Κατηγορητήριο καταπέλτης!

Ο Ακης, ο Σμπώκος, ο Εφραιμ, ο Βλαστός και άλλοι κατηγορούμενοι

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που είχε στηθεί από το 2011 μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το αποκαλούμενο κύκλωμα των «μπράβων» με 37 μέχρι στιγμής πρόσωπα να κατηγορούνται για την υπόθεση αυτή για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα, ανάμεσά τους του Άκη Τσοχατζόπουλου, του Σωτήρη Εμμανουήλ -αμφότεροι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις μαύρου χρήματος από εξοπλιστικά-, μεγαλοδικηγόρων, σωφρονιστικών υπαλλήλων, κ.ά.

Η ογκωδέστατη δικογραφία, που κυρίως περιλαμβάνει τις καταγεγραμμένες συνομιλίες των εμπλεκομένων, διαβιβάστηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς, ο οποίος και θα καλέσει τους κατηγορουμένους σε απολογία.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας, από τον Μάιο του 2011 οι Παναγιώτης Βλαστός, Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, κρατώντας για τους εαυτούς τους αρχηγικούς ρόλους και αναθέτοντας στους υπόλοιπους τις «δουλειές» του κυκλώματος.

Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας, η εγκληματική οργάνωση που είχαν συστήσει οι Βλαστός, Στεφάνακος και Σκαφτούρος, είχαν σχέσεις με άτομα που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις, «διατηρώντας με αυτούς αμφίδρομη σχέση βοήθειας, οργανώνοντας ακόμα και αποδράσεις από κοινού».

 

Οι απειλές, οι δωροδοκίες και οι απόπειρες δωροδοκιών, προκειμένου οι κατηγορούμενοι να πετύχουν τον σκοπό τους, φαίνεται πως ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας… ρουτίνα για τους εμπλεκόμενους.

 

Οι δωροδοκίες

Όποιο θεωρούσαν ότι στέκεται εμπόδιο στα σχέδια τους ασκούσαν ψυχολογική βία και να εκτόξευαν απειλές. Δικαστές, εισαγγελείς, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και αστυνομικοί βρέθηκαν στο στόχαστρό τους ενώ πέρα από τις απειλές φέρονται να δωροδοκούσαν σωφρονιστικούς και αστυνομικούς. Μάλιστα, σε μία τουλάχιστον περίπτωση καταγράφεται και απόπειρα δωροδοκίας δικαστικών.

 

Προκειμένου να μην εκτεθούν -κάτι που μάλλον δεν κατάφεραν τελικά- προτιμούσαν να δίνουν τις εντολές τους στα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος διαδια ζώσης σε επισκεπτήρια ή στα δικαστήρια που δικάζονταν.

Προτιμούσαν κρατούμενους που έπαιρναν άδειες ή αποφυλακίζονταν, συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία είχαν ερωτικές σχέσεις, επίορκους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή συνεργαζόμενους δικηγόρους.

 

Τα άτομα που συμμετείχαν σε έκνομες πράξεις δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Οι αρχηγοί καθοδηγούσαν συνεχώς μέσα από τη φυλακή μέσω τηλεφωνημάτων, γραπτών μηνυμάτων και σημειωμάτων. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες και τα γραπτά μηνύματα χρησιμοποιούσαν συνθηματικά.

Ανώνυμα κινητά

Μάλιστα, για να καλύψουν τα νώτα τους, φέρονται να χρησιμοποιούσαν πλήθος ανώνυμων κινητών τηλεφώνων που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καταχωρημένα σε εταιρίες με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί άλλαζαν όταν τελείωνε κάθε δουλειά. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες δεν ανέφεραν ποτέ τα ονόματά τους.

Μάλιστα, οι αρχηγοί έδειχναν ότι προσπαθούν να παραπλανήσουν τις Αρχές καθώς, γνωρίζοντας ότι οι επικοινωνίες τους καταγράφονται, φέρονται να έλεγαν ότι δεν εμπλέκονται με συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις.

 

Τα προνόμια των αρχηγών

Σειρά προνομίων απολάμβαναν μέσα στη φυλακή οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι μπορούσαν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι σε όλες τις πτέρυγες και είχαν ελεύθερα επισκεπτήρια. Μάλιστα, ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να δεχόταν επισκεπτήρια ακόμα και μέσα στο κελί του.

Μεταξύ άλλων κατηγορούνται ότι εξέδωσαν συμβόλαιο θανάτου για γυναίκα πρόεδρο Εφετών και της αστυνομικής συνοδείας της ενώ φέρονται να έδωσαν εντολή και για την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού σε εισαγγελέα. Επίσης, τοποθετήθηκαν τρεις βόμβες σε σπίτια προκειμένου να πάρουν χρήματα από κρατούμενο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το Νοέμβριο του 2012 εξεράγει εκρηκτικός μηχανισμός στο σπίτι της προέδρου εφετών Παναγιώτας Καλαίτζη, η οποία μετείχε στη σύνθεση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που καταδίκασε τους κατηγορούμενους για την απαγωγή Παναγόπουλου. Η δικαστής πριν από την έκρηξη είχε δεχτεί ύποπτες τηλεφωνικές κλήσεις σε μια από τις οποίες της είπαν “goodbye”, ενώ και δικηγόρος την είχε προειδοποιήσει ότι ήταν στοχοποιημένη από τον Παναγιώτη Βλαστό.

Για την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε βάρος της εισαγγελέως Εφετών Πετράκη Σοφίας, που χειριζόταν την υπόθεση των 11 αλλοδαπών κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, καθώς και της απόπειρας απόδρασης του Π. Βλαστού από τις ίδιες φυλακές τον Ιούλιο του 2013, καταγράφονται συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται ότι θα πήγαιναν στην πολυκατοικία όπου διέμενε η εισαγγελέας στη Λάρισα, με την οποία ο Π. Βλαστός είχε πρόβλημα και ήθελε να την τρομάξει τοποθετώντας ποσότητα εκρηκτικών.

Σε κατάθεσή της η εισαγγελική λειτουργός υποστηρίζει ότι το Φεβρουάριο του 2013, όταν επισκέφθηκε τον Π. Βλαστό στο κελί του, για να του αναγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης, ο τελευταίος της ζήτησε το λόγο για τη μη παραπομπή του στο νοσοκομείο λόγω του τραυματισμού του.

Στη συνέχεια -όπως αναφέρεται- «επέδειξε προκλητική συμπεριφορά που ενείχε τα στοιχεία της απειλής και της εξύβρισης. Κατά την αποχώρησή της ο Βλαστός ανέφερε κάτι σχετικά με το παιδί της, γεγονός που την έκανε να αναρωτηθεί πως ένας κρατούμενος γνώριζε για την οικογενειακή της κατάσταση».

Η «Λίτσα»

Σοκ προκαλούν όμως και τα όσα καταγράφονται σχετικά με την τελευταία βομβιστική ενέργεια που έφερε τη «σφραγίδα» του κυκλώματος.

Η ενέργεια αυτή καταγράφεται στο σπίτι της Λίτσας Βλαστού, η οποία έχει καταθέσει στην αστυνομία πως ο Παναγιώτης Βλαστός ήθελε να σκοτώσει την ίδια και την οικογένειά της. Η ίδια φέρεται να είχε κρύψει στο σαλόνι του σπιτιού της περίπου 1,5 εκατ. ευρώ κάνοντας εξυπηρετήσεις στον Παναγιώτη Βλαστό ο οποίος για ένα διάστημα της έδινε και μηνιαίο μισθό από 600 ως 1000 ευρώ. Όταν όμως ο Π. Βλαστός έστειλε άλλη συνεργάτιδα του να παραλάβει τα χρήματα διαπιστώθηκε ότι έλειπαν 250.000 ευρώ.

Αυτό προκάλεσε έκρηξη του φερόμενου ως ενός εκ των αρχηγών του κυκλώματος ο οποίος απείλησε τη συνεργάτιδά του. Για να βρει τα χρήματα, της ζήτησε να πουλήσει ακόμα και το σπίτι της, απειλώντας ότι θα ξεκληρίσει όλη της την οικογένεια. Μάλιστα, μετά την έκρηξη ο Παναγιώτης Βλαστός φέρεται να τη χτύπησε σε επισκεπτήριο στις φυλακές μπροστά σε δυο σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όταν εκείνη του είπε ότι δεν είχε τα χρήματα.

Οι σχέσεις με «επωνύμους»

Στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας αναφέρεται πως ο Π. Βλαστός επισκεπτόταν τη λεγόμενη VIP πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και καταγράφεται ότι είχε έρθει σε επαφή με τους Μάκη Ψωμιάδη, Γιάννη Σμπώκο, Γιώργο Σπανό, Γιώργο Σαχπατζίδη, Άκη Τσοχατζόπουλο, Αχιλλέα Φλώρο, Αριστείδη Φλώρο, Βασίλη Γαβαλά και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ο Π. Βλαστός ήταν προσεκτικός στις μετακινήσεις του, ώστε να μην τον καταγράφουν οι κάμερες. Όταν, δε, νεαρός σωφρονιστικός υπάλληλος… τόλμησε να του αρνηθεί κάποια επισκεπτήριο, ο Π. Βλαστός φέρεται να απάντησε: «Εγώ δεν είμαι χτεσινός, θα σας γ… όλους, θα γίνει κανονικά το επισκεπτήριο, μη σας ανατινάξω».

Ο Άκης και ο Εφραίμ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στη Δικαιοσύνη, ο Π. Βλαστός, μετά τις εκρήξεις που συνδέονται με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, φέρεται να είχε συμβουλέψει συνεργάτιδα του: «Άμα συναντάς τον Τσοχατζόπουλο να μην του ξαναμιλήσεις για να μην καταλάβουν τίποτα».

Μάλιστα, στο διαβιβαστικό της αστυνομίας καταγράφεται ότι ο Π.  Βλαστός φέρεται να είχε πει για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ότι «έχει πολλά λεφτά», του είχε ζητήσει να τον προστατεύει όταν και εκείνος βρισκόταν στη φυλακή.

Οι εκρήξεις και ο Γ. Σμπώκος

Συνολικά, στο διαβιβαστικό έγγραφο της αστυνομίας καταγράφονται τέσσερις εκρήξεις σε βάρος Γ. Σμπώκου και Άννας Σμπώκου (Απρίλιος και Μάιο του 2014). Μία ημέρα πριν την έκρηξη -σύμφωνα με κατάθεση της αδελφής Σμπώκου, Άννας- άγνωστος άνδρας της τηλεφώνησε και μιλώντας καλά ελληνικά της ανέφερε: “Η κυρία Άννα; Προσέξτε καλά γιατί θα πάθετε μεγάλο κακό και εσείς και ο αδελφός σας”.

Μετά από άρση τηλεφωνικού απορρήτου, προέκυψε -κατά το διαβιβαστικό- ότι το επίμαχο τηλεφώνημα πραγματοποιήθηκε από καρτοτηλέφωνο, το οποίο επίσης είχε καλέσει σειρά τηλεφώνων μεταξύ άλλων της οικογένειας Σμπώκου και γνωστών του.

Μεταξύ άλλων στη δικογραφία περιλαμβάνεται κατάθεση κρατουμένου, σύμφωνα με την οποία: «όταν η φυλακή ήταν “ανοιχτή”, δηλαδή κατά τον προαυλισμό των κρατουμένων, ο Βλαστός ανέβαινε συνεχώς στο δωματιάκι του φύλακα και από εκεί επικοινωνούσε με οποιοδήποτε κρατούμενο του ισογείου χώρου της πτέρυγα»ς. Ο Βλαστός κάποιες φορές είχε συναντηθεί και μιλήσει με τον Γ. Σμπώκο, ενώ ο ίδιος κρατούμενος ανέφερε ότι κάποιοι ζήταγαν εκβιαστικά χρήματα από τον Γ. Σμπώκο, χωρίς να τους κατονομάζει.

Ιδιαίτερα σημαντικα ως προς αυτό το θέμα αξιολογούνται τα όσα φέρεται να είπε στις Αρχές η «Λίτσα». Η γυναίκα φέρεται να ανέφερε  ότι τις πληροφορίες ότι ο Γ. Σμπώκος είχε πολλά χρήματα και πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα μπορούσε να δώσει ένα τέτοιο ποσό στον Σκαφτούρο, ο οποίος τον Γ Σμπώκο «τον είχε πολύ άχτι».

Πιο συγκεκριμένα, κατά το έγγραφο, ο Γ. Σμπώκος σε άγνωστο χρόνο είχε παραλάβει μια βαλίτσα με δέκα εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονταν για τον Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά δεν την έδωσε ποτέ.

Για το λόγο αυτό, ο Τσοχατζόπουλος -όπως λέει- πληροφόρησε τον Σκαφτούρο για τα χρήματα που είχε ο Γ. Σμπώκος και πιθανόν για τις διευθύνσεις κατοικίας των αδελφών του. Κατόπιν αυτών, η «Λίτσα» εκτίμησε στην κατάθεσή της πως από τα χρήματα που απαιτούσε ο Σκαφτούρος εκβιαστικά από τον Γ. Σμπώκο προφανώς θα έπαιρνε κάποια μερίδιο και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο Π. Βλαστός φέρεται να έχει, επίσης, αναφέρει στη «Λίτσα» ότι ο Γ. Σμπώκος από τις μίζες των εξοπλιστικών είχε αποκομίσει 500-700 εκατ. ευρώ σε χρυσό και τα είχε σε τράπεζες στην Ελβετία.

Η απόπειρα απόδρασης

Σε ό,τι αφορά στην απόπειρα απόδρασης του Π. Βλαστού από τις φυλακές Κορυδαλλού στις 12/12/11, στη δικογραφία εμπεριέχεται κατάθεση της «Λίτσας» η οποία αναφέρει πως για την απόπειρα απόδρασης ο Π. Βλαστός είχε επαφές με μέλη της οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Κατά την πραγματοποίηση της σχεδιαζόμενης απόδρασης, φέρονται να είχαν συνεννοηθεί ο Βλαστός να έχει μαζί του το πιστόλι, ενώ στη συνέχεια, θα μετέβαινε στο επισκεπτήριο των μελών της εν λόγω οργάνωσης με τα οποία θα συνεργαζόταν για την απόδραση.

Στη συνέχεια με την απειλή πιστολιού θα ανάγκαζε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να ανοίξουν τις πόρτες, όπως και έκανε, αλλά φτάνοντας στην τελευταία ο σωφρονιστικός πρόλαβε και την έκλεισε.

Τέλος, στο διαβιβαστικό έγγραφο της Αστυνομίας αναφέρεται ακόμη πως η «Λίτσα»  μετέβη στο δικηγορικό γραφείο του Φραγκίσκου  Ραγκούση όπου παρουσία του δωροδόκησε σωφρονιστικό υπάλληλο, με το χρηματικό ποσό των 1000 ευρώ.

Εκείνος τους παρέδωσε απόρρητο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. με το οποίο ενημερώνονταν όλα τα καταστήματα κράτησης της χώρας ότι ο Βλαστός επρόκειτο να αποδράσει από το κατάστημα Τρικάλων με τη βοήθεια ελικοπτέρου. Ακόμη, περιγράφονταν η ακριβής οργάνωση της απόδρασης, καθώς και τα άτομα που θα συμμετείχαν σε αυτή.

Σε δήλωσή του, ο Φρ. Ραγκούσης, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για σκευωρία και επισημαίνει ότι το συγκεκριμένο έγγραφο ήρθε στα χέρια του μετά την απόδραση.

Μετά την απόπειρα αυτή ο Π. Βλαστός φέρεται να ανέφερε στη “Λίτσα” ότι θα επιχειρούσε και πάλι να αποδράσει είτε με ελικόπτερο, που αυτή τη φορά θα αγόραζε, είτε σκάβοντας κάτω από τη φυλακή.

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα