18.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καυγάς Μουζάλα-Αυστριακών

Στη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε για το προσφυγικό την Πέμπτη στις Βρυξέλλες εξελίχθηκε ένα ακόμη σκληρό επεισόδιο της κόντρας Αθήνας – Βιέννης ενώ ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής προετοιμάζει ότι θα περάσουμε δύσκολες ώρες τις επόμενες μέρες.

Νωρίτερα, η υπουργών Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, βγαίνοντας από τη συνεδρίαση μόλις έγινε γνωστή η ανάκληση της ελληνίδας πρέσβεως από τη Βιέννη, υπαινίχθηκε το ενδεχόμενο αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν.

«Eάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας.

Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

«Ο Μουζάλας μας είπε ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορα»

Όπως ανέφερε στις δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η αυστριακή υπουργός, ο Έλληνας ομόλογός της φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα.

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μικλ-Λάιτνερ.

Ερωτηθείς για το πως ήταν της Ελλάδας με την Αυστρία, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τομας Ντε Μεζιέρ ανέφερε πως δεν θα ήθελε να μπει σε ψυχολογικες εκτιμήσεις, τονίζοντας πως ίσως να είχε ενδιαφέρον να αναφερθεί κάτι στα απομνημονεύματά του.

Παράλληλα με την αντιπαράθεση στη συνεδρίαση εξελισσόταν και ο πόλεμος των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Αυστρίας με αφορμή την ανάκληση της πρέσβεως μας στη Βιέννη.

Θα περάσουμε δύσκολες ώρες

« Δεν θέλαμε να μπούμε στη συζήτηση για την αντιμετώπιση πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης, έχουμε φτιάξει πλάνο εκτάκτου ανάγκης το έχουμε καταθέσει σε Κομισιόν και ολλανδική προεδρία όμως δεν είναι αυτό σήμερα το θέμα» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός μετά το τέλος του Συμβουλίου και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες».

Αλλά εκτίμησε ότι «θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν ζήτησε σήμερα ανθρωπιστική βοήθεια από την Ευρώπη.

Καυγάς με την Αυστρία

Ο κ Μουζάλας αποκάλυψε ο ίδιος ότι υπήρξε «μικρή ένταση» με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του θέματος όταν και επανέλαβε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της Ε.Ε.

Ο υπουργός απέδωσε τη μικρή διένεξη που είχε μαζί της «στο θυμικό» και όχι στο κλίμα του συμβουλίου.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την Ε.Ε. γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Αρνήθηκε ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και έκανε λόγο για φιλικό κλίμα, καθώς, όπως είπε, εκφράστηκε η αντίθεση στις μονομερείς ενέργειες από την πλειοψηφία των χωρών.

Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την πολιτική στήριξη που έλαβε από τις περισσότερες χώρες μέλη στις αιτιάσεις της Ελλάδας κατά της πολιτικής της Αυστρίας και ειδικότερα, κατά της πρωτοβουλίας της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό.

Μπαλάκι τις ευθύνες για τα σύνορα

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέφερε πως τις μονομερείς ενέργειες καταδίκασαν ακόμα «και χώρες που τις έκαναν» και περιέγραψε μπαλάκι ευθυνών.

«Τα Σκόπια έριξαν το φταίξιμο στην Σερβία, η Σερβία στην Κροατία, η Κροατία δεν μίλησε, η Σλοβενία καταδίκασε τη στάση της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας το ίδιο και στο τέλος η Κομισιόν και η προεδρία ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.» είπε ο κ. Μουζάλας.

Δραματική προειδοποίηση Αβραμόπουλου: Έχουμε 10 μέρες

Νωρίτερα δραματική προειδοποίηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό έστειλε ο ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, με δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ χρειάζεται χειροπιαστή πρόοδο εντός δέκα ημερών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης αλλιώς υπάρχει κίνδυνος το όλο σύστημα να καταρρεύσει πλήρως» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος. Την ίδια στιγμή, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμμετοχή της Τουρκίας καθώς χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους της μείωσης των ροών και της καταπολέμησης των διακινητών.

Η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι κρίσιμη, σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος και πρόσθεσε πως υπάρχει πραγματική και άμεση πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης ενώ ένας σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Έχουμε όλοι ευθύνη να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες για εφαρμογή ευρωπαϊκών λύσεων, δεν είναι ώρα για ασυντόνιστες ενέργειες, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, καλώντας όλους τους υπουργούς να ανταποκριθούν συλλογικά.

Πρόσφατα

Σχετικά άρθρα