Κάθε πότε πλένονται τα επιβατικά αεροσκάφη

Πόση ώρα χρειάζεται για να μοιάζουν σαν καινούργια

Τα αεροσκάφη προκαλούν δέος όταν τα βλέπει κάποιος από κοντά, ωστόσο όταν είναι πλυμένα και γυαλισμένα εντυπωσιάζουν ακόμα περισσότερο τους επιβάτες.

Ξέρει όμως κανείς κάθε πότε πλένονται εξωτερικά τα αεροσκάφη; Προφανώς και η καθαριότητα του εσωτερικού χώρου, της καμπίνας των επιβατών και των τουαλετών, είναι το πιο σημαντικό, ωστόσο ένα βρόμικο εξωτερικά αεροσκάφος δεν είναι το πλέον ευχάριστο για όσους ετοιμάζονται να επιβιβαστούν.

Κάθε εταιρεία έχει το δικό της προγραμματισμό για το πότε τα αεροσκάφη της θα πάνε στο πλυντήριο. Για παράδειγμα τα αεροσκάφη της United Airlines «πηγαίνουν» για πλύσιμο κάθε 50 ημέρες και η διάρκεια του πλυσίματος κρατάει περίπου πέντε ώρες, ενώ το έργο αναλαμβάνουν συνήθως τρία με πέντε άτομα.

Στην British Airways η συχνότητα πλυσίματος του εξωτερικού μέρους του αεροσκάφους εξαρτάται από τον τύπου του αεροσκάφους και τις πτήσεις που πραγματοποιεί. Συνήθως γίνεται κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες. Εδώ η δουλεία είναι πιο χρονοβόρα καθώς τα συνεργεία καθαρισμού χρειάζονται περίπου οκτώ ώρες για να γυαλίσουν ένα αεροσκάφος.

Στις Singapore Airlines τα αεροσκάφη πλένονται σε μηνιαία βάση και η διάρκεια του πλυσίματος εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το αεροσκάφος.

Διευκρινίζεται πάντως ότι η χρονική συχνότητα για το εξωτερικό πλύσιμο των αεροσκαφών δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση και για καμία εταιρεία με τη συντήρηση τους.