αντιλαμβάνονταν πόσο σοβαρό ήταν αυτό που έκαναν. Τώρα το έχουν καταλάβει», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, τα δύο αγόρια (και οι γονείς τους) ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές κυρώσεις για την πράξη τους. «Έχουμε οδηγίες από τη Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτισμικής Κληρονομιάς να αναφέρουν οποιαδήποτε παράβαση στις περιοχές ιστορικού ενδιαφέροντος και η συγκεκριμένη παράβαση είναι πολύ σοβαρή», ανέφερε στην Telegraph ένας από τους αρχαιολόγους που εργάζονται στο μνημείο.

Σχετικά άρθρα