Και η ΕΛΑΣ στους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο

Απόλυτη αυστηρότητα για την σωστή εφαρμογή του

Επιχείρηση της δημοτικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για παράνομα τραπεζοκαθίσματα.

Έπειτα από αιφνιδιαστικό έλεγχο “σηκώθηκαν” τραπεζοκαθίσματα που είχαν αναπτυχθεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες από δυο μαγαζιά στη συμβολή των οδών Προξένου Κορομηλά και Καρόλου Ντηλ και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Συγκεκριμένα η δημοτική αστυνομία σήκωσε από το ένα μαγαζί 6 τραπέζια και 26 καρέκλες και από το άλλο 2 τραπέζια και 8 καρέκλες τα οποία μεταφέρθηκαν όπως προβλέπεται σε ειδικό χώρο του δήμου. Προκειμένου να τα πάρουν πίσω οι καταστηματάρχες πρέπει εντός 6 μηνών να πληρώσουν το πρόστιμο, αλλιώς η κατάσχεση είναι οριστική.

Ο σχεδιασμός της δημοτικής αστυνομίας, όπως είπε στον Τύπο Θεσσαλονίκη ο Δημήτρης Δαγκλής, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα δημοτικής αστυνομίας προβλέπει αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε ακαθόριστες ημέρες και ώρες. “Ούτε οι μέρες των ελέγχων είναι σταθερές ούτε οι ώρες”, όπως λέει χαρακτηριστικά. Μπορεί να γίνουν 6 το πρωί, μπορεί να γίνουν το μεσημέρι ή και το βράδυ ή να γίνουν και περισσότεροι από ένας έλεγχοι μέσα στην ίδια ημέρα, προκειμένου να υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα και συμμόρφωση από πλευράς των καταστημάτων.

Το πρόστιμο προκύπτει από ένα συντελεστή που έχει να κάνει με τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων, τα τετραγωνικά κλπ.

Στο μεταξύ, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας απαντώντας την Πέμπτη στο πλαίσιο της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου σε επισήμανση που είχε κάνει νωρίτερα ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Γάκης σημείωσε πως υπάρχουν πολλές περιπτώσεις οδών μέσα στην πόλη όπου υπάρχει πλήρης κατάληψη από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και φράχτες, πολλά από τα οποία είναι και παράνομα, υπάρχουν δηλαδή θέματα υπερβάσεων, όπως τόνισε.

Υπενθύμισε ότι ο ελεγκτικός «βραχίονας» του δήμου αριθμεί σήμερα 15 υπαλλήλους και στους 2 μήνες της νέας διοίκησης έχουν κάνει μεταξύ άλλων 745 ελέγχους για τα τραπεζοκαθίσματα σε 4 περιπτώσεις προχώρησαν σε επιχειρήσεις άρσης των παράνομα τοποθετημένων αντικειμένων στους κοινόχρηστους χώρους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ενώ εκδόθηκαν και 444 εκθέσεις αυτοψίας, οι οποίες οδηγούν στην έκδοση αποφάσεων δημάρχου επιβολής κυρώσεων.

Πρόκειται για ποσοστό παραβατικότητας της τάξης του 60%, όπως είπε ο κ. Κούπκας σημειώνοντας πως προφανώς η διοίκηση δεν είναι ευχαριστημένη και στόχος στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι να αυξηθεί η αριθμητική δύναμη και η επιχειρησιακή ετοιμότητα του τμήματος ελεγκτών και επιδοτών και να περιορίσει το ιλιγγιώδες ποσοστό που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και χρειάζεται βελτίωση. Δήλωσε πάντως ευχαριστημένος τηρουμένων όπως είπε των αναλογιών και των λιγοστών δυνάμεων.

Και η ΕΛΑΣ στους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο

Σε ότι αφορά τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόμο στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, τους οποίους η δημοτική αστυνομία πραγματοποιεί ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου, πλέον αυτοί θα ενισχυθούν, αφού επανέρχεται και η αστυνομία ως ελεγκτικός μηχανισμός για την εφαρμογή του νόμου.

Αρχικά προβλέπεται να βγουν στους δρόμους μικτά κλιμάκια και κατόπιν θα δημιουργηθούν διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να μοιραστούν οι περιοχές και κατά συνέπεια να αυξηθούν οι έλεγχοι και να μην υπάρχει ισονομία.  Στόχος είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι και τα κλιμάκια να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλες τις επιχειρήσεις, όπου υπάρχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να μην υπάρχει το αίσθημα της αδικίας από πλευράς των καταστηματαρχών.

Τον Σεπτέμβριο έγιναν 236 έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό και επιβλήθηκαν 33 πρόστιμα, ενώ τον Οκτώβριο αυξήθηκαν τόσο οι έλεγχοι όσο και τα πρόστιμα (έγιναν περίπου 247 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 49 πρόστιμα). Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε στις 16 Οκτωβρίου και είναι σε ισχύ αυστηροποιεί το νομοθετικό πλαίσιο.

Ο κ. Δαγκλής ξεκαθαρίζει ότι η δημοτική αστυνομία δεν κινείται στη λογική της σύστασης, αλλά μόνο της ενημέρωσης. Δηλαδή όταν πηγαίνει σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διαπιστώσει παράβαση, βεβαιώνει επί τόπου το πρόστιμο. Εάν δεν υπάρχει κάποια παράβαση τότε τα κλιμάκια λειτουργούν ενημερωτικά.

Πάντως τονίζει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης των καταστηματαρχών είναι κοντά στο 85% για το δήμο Θεσσαλονίκης, δηλαδή οι καταστηματάρχες τηρούν το νόμο και προς το παρόν η παραβατικότητα στον αντικαπνιστικό είναι μικρή. Βέβαια μένει να φανεί τι θα γίνει όσο χειμωνιάζει και μαζεύονται τα τραπεζάκια από έξω. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον  νόμο, από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του νόμου, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

Έλεγχοι για παράνομες διαφημιστικές πινακίδες

Στο μεταξύ σε ελέγχους παράνομων διαφημιστικών πινακίδων οι οποίες σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, σε κάποιες κεντρικές οδούς της πόλης είναι περισσότερες από τις νόμιμες, προχώρησε αυτήν την εβδομάδα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Τονίζοντας ότι έχουν πάρα πολλά χρόνια να γίνουν τέτοιου είδους έλεγχοι, ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη από την Τρίτη έχουν γίνει 100 έλεγχοι.

Σχετικά άρθρα